Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Hans Schnitzler op NIVOZ-onderwijsavond in Dokhuis: 'Vorming in vloeibare en digitale tijden'

Op woensdag 4 juni was Hans Schnitzler onze laatste gast in de reeks van NIVOZ-onderwijsavonden in het schooljaar 2024-25. Hij houdt zich bezig met het uitwerken van filosofische inzichten rondom thema's als de invloed van digitalisering op de alledaagse leefwereld, ethiek, onderwijs en burgerschapsvorming. In zijn lezing in het Rotterdamse Dokhuis - met als titel: 'Vorming in vloeibare en digitale tijden' - richtte Hans zich met name op een waarde als aandacht. Die waarde staat namelijk onder druk en dat heeft verstrekkende gevolgen voor onze betrokkenheid op de wereld. Hieronder vind je een terugblikpagina, met verslagen en blogs.

De NIVOZ-onderwijsavond met Hans Schnitzler was de laatste in een serie van zes. Ze waren alle gelinkt aan het jaarthema: Verkeerd verbonden - Over hoe we elkaar weer kunnen vinden. Drie avonden vonden plaats  in nauwe samenwerking met drie scholen van stichting NUOVO, op drie verschillende locaties in Utrecht. De andere twee onderwijsavonden waren in het Rotterdamse Dokhuis, thuishaven van NIVOZ (zie overzicht onder).

Op deze terugblikpagina vind je onder meer terug:

Een inleidende tekst

Naarmate mens en machine meer samensmelten, wordt de vraag naar wat het betekent om mens te zijn steeds relevanter. In zijn lezing gaat Hans Schnitzler in op de relatie tussen mens en technologie en hoe deze relatie in digitale tijden vorm en inhoud krijgt, en wat dit betekent voor het onderwijs. Hij neemt zijn publiek mee in een pleidooi voor het centraal stellen van onderwijswaarden en zal zich met name richten op een waarde als aandacht. Die waarde staat namelijk onder druk en dat heeft verstrekkende gevolgen voor onze betrokkenheid op de wereld. 

In onderstaande podcast verkent Jan Jaap Hubeek zijn gedachtegoed, met speciale aandacht voor het pedagogisch appel dat hij richt aan onderwijsprofessionals in tijden van technologische versnelling. Hoe blijven we mens te midden van algoritmes, schermen en data? En welke rol kan het onderwijs hierin spelen?

Over de spreker

Hans Schnitzler is aanvankelijk opgeleid als docent geschiedenis en werkte zowel in het voortgezet als hoger onderwijs. Hij is sinds 2015 als medegrondlegger betrokken bij de Bildung Academie. In 2019 voltooide hij zijn studie filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Sindsdien houdt hij zich bezig met het uitwerken van zijn filosofische inzichten rondom thema's als de invloed van digitalisering op de alledaagse leefwereld, ethiek, onderwijs en burgerschapsvorming. Hij publiceerde vele essays en opiniestukken, en diverse boeken:  Het digitale proletariaat (2015), Kleine filosofie van de digitale onthouding  (2017), Wij nihilisten – een zoektocht naar de geest van digitalisering (2021) en Filosofie van de kroeg (2024).

 

Overzicht van alle zes NIVOZ-onderwijsavonden

Voor meer informatie over de avonden, de sprekers en inhoud van de avonden verwijzen we naar de links die bij de betreffende avonden zijn geplaatst. Daar kun je ook doorklikken naar de kaartverkoop.

  • 25 september 2024, in Driebergen, theater Maitland
    Stijn Sieckelinck - pedagoog en lector Youth Spot Hogeschool van Amsterdam & Melvin Kolf  - jongerenwerker en directeur-bestuurder Presikhaaf University - 'Pedagogisch verbinden in tijden van polycrisis. Door de ogen van een jongerenwerker en lector'. Meer info en tickets.
     
  • 21 november 2024, in Rotterdam, Dokhuis
    Tina Rahimy - politiek filosoof, spreker, schrijver en trainer, auteur ‘Verborgen verhalen' - 'Temperaturen van spreken: over ambigue leermeesters en onloochenbare inspiratoren'. Meer info en tickets.
     
  • 15 januari 2025, in Utrecht, Stedelijk Gymnasium (USG)
    Kees Klomp  - programmamanager AGENCY! Hogeschool Windesheim en voormalig lector Betekeniseconomie. - 'De plek der moeite: hoe maak je hoopvol verbinding met de wereld?' Meer info en tickets.
     
  • 12 februari 2025, in Utrecht, Leidsche Rijn College
    Milio van de Kamp  - socioloog en universitair docent Universiteit van Amsterdam, auteur ‘Misschien moet je iets lager mikken’ - 'Voorbij de dominante normen: hoe verbind je je met elke leerling?' Meer info en tickets.
     
  • 3 april 2025, in Utrecht, ISK Ithaka, locatie Daltonweg
    Sabrina Alhanachi  - wetenschappelijk medewerker stichting NIVOZ, onderwijswetenschapper, gepromoveerd op cultureel responsief lesgeven. - 'Culturele responsiviteit: verbindend en bemoedigend' Meer info en tickets.
     
  • 4 juni 2025, in Rotterdam, Dokhuis.
    Hans Schnitzler  - filosoof en voormalig docent geschiedenis, zelfstandig spreker en publicist over digitalisering, ethiek onderwijs en burgerschapsvorming. - 'Vorming in vloeibare en digitale tijden' Meer info en tickets.

 

 

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief