Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Milio van de Kamp op NIVOZ-onderwijsavond in Utrecht: 'Voorbij de dominante normen: hoe verbind je je met elke leerling?''

Socioloog en universitair docent Milio van de Kamp treedt op woensdag 12 februari naar voren voor de vierde NIVOZ-onderwijsavond. Milio, zelf opgegroeid in complexe omstandigheden waaronder armoede, ondervond hoe het is om geen aansluiting te kunnen vinden op de universiteit. Met zijn boek 'Misschien moet je iets lager mikken, over sociale ongelijkheid, klassenmigratie en armoede' wist hij vele mensen te raken. Let op: ook deze avond vindt plaats op een schoollocatie, we zijn te gast bij het Utrechtse Leidsche Rijn College. De titel van Milio's verhaal: 'Voorbij de dominante normen: hoe verbind je je met elke leerling?' Hieronder lees je een inhoudelijke inleiding.

De NIVOZ-onderwijsavond met Milio van de Kamp is de vierde in een serie van zes. Ze zijn alle gelinkt aan het jaarthema: Verkeerd verbonden - Over hoe we elkaar weer kunnen vinden. Drie avonden zullen plaatsvinden in nauwe samenwerking met drie scholen van stichting NUOVO, op drie verschillende locaties in Utrecht. De andere twee onderwijsavonden zijn in het Rotterdamse Dokhuis, thuishaven van NIVOZ (zie overzicht onder).

Wil je deze Onderwijsavond in Utrecht als onderwijsprofessional (uit po, vo, mbo, hbo of onderzoekscontext) bezoeken? Een los kaartje kost 40 euro. Bestellen kan hier.
Wil je met een team of grote groep komen, dan is er korting mogelijk. Neem dan contact op met [email protected]

Locatie: Leidsche Rijn College (LRC), Maartvlinder 1-7, 3544 DA Utrecht.
De avond start om 19.30 uur (tot max 21.30 uur). Inloop is er vanaf 19 uur.

PS. Er wordt nog gekeken of aan deze avond ook nog een schoolbezoek in de middag of andere activiteit gekoppeld kan worden.

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, portret, zwart-witAutomatisch gegenereerde beschrijvingEen inleidende tekst

Onderwijsongelijkheid heeft volgens onderwijssocioloog en universitair docent Milio van de Kamp niet te maken met de achtergrond die iemand heeft, maar met de normen die de dominante groep impliciet oplegt aan mensen die niet tot die groep behoren. Om als onderwijsprofessional de verbinding te kunnen maken met álle leerlingen en studenten en hen - ook als ze niet tot de dominante groep behoren - op pedagogische wijze te kunnen ondersteunen, is het van belang om te beschikken over culturele en klasse-competenties. Daarnaast is inzicht in de complexiteit rondom het ervaren van verbondenheid met de samenleving wanneer je in armoede bent opgegroeid erg belangrijk. En ook: welke rol kunnen onderwijs en leraren hierbij hebben?

Milio van de Kamp, zelf opgegroeid in complexe omstandigheden waaronder armoede, was de eerste in zijn familie die ging studeren. Hij heeft hierbij ondervonden hoe het is om geen aansluiting te kunnen vinden op de universiteit. Gevoed door zijn ervaringen heeft hij op de Universiteit van Amsterdam het programma ‘Baanbrekers’ opgezet, dat tot doel heeft eerstegeneratiestudenten een thuisgevoel te laten ervaren op de universiteit.

Tijden
Alle NIVOZ-onderwijsavonden beginnen om 19.30 uur en eindigen rond de klok van 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur is de deur van het Utrecht Stedelijk Gymnasium open en is er inloop mogelijk.

Overzicht van alle zes NIVOZ-onderwijsavonden

Voor meer informatie over de avonden, de sprekers en inhoud van de avonden verwijzen we naar de links die bij de betreffende avonden zijn geplaatst. Daar kun je ook doorklikken naar de kaartverkoop.

 • 25 september 2024, in Driebergen, theater Maitland
  Stijn Sieckelinck - pedagoog en lector Youth Spot Hogeschool van Amsterdam & Melvin Kolf  - jongerenwerker en directeur-bestuurder Presikhaaf University - 'Pedagogisch verbinden in tijden van polycrisis. Door de ogen van een jongerenwerker en lector'. Meer info en tickets.
   
 • 21 november 2024, in Rotterdam, Dokhuis
  Tina Rahimy - politiek filosoof, spreker, schrijver en trainer, auteur ‘Verborgen verhalen' - 'Temperaturen van spreken: over ambigue leermeesters en onloochenbare inspiratoren'. Meer info en tickets.
   
 • 15 januari 2025, in Utrecht, Stedelijk Gymnasium (USG)
  Kees Klomp  - programmamanager AGENCY! Hogeschool Windesheim en voormalig lector Betekeniseconomie. - 'De plek der moeite: hoe maak je hoopvol verbinding met de wereld?' Meer info en tickets.
   
 • 12 februari 2025, in Utrecht, Leidsche Rijn College
  Milio van de Kamp  - socioloog en universitair docent Universiteit van Amsterdam, auteur ‘Misschien moet je iets lager mikken’ - 'Voorbij de dominante normen: hoe verbind je je met elke leerling?' Meer info en tickets.
   
 • 24 april 2025, in Utrecht, Ithaka, locatie Daltonlaan
  Sabrina Alhanachi  - wetenschappelijk medewerker stichting NIVOZ, onderwijswetenschapper, gepromoveerd op cultureel responsief lesgeven. - 'Culturele responsiviteit: verbindend en bemoedigend' Meer info en tickets.
   
 • 4 juni 2025, in Rotterdam, Dokhuis.
  Hans Schnitzler  - filosoof en voormalig docent geschiedenis, zelfstandig spreker en publicist over digitalisering, ethiek onderwijs en burgerschapsvorming. - 'Vorming in vloeibare en digitale tijden' Meer info en tickets.

Kaartverkoop

Losse tickets

 • Een ticket kost 40 euro. Op de afzonderlijke aankondigingspagina's kun je losse kaarten kopen, per avond dus.
 • Ben je student, dan kun je er voor 15 euro bij zijn. En vragen we je een mail te sturen naar onze backoffice: [email protected]. We stellen in Driebergen en bij de scholen van NUOVO 25 plaatsen beschikbaar voor studenten, in Rotterdam (Dokhuis) vijf.

Schoolteams (ook korting)

Wil je met een compleet schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we je contact op te nemen met de backoffice; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 010-3225450 of [email protected].

Deelnemen en kosten? Maak gebruik van je eigen scholingsbudget!

Als leraar of docent kun je voor ‘professionalisering’ gebruikmaken van het jaarlijkse scholingsbudget. Dat bedrag ligt gemiddeld op 500 euro in primair onderwijs en is ongeveer 600 euro voor docenten in het voortgezet onderwijs). Voor een schoolleider ligt er 3000 euro klaar. Iedereen kan daar aanspraak op maken. De AOb heeft de afgelopen jaren afspraken gemaakt. Je leidinggevende of schoolbestuur zal je verder kunnen helpen. 

Bekijk ook deze link: https://www.aob.nl/professionalisering/scholing-en-cao/

Geen live-streaming

 • De twee onderwijsavonden in Rotterdam zullen komend schooljaar niet worden gelivestreamd.

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief