Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz onderzoek & ontwikkeling

Over O & O

De NIVOZ-pijler Onderzoek & Ontwikkeling wil een bijdrage leveren aan de verbinding tussen wetenschap en praktijk, gericht op het sterken van het pedagogisch handelen van leraren, schoolleiders en andere betrokkenen.  

We zien pedagogiek als handelingswetenschap: in de manier waarop we onze kennis delen en reflecie uitvoeren, is handelen het uitgangspunt.  

Het onderwijs vraagt niet zozeer om (meer) onderzoek naar ‘wat werkt’ als wel om onderzoek dat leraren houvast geeft bij de vraag ‘wat ertoe doet’ in hun dagelijkse praktijk. Niet alleen ‘wat werkt’, maar ook wat we wenselijk vinden moet onderbouwd kunnen worden. Dat doen we door niet alleen vanuit bestaande theorie naar de onderwijspraktijk te kijken, maar juist ook te vertrekken vanuit concrete praktijken en ontwikkelingen.  

Vanuit onze wetenschappelijk gevormde denkwijzen, kennis en vaardigheden brengen we onderwijsprofessionals in aanraking met een breed palet aan wetenschappelijke- en praktijkbronnen. We nodigen ze hiermee uit zich vanuit een pedagogisch perspectief kritisch te verhouden tot kennis, inzichten en maatschappelijke vragen en vraagstukken die betrekking hebben op hun onderwijspraktijk. Zo willen we hen sterken in het handelen en denken vanuit hun pedagogische opdracht en verantwoordelijkheid.  

Wij zien het als onze opdracht om het NIVOZ-gedachtengoed en de missie vanuit onderzoeksperspectief te onderbouwen en werken in onze activiteiten nauw samen met de NIVOZ-pijlers die dicht bij de praktijk staan (de opleidingen, het platform hetkind en het podium) en met partners buiten NIVOZ.

Welke mensen?

Dr. Aziza Mayo (directeur Onderzoek en Ontwikkeling)

Dr. Leone de Voogd
Dr. Sabrina Alhanachi
Drs. Farida Yahyaoui
Drs. Renske Valk

 

Activiteiten

De pijler O & O oefent verschillende activiteiten uit, waaronder:

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief