Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Opleidingen

Coalitie voor leraren en schoolleiders

Herken jij jezelf in de opdracht om die onderwijspraktijk te creëren waarin ieder kind erbij hoort en laat zien wat het kan? Denk en handel jij vanuit een positief en geëmancipeerd mensbeeld en neem je in jouw lespraktijk het perspectief van de leerling in? Ben jij als leraar of schoolleider je eigen instrument in de verdere ontwikkeling van goed onderwijs? Denk jij na over (de ontwikkeling van) jouw pedagogische opdracht en de verantwoordelijkheid die het onderwijs heeft in de ontwikkeling van onze maatschappij. In dat geval is de coalitie-groep voor leraren, schoolleiders een prachtkans. Na de zomer start NIVOZ met een nieuwe coalitie-groep. We nodigen jou, leraar/docent, schoolleider/rector uit om mee te doen. Met anderen vorm je een duurzame leergemeenschap, voor één cursusjaar lang. We hebben zes coalitie-bijeenkomsten in Driebergen.

Wat gebeurt er in de Coalitie?

In de coalitie deel je met elkaar waar je voor staat en welke vragen en zorgen je hebt werkend vanuit pedagogische waarden en oriëntaties. De coalitie vormt een groep ‘critical friends’ die elkaar steunt in deze ambitie én kritische vragen stelt, oefent in het hanteren van ieders persoonlijk moreel kompas en elkaar voortdurend herinnert aan het voornemen daarop te (blijven) koersen.

Voorop staat dat we een vitale ruimte creëren waarbinnen het kwalitatieve gesprek plaatsvindt. Niet zozeer het antwoord, als wel het (leren) stellen van de juiste vraag staat centraal in alle bijeenkomsten, die daardoor meer een intervisie-karakter dragen. Deelnemers vinden in dit proces support en inspiratie bij elkaar.

De ervaring van afgelopen jaren heeft geleerd dat deelname van twee collega’s verbonden aan dezelfde onderwijspraktijk, school of organisatie, het krachtigst is. Individuele deelnemers, die zelf krachtig vooruit willen, zijn uiteraard ook van harte welkom.

 

Schooljaar 2018-2019

De coalitie-bijeenkomsten vinden plaats in Driebergen, in gebouw Vossesteyn op landgoed De Horst, vijf keer op de middagen van de vijf onderwijsavonden, van 13.30 tot 17.00 uur. De eerste keer los.

  • woensdag 12 september 2018
  • woensdag 3 oktober 2018
  • woensdag 7 november 2018
  • donderdag 10 januari 2019
  • donderdag 14 maart 2019
  • woensdag 12 juni 2019
     

De kosten voor vijf coalitiebijeenkomsten bedragen € 895,- (BTW vrij) incl. maaltijden ter afsluiting én deelname aan alle onderwijsavonden.

Wie begeleidt de coalitie?

De coalitie wordt gefaciliteerd door Rikie van Blijswijk en Ton van Rijn. Ze zijn beiden verbonden aan NIVOZ en nemen een schat aan ervaring mee.

Rikie van Blijswijk (1954) werkt al meer dan veertig jaar in het onderwijs. Ze is onderwijskundige en heeft gewerkt als leraar, remedial teacher, interne begeleider, onderwijsadviseur, projectleider, interim directeur en beleidsmedewerker. Haar werkervaring ligt op het terrein van innovatieve schoolontwikkeling, opleiden in de school en kwaliteitszorg. Ze is auteur van verschillende artikelen over nieuwe vormen van onderwijs, opleiden in de school en ontwikkeling van een zeer zwakke school. 'Als leraar en in andere rollen heb ik er altijd naar gestreefd dat kinderen blij waren met wie ze waren en nieuwsgierig bleven naar de wereld om hen heen. ‘Een positief zelfbeeld is belangrijker dan een 8 voor rekenen’, vond en vind ik in mijn werk.'

Rikie is ook actief vanuit de Leerschool en is auteur van het boek over Essential Schools in de VS. Ze organiseert nog ieder najaar een studiereis naar de New York, Boston en andere Amerikaanse scholen. Het boek kunt u hier bestellen.

Ton van Rijn (1948) is oud-directeur van vier basisscholen. Hij is gemaakt door en in de praktijk. Kenmerkend voor zijn werk is het innovatieve karakter, culminerend in zijn laatste school: Wittering.nl. Daarvoor heeft hij het vak in de praktijk geleerd op de Oostpoortschool in Delft, de Toverberg in Zoetermeer en was de bouwer van ’t Schrijverke in ’s-Hertogenbosch. Hij kent en herkent als geen ander de processen, die zich in het verandermanagement voordoen.

Ton functioneert als ondersteuner, inspirator en kenner van de vloeren vanuit zijn eigen ervaren pedagogisch leiderschap.

Huidige coalitie

Deelnemers groep 2017-2018: Susanne Vriesendorp (Stichting Brede School Lumiar, Vleuten), Ankie Rooze (SBO De Klimop, Almere), Arno Westerhof (SBO De Klimop, Almere), Marianne Rongen (Wittering.nl, Rosmalen), Margriet Roeleven (de Bras,  Den Haag), Marjan van Rijn (de Bras, Den Haag), Janneke Meijers (Westerschool, Gouda), Margret Boere – De Jong (Westerschool, Gouda), Mariët ten Berge (Lerende organisatie/Stichting Westelijke Tuinsteden, STWT Academie, Amsterdam) en Marlie de Wijs  (OBS de Toekomst en de Ontplooiing, Amsterdam)

Vragen en inschrijven

Bij het begin van het komende schooljaar starten we weer opnieuw. Maar we blijven nieuwe geïnteresseerde leraren/docenten, schoolleiders/rectoren uitnodigen om mee te doen. Met anderen vorm je dan een duurzame leergemeenschap, voor tenminste één cursusjaar lang.

Hieronder vind je het inschrijfformulier.
Voor meer informatie, of andere vragen, bel dan naar Rikie van Blijswijk: 06-50202682.

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief