Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Een ‘Google' voor praktijkrelevant onderwijsonderzoek: de NRO Kennisportal

4 november 2015

Onderzoeker Hartger Wassink van het NIVOZ verbaast zich er al langer over hoe lastig het is voor leraren om relevant onderzoek te kunnen vinden voor hun praktijkvragen. En daarom is vandaag voor hem een klein beetje historisch, want de NRO Kennisportal gaat live. 'Eén zoekvak en snel relevante resultaten uit diverse betrouwbare bronnen. Meer is het niet. Het lijkt simpel, maar aan de achterkant is het dat helemaal niet.'

kennisportalWoensdag 4 november is voor mij een klein beetje een historische dag. Dat zit zo. Ik werk nu ruim 15 jaar als onderzoeker en adviseur in het onderwijs. Al die tijd verbaas ik me over de kloof tussen wetenschap en onderwijspraktijk. Ik schreef er al eerder over. Er is veel onderzoek dat in de praktijk niet bekend is, of niet gebruikt wordt. En omgekeerd zijn er veel praktijkvragen die nauwelijks aan bod komen in onderzoek.

Het is voor leraren erg lastig om erachter te komen, waar ze relevant onderzoek kunnen vinden voor hun praktijkvragen. En ondanks dat onderzoekers graag hebben dat leraren hun onderzoek lezen, is het in al die jaren niet gelukt een eenvoudige plek te creëren waar al het relevante onderwijsonderzoek doorzoekbaar is. De verschillen van mening over hoe dat precies eruit zou moeten komen te zien, waren groter dan de gezamenlijke wens voor zo’n voorziening.

Ik heb op die manier in de loop der jaren allerlei initiatieven zien komen en gaan, en me zelfs een tijdje persoonlijk ingezet om er één van de grond te krijgen. Maar geen van die initiatieven wist alle relevante partijen te binden en zo echt een doorbraak te bewerkstelligen.

Precies dat is de NRO nu wel gelukt. De eerste keer dat ik hierover namens NIVOZ meepraatte, zo’n 1,5 jaar geleden, was ik ambivalent. Aan de ene kant enthousiast, aan de andere kant sceptisch. De meeste gesprekspartners kende ik nog van al die andere initiatieven die het niet gered hadden.

Kennisportal
Maar met doorzettingsvermogen, niet te veel pretenties, goede technische ondersteuning en een focus op het eindresultaat voor de gebruikers is nu toch het Kennisportal Onderwijs van start. NIVOZ is, samen met zo'n 15 andere kennisorganisaties in het onderwijs, partner in de portal. Dat betekent dat een zoekopdracht in de Kennisportal mede door de artikelen op het NIVOZ Forum heen gaat, en tegelijk door de databases met artikelen van de andere partijen.

Het is precies wat we al die jaren wensten: een ‘Google' voor praktijkrelevant onderwijsonderzoek. Eén zoekvak en snel relevante resultaten uit diverse betrouwbare bronnen. Meer is het niet. Het lijkt simpel, maar aan de achterkant is het dat helemaal niet.

Vandaar: een historische dag, en kudos, zoals dat tegenwoordig heet, voor de NRO, dat ze dit voor elkaar hebben gekregen.

Leraren, schoolleiders, onderzoekers ook: ga los met je zoekopdrachten en laat weten wat je ervan vindt.

Meer weten?
Meer informatie over de NRO Kennisportal vind je hier.

Hartger Wassink werkt als medewerker van het NIVOZ Forum aan de verbetering van de dialoog tussen onderzoek en praktijk in het onderwijs. Daarnaast helpt hij als zelfstandig adviseur leraren, leidinggevenden en bestuurders bij het voeren van de professionele dialoog in de school.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief