Dialoogavond Thomas More X NIVOZ: Wat is nodig om vanuit (pedagogische) waarden te werken met digitale technologie?
In een tijd waarin technologie steeds meer verweven raakt met ons leven en ons onderwijs, roept dit fundamentele vragen op: Hoe zorgen we ervoor dat technologie ons helpt, zonder dat het onze pedagogische kern raakt? Wat betekent digitalisering voor de rol van de leraar, de manier waarop we toetsen en de ontwikkeling van leerlingen?
Op 22 mei organiseren Stichting NIVOZ en de Thomas More Hogeschool een inspirerende dialoogavond over de invloed van digitale technologie op onderwijs en pedagogiek. Deze avond biedt een moment van reflectie en uitwisseling, waarin we samen, in dialoog, op zoek gaan naar antwoorden.
We starten om 17:00 uur met een lichte maaltijd, waarna Jan Jaap Hubeek, maker van de podcastserie AI – het Pedagogisch Appèl, een korte introductie geeft op het thema van de avond. Vervolgens gaan we uiteen in vier of vijf themagebieden, waarbij we in dialoogvorm met elkaar in gesprek gaan. Dit betekent dat er ruimte is voor jouw praktijkvragen en dat we samen onderzoeken wat digitalisering betekent voor het onderwijs van vandaag en morgen. Ieder thema wordt begeleid door een (ervarings)deskundige.
De thema’s die deze avond centraal zullen staan, zijn:
• Digitale technologie en het lichamelijke: Hoe behouden we de waarde van fysieke en zintuiglijke ervaringen in een wereld die steeds digitaler wordt?
• Leren goed om te gaan met digitale technologie: Wat vraagt digitale geletterdheid van leerlingen én leraren? Hoe begeleiden we jongeren in een steeds meer door technologie gedreven wereld?
• Goed toetsen in een context van digitale technologie: Hoe kunnen we toetsing zo vormgeven dat deze recht doet aan diepgaand leren en ontwikkeling, zonder volledig afhankelijk te worden van technologie?
• Professionele ruimte en digitale technologie: Hoe zorgen we ervoor dat leraren hun autonomie behouden in een tijd waarin digitale systemen en algoritmes steeds vaker sturend zijn?
• Pedagogische visievorming in een digitale context: Wat vraagt het van scholen en onderwijsprofessionals om in deze tijd een doordachte pedagogische visie te ontwikkelen?
Tijdens de avond is er ruimte om bij twee themagebieden aan te sluiten en in een open gesprek inzichten en perspectieven te ontwikkelen. We nodigen je uit om jouw praktijkvraagstukken actief in te brengen om samen mee te denken en samen richting te kunnen geven aan de (technologische) toekomst van onderwijs en opvoeding.
Kaarten à 7,50 euro (inclusief lichte maaltijd) bestel je hier.
Delen: