Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Dick den Bakker

Onderwijs, identiteit, leiderschap, governance

Dick den Bakker (Bergschenhoek, 1954) heeft een lange staat van dienst in het onderwijs, als leerkracht, als leidinggevende en de laaste jaren als adviseur van schoolbesturen. Hij was van 2004 tot 2019 directeur bij Verus (tot 2011 Besturenraad), met als specialisme identiteit, governance en leiderschap.

Na de middelbare school volgde Dick den Bakker de Pedagogische Academie Merwerode in Dordrecht - de huidige Hogeschool InHolland - en hij werd na zijn scriptie over dyslexie volledig bevoegd onderwijzer aan de CBS Merula in Heenvliet. Na vijf jaar op deze school met veel plezier te hebben gewerkt kreeg hij eenzelfde functie aan de PCB De Bongerd in Zuidland. Kort daarna werd hij benoemd tot adjunct-directeur van deze school. In 1987 volgde zijn aanstelling als directeur van CBS Boterdorp in Bergschenhoek. Naast deze school werd hij in 1996 tevens directeur van CBS De Acker , die in de nieuwe Vinex-locatie startte. Kort daarop werd hij algemeen directeur PC Basisonderwijs in Bergschenhoek. Hij kreeg daarmee de leiding over drie scholen met 800 leerlingen en zestig personeelsleden.

Naast deze drukke functie was hij een dag per week adviseur in dienst van de Adviesgroep Spirit in Education in Amersfoort met als belangrijkste taak het verzorgen van studiedagen voor schoolteams en adviseren van schoolbesturen en directies.

Naast zijn drukke werkzaamheden wist hij ook nog een studie orthopedagogiek cum laude af te ronden, evenals de opleiding Schoolleider primair onderwijs aan de Hogeschoool Windesheim in Zwolle. Vervolgens wist hij zich nog verder te specialiseren en behaalde - eveneens cum laude - het diploma Executive Master of Business Administration in Management of Education (MBA-ME).

Als 'volledig bevoegd onderwijzer' zwaaide hij in 1975 af. Dick voelt zich na al die jaren nog steeds die bevoegd onderwijzer en kan dat ook nog steeds! 

Dick den Bakker schreef eerder boeken als...

  • Geborgenheid. Thuiskomen in de wereld. Over de pedagogische opdracht van de school (Essay-bundel, 2020). Zie: https://tenbrinkuitgevers.nl/geborgenheid
  • Gedachten bij goed onderwijs. Inspiratiebron voor scholen om goed onderwijs vorm te geven (Essay-bundel, 2017)
  • Scholen met lef. Over de identiteit van christelijk geïnspireerde onderwijsinstellingen (boek 2013)
  • Tien noties bij leiderschap, zoektocht naar de betekenis van moreel leiderschap (boek 2006)
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief