Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Opleidingen

Coalitie voor leraren en schoolleiders

De Coalitie is een plek in de luwte waar je als professional – leraar, schoolleider of bestuurder – kan ontspannen, je verhaal kan doen en je vragen kan neerleggen. Gedurende een jaar verleen je support en ben je tegelijkertijd een ‘critical friend’ als het om elkaars praktijk en ieders pedagogische opdracht gaat. Je doet intervisie en reflecteert op elkaars handelen, pedagogisch tact en leiderschap.

Wat?

De Coalitie kent geen vast curriculum, wel een duidelijk kader, waarin pedagogische waarden en oriëntaties centraal staan. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor het aandragen van gespreksthema’s, die worden verdiept en waarmee we elkaar bij de les houden als het gaat om de pedagogisch opdracht. Je ontmoet collega’s uit verschillende praktijken en contexten.

Hoe?

De Coalitie vormt een groep ‘critical friends’ die elkaar steunt in de ambitie én kritische vragen stelt, die oefent in het hanteren van ieders persoonlijk moreel kompas en die elkaar voortdurend herinnert aan het voornemen daarop te (blijven) koersen. In alle rust deel je met elkaar waar je voor staat in jouw eigen onderwijspraktijk en welke vragen en zorgen je hebt, werkend vanuit pedagogische waarden en oriëntaties.

Wat brengt het je?

In deze Coalitie ontwikkel je je aan en met elkaar, door de vragen en de verhalen. Deelnemers vinden in dit proces steun en inspiratie bij elkaar. De kwaliteit van het gesprek en de relatie groeit. Je blijft in ontwikkeling. Je ervaart draagvlak en voelt steun om naar de ‘plek der moeite’ te gaan.

Wanneer en voor wie?

Wanneer
Na de zomer, aan het begin van elk schooljaar, sluit je aan bij een bestaande groep. De coalitiebijeenkomsten vinden plaats op zes middagen door het schooljaar heen.

Begeleiding: Rikie van Blijswijk.

Voor wie
Je hebt jezelf in de uitvoering van jouw pedagogische opdracht ontwikkeld, bijvoorbeeld door deelname aan PT of PL, of op aantoonbare andere wijze. Je denkt en handelt vanuit een positief en geëmancipeerd mensbeeld en neemt in jouw lespraktijk het perspectief van de leerling in. Je bent als leraar of schoolleider je eigen instrument. Je denkt na over jouw pedagogische opdracht en de verantwoordelijkheid die het onderwijs draagt in ode samenleving.

Deelnemen en kosten? Maak gebruik van je eigen scholingsbudget!

Als leraar of docent kun je voor ‘professionalisering’ gebruikmaken van het jaarlijkse scholingsbudget. Dat bedrag ligt gemiddeld op 500 euro in primair onderwijs en is ongeveer 600 euro voor docenten in het voortgezet onderwijs). Voor een schoolleider ligt er 3000 euro klaar. Iedereen kan daar aanspraak op maken. De AOb heeft de afgelopen jaren afspraken gemaakt. Je leidinggevende of schoolbestuur zal je verder kunnen helpen. 

Bekijk ook deze link: https://www.aob.nl/professionalisering/scholing-en-cao/

Vragen, kosten en inschrijven?

Voor meer informatie of andere vragen, mail of bel dan naar Rikie van Blijswijk, [email protected] of 06-50202682.

Inschrijven
Inschrijven kan via het inschrijfformulier onderaan deze pagina.

Kosten
De kosten voor dit traject bedragen: 750 euro. Alle NIVOZ-trajecten zijn btw-vrij.

Wie begeleidt de coalitie?

Rikie van Blijswijk (1954) werkt al meer dan veertig jaar in het onderwijs. Ze is onderwijskundige en heeft gewerkt als leraar, remedial teacher, interne begeleider, onderwijsadviseur, projectleider, interim directeur en beleidsmedewerker. Haar werkervaring ligt op het terrein van innovatieve schoolontwikkeling, opleiden in de school en kwaliteitszorg. Ze is auteur van verschillende NIVOZ-artikelen en schrijver van het boek over Essential Schools in de VS. Ze organiseert ieder najaar een studiereis. Het boek kunt u hier bestellen.

Testimonial

De Coalitie is een bijzondere plek. Dat komt doordat niemand er zit omdat ‘ie is gestuurd, maar úit zichzelf en áls zichzelf. Maskers gaan als vanzelf af door de warme entourage van de gelijkgestemdheid en dankzij de wetenschap dat het er draait om het kind: Dichter bij je opdracht als opvoeder en leraar kun je niet komen. Dat besef kan je dan ineens zomaar overvallen en je bréékt. Precies zoals het mij overkwam. - Jan Bos, RKBS De Bras, Den Haag

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief