Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Hartger Wassink

onderwijsadviseur, bestuur, tooezicht, leiderschap

Hartger Wassink is zelfstandig onderwijsadviseur  en -begeleider, met name op gebied van leiderschap, bestuur en toezicht. Hartger maakte vijf jaar lang deel uit van de NIVOZ-organisatie en is nog altijd te boeken via het NIVOZ-sprekersbureau voor een lezing, een workshop of studiedag.

Mijn rol als adviseur is om bestuurders en toezichthouders inspiratie en voldoening te laten ervaren in hun werk, als rolmodellen van professioneel samenwerken-in-dialoog voor hun organisaties.

Als zij geïnspireerd zijn om hun werk integer en effectief te doen, geeft dat professionals de ruimte om verantwoordelijkheid te nemen voor het bouwen aan een duurzame, rechtvaardige en vreedzame samenleving. Ik doe mijn advieswerk bij maatschappelijke organisaties, met name in het onderwijs, maar ben ook actief in zorgorganisaties en woningbouwcorporaties.

In 2004 promoveerde hij op een studie naar de wijze waarop schoolleiders hun persoonlijke visie gebruiken om sturing te geven in de dagelijkse praktijk. Sindsien werkt hij als afwisselend als organisatieadviseur en onderzoeker in het onderwijs.

'Wat betreft opleiding ben ik organisatiepsycholoog. Sinds mijn promotie op een onderzoek naar leidinggeven in onderwijs ben ik actief op het grensvlak van onderzoek en advies. Betekenisvol onderwijsonderzoek is namelijk mijn andere interessegebied.

Relatie en dialoog

De verbindende schakel tussen mijn interesses is de gedeelde professionaliteit van leraar, leidinggevende en bestuur. Elementen van die professionaliteit zijn het verantwoorden van keuzes (ook op basis van onderzoek), het creëren van ontmoetingen door dialoog en bovenal oog voor de menselijke relatie.

De kern van mijn werk is het simpele, directe gesprek tussen mensen, waarmee (opnieuw) verbinding kan ontstaan. Ik heb ervaren dat veel problemen ontstaan door een gebrek aan verbinding tussen mensen. Die verbinding kan alleen hersteld worden, wanneer mensen elkaar weer oprecht ontmoeten. Die simpele essentie is helaas vaak naar de achtergrond verdwenen. Waar dat gebeurd is, wil ik helpen de dialoog weer mogelijk te maken.

Wat wil je bereiken met je leerlingen?

Die vraag lijkt eenvoudig, maar blijkt toch iedere keer weer lastiger te beantwoorden dan je denkt. Dat betekent niet dat we er dan maar aan voorbij moeten gaan, maar juist dat we beter ons best moeten doen er samen een goed antwoord op te formuleren.

Dat uitgangspunt vormt de basis voor de presentaties en lezingen die Hartger Wassink verzorgt. Voor verschillende doelgroepen (van leraren tot bestuurders), voor kleine en grote groepen, verzorgt hij een passende, uitdagende inleiding. Het algemene thema is de gedeelde verantwoordelijkheid van leraren, leidinggevenden en bestuurders voor goed onderwijs.

Zijn presentaties onderbouwt hij met onderzoek, waarbij hij complexe begrippen helder en begrijpelijk maakt. Tegelijk verbindt hij ze met voorbeelden uit de praktijk, als het even kan de directe praktijk van de deelnemers aan de bijeenkomst.

Hij geeft in de voorbereiding leraren én leerlingen graag een rol. Daarin dienen zich de kleine, maar krachtige voorbeelden aan uit de dagelijkse praktijk, die vaak de meeste betekenis bieden.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief