Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Symposium met Dick den Bakker: ‘Naar een pedagogische bestuurscultuur in het onderwijs’

In april 2024 verscheen het nieuwe boek van Dick den Bakker, getiteld Het ambacht van de schoolbestuurder met als ondertitel Naar een pedagogische bestuurscultuur in het onderwijs. Vanuit de vraag wat een goede bestuurder eigenlijk is, is hij de literatuur en de praktijk ingedoken. Hij sprak bestuurders over de momenten dat zij pijn in hun buik kregen: hoe vullen zij hun ambacht in? Op woensdagmiddag 15 mei 2024 vond er in het Rotterdamse Dokhuis een 'ambachtelijke' middag plaats waarin we met Dick en elkaar in gesprek gingen over de praktijk en de persoon van de bestuurder. Dit is een terugblikpagina.

Dick den Bakker pleit voor een perspectiefwissel naar een bestuurscultuur die congruent is met de pedagogische opdracht en het pedagogisch vakmanschap van leraren. “Een goede bestuurder biedt pedagogisch weerstand aan het heersende maakbaarheidsdenken.”

In een inleidende lezing lichtte Dick den Bakker de kernbegrippen uit zijn werk toe en besteedde hij onder meer aandacht  aan de rol van vertrouwen en maakbaarheidsdenken in het onderwijsbestuur. Ook had hij aandacht voor het menselijke verhaal van de bestuurder en het voorleven en organiseren van ‘samenlevingskunde'.  

Hoogleraar Onderwijs in levensbeschouwelijk en pedagogisch perspectief, Gerdien Bertram-Troost, begeleidde Dick bij het literatuur- en praktijkonderzoek, dat hij in zijn boek beschrijft. Zij leverde ook een inhoudelijke bijdrage.

Lees hier terug:

Op deze ambachtelijke middag in het Rotterdamse Dokhuis gingen we met Dick den Bakker en elkaar in gesprek over de praktijk en de persoon van de bestuurder. Aan de hand van fragmenten uit het boek en eigen casuïstiek reflecteerden we op de ‘dagelijkse modder’. Helpen begrippen als ambacht, bescheidenheid, liefde, niet-maakbaarheid en gemeenschapszin om hier anders naar te kijken?

Dick den Bakker heeft een lange staat van dienst in het onderwijs, als leerkracht, als leidinggevende en de laatste jaren als adviseur van schoolbesturen.

Voor wie: bestuurders en andere betrokkenen bij / geïnteresseerden in schoolbestuur (toezichthouders, beleidsmakers, onderzoekers)

Woensdagmiddag 15 mei 2024
Tijd: 13:30 - 16:15 uur
Locatie: Dokhuis, Doklaan 10, Rotterdam

Prijs ticket, 45 euro, inclusief het boek.  

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief