NIVOZ-Podiumprogramma 2025-2026, met het jaarthema ‘De moed om weerstand te bieden’
2 juli 2025
Alleen daar waar weerstand mogelijk is, kan onderwijs ontstaan. Vanuit het thema ‘De moed om weerstand te bieden’ biedt NIVOZ in het schooljaar 2025-2026 weer een reeks van verschillende podiumactiviteiten aan, die aansluiten bij actuele én tijdloze thema's die spelen in en rond het onderwijs. De activiteiten vinden plaats in Dokhuis Rotterdam én op andere locaties in het land, in samenwerking met verschillende partners. Voortbouwend op de traditionele onderwijsavonden en nieuwe activiteiten die ontwikkeld zijn in Dokhuis, bestaat het programma uit diverse vormen: van lezingen en dialoogsessies, tot filmavonden en masterclasses. Vaak spelen gasten met specifieke expertises en perspectieven uit wetenschap of praktijk een rol en daarnaast is er altijd ruimte voor dialoog en uitwisseling van eigen ervaringen. Eind 2025 verschijnt ook een nieuw NIVOZ-magazine rondom ons jaarthema.
Weerstand. We hebben het allemaal weleens geboden en we hebben het allemaal weleens ontmoet. We kennen allemaal het gevoel dat zich aan ons opdringt op het moment dat we ervaren dat er iets op het spel staat: het gevoel dat het je plicht is om weerstand te bieden, soms zelfs je morele plicht. Maar ervaren we daar waar we de plicht voelen, ook de moed? De moed om niet mee te bewegen, daar waar meebewegen makkelijker is? De moed om de eerste te zijn, niet wetend of er medestanders zijn? De moed om de enige te zijn in een context van gelijkgestemdheid?
Meer dan eens wordt onze moed op de proef gesteld en van alle plekken waar dit gebeurt, is het onderwijs misschien wel één van de plekken waar die het meest expliciet wordt. In een tijd waarin maatschappelijke tegenstellingen op allerlei manieren toenemen, algoritmes onze aandacht sturen en zelfs de meest fundamentele waarden wankel blijken, is weerstand geen optie meer. Het is noodzaak.
Het is noodzaak weerstand te bieden tegen de prestatiedruk die ontwikkeling en groei verwart met meetbaarheid. Tegen de tendens om kinderen te vormen naar de maat van de markt. Tegen een wereld waarin mensenrechten een privilege zijn. En bovenal is het misschien wel noodzaak om weerstand te bieden tegen alle krachten die onze kinderen en jongeren uitnodigen op een pad van gemakzucht en oppervlakkigheid. Om hen voor te bereiden op een wereld die er nog niet is, op een wereld die zij zelf mede vorm zullen moeten geven, waarbij ook zij de moed om weerstand te bieden hard nodig hebben.
In dit jaarthema nodigen we uit om samen te onderzoeken wat het betekent om weerstand te bieden en wat dit vraagt van onderwijsprofessionals. Een uitnodiging om samen te zoeken, te twijfelen en stem te geven aan dat wat van waarde is voor ons onderwijs. Om samen moed te vinden. Want alleen daar waar weerstand mogelijk is, kan onderwijs ontstaan.
De moed om weerstand te bieden - Programma
Het programma krijgt gedurende het jaar nog verder vorm, maar reserveer alvast onderstaande data in je agenda. Nieuwe informatie verschijnt op deze pagina en meer details en aanmeldopties vind je op de pagina's van de betreffende activiteiten (links worden verder aangevuld).
Een korte toelichting op de verschillende activiteiten:
Open EMPO colleges
Op deze middagen zijn de colleges voor leraren in opleiding aan de EMPO openbaar toegankelijk voor andere geïnteresseerden. Ze vinden plaats in Dokhuis of bij de Erasmus Universiteit, onze partner in deze opleiding.
24 september – 16:00-18:00 - Erasmus Universiteit Rotterdam: Gert Biesta
21 januari 2026 – 16:30-17:30 - Dokhuis: Elena Carma van Loon
25 maart 2026
Sense of belonging als pedagogische opdracht – masterclasses
Hoe maken we ruimte voor jongeren om zich thuis te voelen - in zichzelf, het onderwijs en de samenleving? Een drieluik voor professionals uit onderwijs, jeugdwerk, kunst, onderzoek en beleid die sense of belonging als pedagogische opdracht zien. Deze masterclasses bieden je de kans om je gedurende het schooljaar te verbinden met dit mooie thema. Onder begeleiding van inspirerende mensen onderzoeken, ervaren, leren én oefenen we hoe we dit samen met jongeren kunnen doen.
29 oktober 2025, 21 januari en 16 april 2026 – 17:00-20:30 (ovb) - Dokhuis
Atelier burgerschap & Samen aan de onderwijstafel
In Atelier burgerschap gaan we vier middagen praktisch aan de slag met het thema ‘de moed om weerstand te bieden’. Iedere bijeenkomst heeft een inspirerende start, waarna we met elkaar onze praktijk in duiken. Atelier burgerschap is voor alle onderwijsprofessionals die zich bezighouden met burgerschap in hun onderwijspraktijk. Na iedere bijeenkomst eten we met elkaar aan de onderwijstafel.
7 oktober en 25 november 2025, 10 februari en 12 mei 2026 – 17:00-20:00 - Dokhuis
Samen aan de onderwijstafel
Vier keer per jaar ontmoeten onderwijsmensen elkaar om samen te eten, bij te praten, vragen te stellen, uit te wisselen en elkaar te inspireren.
7 oktober en 25 november 2025, 10 februari en 12 mei 2026 – 19:00-20:00 - Dokhuis
Onderwijsavonden in samenwerking met schoolbestuur NUOVO
Drie avonden op scholen in Utrecht, voor onderwijsprofessionals uit heel Nederland.
5 november 2025 – 19:00-21:00 - Ithaka: Samenlevingspedagogiek, Micha de Winter
Februari 2026– 19:00-21:00 - Leidse Rijn College: Regeneratief onderwijs
April 2026 – 19:00-21:00 - Utrechts Stedelijk Gymnasium: AI en onderwijs
Onderwijsfilmmaand
Op drie avonden en op zaterdagmiddag vertonen we films met een bijzondere betekenis voor het onderwijs en gaan we hierover in verschillende vormen en met diverse gasten in gesprek.
4, 11, 18 en 28 maart 2026 – Dokhuis
De nacht van de pedagogiek
Een avond van pedagogische ontmoeting in Rotterdam, met diverse sprekers en werkvormen.
19 juni 2026 – Rotterdam
NIVOZ-exposities
In het Rotterdamse Dokhuis zijn gedurende het jaar altijd verschillende exposities te bewonderen met een pedagogische, sociaal-culturele of maatschappelijke betekenis.
NIVOZ verzorgt zelf de inhoud van deze expositie in oktober 2025, ten tijde van de Korczakdag op 22 november 2025 en ten tijde van de onderwijsfilmmaand in maart 2026. Loop vooral eens binnen!
Reacties