Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Kees Klomp op NIVOZ-onderwijsavond in Utrecht: 'De plek der moeite: hoe maak je hoopvol verbinding met de wereld?'

Kees Klomp zal op woensdagavond 15 januari de derde NIVOZ-onderwijsavond van dit schooljaar van inspiratie voorzien. De avond draagt de titel: 'De plek der moeite: hoe maak je hoopvol verbinding met de wereld?'. Kees is sinds 2023 programmamanager AGENCY! bij Hogeschool Windesheim, waar hij probeert studenten en docenten intrinsiek gemotiveerd te engageren voor maatschappelijke issues. Hiervoor was hij onder andere lector Betekeniseconomie bij Hogeschool Rotterdam. Deze avond is de eerste in samenwerking met drie scholen van NUOVO. We zijn te gast bij het Utrechts Stedelijk Gymnasium (USG). Hieronder lees je een inhoudelijke inleiding.

De NIVOZ-onderwijsavond met Kees Klomp is de derde in een serie van zes. Ze zijn alle gelinkt aan het jaarthema: Verkeerd verbonden - Over hoe we elkaar weer kunnen vinden. Drie avonden zullen plaatsvinden in nauwe samenwerking met drie scholen van stichting NUOVO, op drie verschillende locaties in Utrecht. De andere twee onderwijsavonden zijn in het Rotterdamse Dokhuis, thuishaven van NIVOZ (zie overzicht onder). Een vindt plaats in theater Maitland in Driebergen.

Wil je deze Onderwijsavond in Utrecht als onderwijsprofessional (uit po, vo, mbo, hbo of onderzoekscontext) bezoeken?. Een los kaartje kost 40 euro. Bestellen kan hier.
Wil je met een team of grote groep komen, dan is er korting mogelijk. Neem dan contact op met [email protected]

Locatie: Utrechts Stedelijk Gymnasium (USG), Ina Boudier Bakkerlaan 7 3582 VA Utrecht.
Inloop vanaf 19 uur. De avond start om 19.30 uur (tot max 21.30 uur)

PS. Er wordt nog gekeken of aan deze avond ook nog een schoolbezoek of andere activiteit gekoppeld kan worden.

Een inleiding

Ieder mens is onvermijdelijk verbonden met de sociale en ecologische wereld, maar heeft eerst zichzelf te leren kennen om vanuit betrokkenheid en vertrouwen in het eigen handelingsvermogen (engagement & empowerment) iets te kunnen bijdragen of veranderen aan die wereld. Daartoe moet het onderwijs gekanteld, stelt Kees Klomp, omdat we met elkaar in een diepe existentiële crisis verkeren. Hij wil ons kritisch laten kijken naar hoe de jeugd nu gesocialiseerd wordt en uitdagen zelf leiderschap te tonen.

Moeten we dan het (onderwijs)systeem bevechten? Misschien kunnen we het ook overbodig maken, door met elkaar te bouwen aan een nieuw systeem. Kees Klomp zoekt in zijn eigen werk met studenten al ‘de plek der moeite’ op, waarin ze samen vormgeven aan betekenisvol onderwijs. Er is reden om hoopvol te doen, want zoals hij in zijn kinderboek ‘De regenmaker’ laat zien, ontstaat beweging in verbinding: “Een regenbui is niets meer dan een optelsom van heel veel kleine druppeltjes.”

Kees Klomp is sinds 2023 programmamanager AGENCY! bij Hogeschool Windesheim, waar hij probeert studenten en docenten intrinsiek gemotiveerd te engageren voor maatschappelijke issues. Hiervoor was hij onder andere lector Betekeniseconomie bij Hogeschool Rotterdam, waar hij onderzoek deed naar de mogelijkheden van economische systeemverandering. Kees Klomp studeerde politicologie en communicatiewetenschap en schreef meerdere boeken, waaronder Handboek Betekenisvol Ondernemen, het lesboek Betekeniseconomie en het Engelstalige Thrive. In 2023 maakte hij de documentaire ‘Mag ik jouw iets vragen’ over betekenisvol economieonderwijs.

Tijden
Alle NIVOZ-onderwijsavonden beginnen om 19.30 uur en eindigen rond de klok van 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur is de deur van het Utrecht Stedelijk Gymnasium open en is er inloop mogelijk.

Overzicht van alle zes NIVOZ-onderwijsavonden

Voor meer informatie over de avonden, de sprekers en inhoud van de avonden verwijzen we naar de links die bij de betreffende avonden zijn geplaatst. Daar kun je ook doorklikken naar de kaartverkoop.

 • 25 september 2024, in Driebergen, theater Maitland
  Stijn Sieckelinck - pedagoog en lector Youth Spot Hogeschool van Amsterdam & Melvin Kolf  - jongerenwerker en directeur-bestuurder Presikhaaf University - 'Pedagogisch verbinden in tijden van polycrisis. Door de ogen van een jongerenwerker en lector'. Meer info en tickets.
   
 • 21 november 2024, in Rotterdam, Dokhuis
  Tina Rahimy - politiek filosoof, spreker, schrijver en trainer, auteur ‘Verborgen verhalen' - 'Temperaturen van spreken: over ambigue leermeesters en onloochenbare inspiratoren'. Meer info en tickets.
   
 • 15 januari 2025, in Utrecht, Stedelijk Gymnasium (USG)
  Kees Klomp  - programmamanager AGENCY! Hogeschool Windesheim en voormalig lector Betekeniseconomie. - 'De plek der moeite: hoe maak je hoopvol verbinding met de wereld?' Meer info en tickets.
   
 • 12 februari 2025, in Utrecht, Leidsche Rijn College
  Milio van de Kamp  - socioloog en universitair docent Universiteit van Amsterdam, auteur ‘Misschien moet je iets lager mikken’ - 'Voorbij de dominante normen: hoe verbind je je met elke leerling?' Meer info en tickets.
   
 • 24 april 2025, in Utrecht, Ithaka, locatie Daltonlaan
  Sabrina Alhanachi  - wetenschappelijk medewerker stichting NIVOZ, onderwijswetenschapper, gepromoveerd op cultureel responsief lesgeven. - 'Culturele responsiviteit: verbindend en bemoedigend' Meer info en tickets.
   
 • 4 juni 2025, in Rotterdam, Dokhuis.
  Hans Schnitzler  - filosoof en voormalig docent geschiedenis, zelfstandig spreker en publicist over digitalisering, ethiek onderwijs en burgerschapsvorming. - 'Vorming in vloeibare en digitale tijden' Meer info en tickets.

Kaartverkoop

Losse tickets

 • Een ticket kost 40 euro. Op de afzonderlijke aankondigingspagina's kun je losse kaarten kopen, per avond dus.
 • Ben je student, dan kun je er voor 15 euro bij zijn. En vragen we je een mail te sturen naar onze backoffice: [email protected]. We stellen in Driebergen en bij de scholen van NUOVO 25 plaatsen beschikbaar voor studenten, in Rotterdam (Dokhuis) vijf.

Schoolteams (ook korting)

Wil je met een compleet schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we je contact op te nemen met de backoffice; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 010-3225450 of [email protected].

Deelnemen en kosten? Maak gebruik van je eigen scholingsbudget!

Als leraar of docent kun je voor ‘professionalisering’ gebruikmaken van het jaarlijkse scholingsbudget. Dat bedrag ligt gemiddeld op 500 euro in primair onderwijs en is ongeveer 600 euro voor docenten in het voortgezet onderwijs). Voor een schoolleider ligt er 3000 euro klaar. Iedereen kan daar aanspraak op maken. De AOb heeft de afgelopen jaren afspraken gemaakt. Je leidinggevende of schoolbestuur zal je verder kunnen helpen. 

Bekijk ook deze link: https://www.aob.nl/professionalisering/scholing-en-cao/

Geen live-streaming

 • De twee onderwijsavonden in Rotterdam zullen komend schooljaar niet worden gelivestreamd.
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief