Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

#6 NIVOZ-podcast: Over Agora-onderwijs, met medeoprichter Jan Fasen en een leerling

13 februari 2020

Bij Agora Roermond (vmbo, havo, vwo) mag je vanaf dag 1 aan de slag met jouw interesses, op zoek naar je talenten en ambities. Jan Fasen vertelt in deze podcast waarom Agora-onderwijs gestart moest worden en wat het vraagt. Robin vertelt over zijn ervaring als leerling. Jan Jaap Hubeek is de interviewer.

Je kunt je ook abonneren op de NIVOZ-podcast via Spotify en Apple Podcasts. We hopen ongeveer tweewekelijks te blijven publiceren. Je krijgt dan bij elke publicatie automatisch een melding.


Agora is een leerervaring voor kinderen die hen niet voorbereidt op de toekomst, maar hen in staat stelt de toekomst te creëren. Jan Fasen is mede-oprichter van Agora Roermond, dat in 2014 is gestart. Het is een antwoord op de maatschappelijke vraagstukken waar we in het huidige onderwijsstelsel tegenaan lopen en die hem grote zorgen baarden. De bedenkers van Agora willen een leeromgeving die kinderen motiveert en recht doet aan de verschillen tussen kinderen. Ieder kind leert op zijn of haar manier.

Beluister hier de podcast

Bij Agora (vmbo, havo, vwo) mag je vanaf dag één aan de slag met jouw interesses op zoek naar je talenten en ambities. Alles wat op de wereld het onderzoeken, ontwikkelen of maken waard is, mag jij als vertrekpunt gebruiken en onder leiding van je leraar mee aan de slag gaan. Vakken, toetsen, klassenroosters en huiswerk ingeruild voor challenges, samenwerken en coaching door leraren. Je begint bij Agora niet ergens aan omdat het moet, maar omdat je geïnspireerd en gemotiveerd bent om je challenge af te maken, ook al moet je daarvoor dingen doen of leren die je niet zo leuk vindt. Naast je challenges bezoek je workshops en inspiratiesessies (meestal vrijwillig). Er zijn ook groepsactiviteiten, bijvoorbeeld om je medeleerlingen goed te leren kennen. Daardoor leert een leerling zichzelf en de wereld om zich heen goed kennen, ontdekt hij/zij waar-ie later terecht wil komen. Als je als leerling dat in beeld hebt, kies je een afstudeerrichting en vakkenpakket. Dan stellen we samen een persoonlijk traject op zodat je, net als op elke andere school, het landelijk vmbo, havo of vwo eindexamen haalt.

Op Agora heb je een eigen plek. Je zit samen met maximaal 18 andere leerlingen van verschillend niveau en leeftijd bij jullie coach in een coachgroep. Je hebt daar je een eigen werkplek, die je naar eigen smaak mag inrichten. Niet om de 50 minuten van het ene naar het andere lokaal lopen, maar een vaste plek voor jezelf om te werken

Er is inmiddels een Agoravereniging van scholen. De negen scholen in Nederland die deze vorm van onderwijs op dit moment aanbieden, bundelden per januari 2020 de krachten samen om verder te groeien. De vereniging moet de afzonderlijke scholen gaan ondersteunen, begeleiden en verbinden om van elkaar te leren en te groeien. Daarnaast is het doel van de vereniging om de hele onderwijssector in Nederland kennis te laten maken met deze vernieuwende vorm van onderwijs en informeren over hoe scholen kunnen overstappen op deze manier van lesgeven.

De vereniging heeft daarvoor de website www.agoraonderwijs.nl gelanceerd.

Deze podcast is opgenomen en bewerkt door Jan Jaap Hubeek (Meesterwerk). De introductie is van Rob van der Poel.

Beluister de podcast

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief