Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Renske Valk

Van12tot18, lid van NIVOZ-denktank

Drs. Renske Valk (1964) is hoofdredacteur van VanTwaalftotAchttien en lid van de NIVOZ-denktank, voor wie zij onder meer aan kernpublicaties werkt.

‘Mijn loopbaan begon met grote belangstelling voor kleine dingen, taaldingen vooral. De precieze verwerking van bepaalde woorden in de hersenen. Of waarom je soms kiest voor het voegwoord ‘want’ en in andere gevallen voor ‘omdat’. Met het ontluikende idee van een beginnend wetenschapper dat je wel eens iets zou kunnen ontdekken. Werkenderwijs wordt je wereld groter. Je zet het diafragma wijder open, je rekt de sluitertijd op. Je krijgt meer oog voor contexten, voor processen, speelvelden. En zo staat er steeds meer op de foto die je maakt van de wereld die je werkveld is. En gaan ook en vooral andere dingen ertoe doen.’

Na een studie Algemene Taalwetenschappen en Toegepaste Taalkunde, studeerde Renske Valk af als toetswetenschapper. Ze startte als medewerker van een organisatie die zich bekommerde om de toegankelijkheid van het reguliere onderwijs voor anderstalige leerlingen. Ze onderzocht bias in selectieprocessen bij de aanname van politieagenten. Daarna volgde een lange carrière als toetsexpert en instrumentontwikkelaar. Maar, vroeg ze zich steeds regelmatiger af, wat gebeurt er eigenlijk écht tussen de muren van de school? Die nieuwsgierigheid leidde tot de stap naar een schoolbegeleidingsdienst, en zo bracht ze jaren door in lerarenkamers en in klaslokalen. Daar zag ze hoe het de leraar is, die het doet (en ertoe doet).

Na twintig jaar werken in organisaties besloot ze in 2008 om zelfstandig verder te gaan als schrijvend adviseur, ook wel met het idee om proza te kunnen gaan schrijven. Maar dat ei is nog niet gelegd. Wel is ze inmiddels bijna 10 jaar hoofdredacteur van het maandblad Van Twaalf tot Achttien. Met deze ervaring en een rijk netwerk wil ze binnen de beperkte tijd die overschiet bijdragen aan de ambities van stichting NIVOZ. NIVOZ, omdat hier geen andere belangen zijn dan dat van goed onderwijs en zorg voor kinderen. NIVOZ ook, omdat de gerichtheid op de pedagogiek ook een sterke gerichtheid geeft op de mens. 

‘En eigenlijk kan je – met voortgaan van de jaren - niet anders dan geboeid raken door hoe het werkt, met en tussen mensen. Eén en één is niet zomaar twee. Overtuigend bewijs haalt bakzeil, wonderbaarlijke besluiten oogsten applaus, regie is meestal een illusie. Dit zijn geen dwalingen, het is geen anomalie, dit is wat realiteit. Oscar Wilde zei: ‘The truth is rarely pure, and never simple.’ Dat vraagt om verstandigheid en vertraging, en dat is wat ik ervaar bij NIVOZ.’

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief