NIVOZ-onderwijsavond in Rotterdam vanuit het werk van Beate Letschert: 'Zonder bemoediging gaat het niet'
Met Luc Stevens - oprichter van NIVOZ - vlogen we op woensdagavond 17 april het meest recente werk van Beate Letschert aan. In deze speciale Onderwijsavond werd haar pedagogische begrip ‘bemoediging’ tot leven gebracht. Daarnaast was de vertaling van Das übersehene Kind, in het Nederlands beschikbaar onder de titel: ‘Het kind dat niet gezien wordt’. In het Rotterdamse Dokhuis waren er naast Luc Stevens meer sprekers uit school- en opleidingspraktijk en gingen we ook met dialogische werkvormen aan de slag.
Het boek is te bestellen, voor de prijs van 26 euro achter deze link.
Hier vind je:
- Verslaglegging van deze avond, inclusief een video van de wrap-up van Marco Martens. Compilatie Onderwijsavond 'Het kind dat niet gezien wordt' - bemoediging als kernconcept
Beate Letschert-Grabbe is psychologe en pedagoge. Jarenlang was ze werkzaam als lerares en als schoolleidster in Duitsland. Ze promoveerde op een onderzoek naar kansen en belemmeringen bij de samenwerking tussen leraren en ouders in het basisonderwijs. Zij schreef het boek Dennis, de schrik van de school (2008) waarin het pedagogisch principe van bemoediging een belangrijke rol speelt. Dit boek heeft nog altijd grote impact op leraren in school- en opleidingspraktijk.
NIVOZ-oprichter Luc Stevens en collega Rikie van Blijswijk zijn nauw betrokken geweest bij de vertaling van Das übersehene Kind - Beate's laatste boek uit 2021 - dat ook op deze avond beschikbaar is. Zij verzorgen een inleiding over het werk en gedachtengoed van Beate Letschert, die er zelf helaas niet bij kan zijn. Onder leiding van opleider Merlijn Wentzel gaan we vervolgens in groepen uiteen om in verschillende vormen aan het werk te gaan met het concept ‘bemoediging’. Hoe kijk je naar je leerlingen en hun gedrag? Wat zie je misschien overhet hoofd? Wat is en vraagt bemoediging, als oriëntatie, en in het dagelijks handelen? We gaan lezen, schrijven, maken en in gesprek en hopen elkaar te bemoedigen. Ook de stem van de leerling, die Beate Letschert nadrukkelijk in haar werk en boek laat klinken, zal op deze avond niet ontbreken.
Beate sprak eerder op een NIVOZ-onderwijsavond, in 2012, destijds in theater Maitland in Driebergen. Hier kun je daarover teruglezen en een samenvatting terugkijken.
Jaarthema Vertrouwen
De samenleving staat op dit moment voor meer dan genoeg grote vragen en urgente uitdagingen, en dit geldt ook voor het onderwijs. Grote maatschappelijke kwesties zoals klimaat, energie en ongelijkheid worden meer en meer voelbaar op individueel niveau. Geluiden van psychische klachten, prestatiedruk en een gebrek aan vertrouwen in en verbondenheid met anderen nemen toe. De jeugd heeft de toekomst, maar de samenleving lijkt complexer dan ooit.
In dit schooljaar 2023/2024 staat ‘vertrouwen als kernwaarde’ in de schijnwerpers. Vertrouwen zien wij als basis voor de relatie tussen leraar en leerling en als voorwaarde om tot leren te komen. De leerling heeft vertrouwen nodig in zichzelf en in de ander om te komen tot een collectief vertrouwen in het samen leren en samen leven. Vertrouwen in de professional is essentieel voor het gevoel van autonomie en zeggenschap over het eigen vak.
Vertrouwen moet niet naïef zijn, of blind, maar altijd een vertrouwen ín het vertrouwen als uitgangspunt voor onze ontmoeting met de wereld. Gert Biesta (2017) stelt: “Als we zeggen dat we ergens vertrouwen in hebben, dan gaan we ervan uit dat het goed zal komen. We nemen daarmee een voorschot op de toekomst, op datgene dat nog niet is, nog niet heeft plaatsgevonden” Misschien nemen we dus zelfs een risico op het goede.
Ondanks dit risico zouden we moeten kiezen voor vertrouwen, omdat het de meeste kans geeft op (mede)menselijkheid. We moeten ervan durven uitgaan dat de meeste mensen deugen, zoals Rutger Bregman (2019) stelt en ons touwtje weer uit de brievenbus laten hangen, aldus Jan Terlouw.
Driebergen én Rotterdam
NIVOZ heeft deze schooljaargang zes Onderwijsavonden geprogrammeerd. Daarvan vinden er drie in Driebergen plaats, in het vertrouwde theater Maitland op landgoed de Horst dat plaatsbiedt aan maximaal 270 mensen. De andere drie avonden organiseren we in het Dokhuis in Rotterdam, de plek waar NIVOZ naartoe is verhuisd.
Dokhuis, Doklaan 10, 3087 CB Rotterdam
Parkeren (betaald) voor de deur en in de wijk.
Met OV is de dichtstbijzijnde metrohalte Maashaven, dichtsbijzijnde busstation Dokhaven
Info over de afzonderlijke avonden (over sprekers, inhoud en tickets) vind je hieronder achter de link.
Rotterdam - Het Dokhuis, Doklaan 10
- 22 november 2023 - Helma van der Hoorn. Besturen vanuit vertrouwen en overgave
- 20 maart 2024 - Femke Kaulingfreks. Kansengelijkheid of keuzegelijkheid: Naar een pedagogiek van solidariteit
- 17 april 2024 - Over het werk van Beate Letschert. Zonder bemoediging gaat het niet
Driebergen - Theater Maitland, De Horst 1
- 27 september 2023 - Hans Boutellier. Na de ontzuiling, op zoek naar nieuwe waarden
- 1 februari 2024 - Cok Bakker. Het goede leren en het professioneel handelen van de leraar
- 5 juni 2024 - Eveline Crone. De jeugd heeft de toekomst
Tijden
Alle NIVOZ-onderwijsavonden beginnen om 19.30 uur en eindigen rond de klok van 21.30 uur. Vanaf 19.15 uur is de deur open. Meer info over deze avonden en de sprekers vind je achter de link.
Losse tickets
- Een ticket kost 40 euro. Op de afzonderlijke aankondigingspagina's - zie hierboven - kun je losse kaarten kopen, per avond dus.
- Ben je student, dan kun je er voor 15 euro bij zijn. En vragen we je een mail te sturen naar onze backoffice: [email protected]. We stellen in Roterdam 5 plaatsen beschikbaar voor studenten.
Live-streaming, alleen in Rotterdam
- De avonden met Helma van der Hoorn en Femke Kaulingfreks in Rotterdam kun je ook online volgen, via een livestream. De kosten zijn dan 10 euro. Achter de link bij de naam van de spreker kom je op de pagina van de avond met Helma van der Hoorn, Femke Kaulingfreks.
Deelnemen en kosten? Maak gebruik van je eigen scholingsbudget!
Als leraar of docent kun je voor ‘professionalisering’ gebruikmaken van het jaarlijkse scholingsbudget. Dat bedrag ligt gemiddeld op 500 euro in primair onderwijs en is ongeveer 600 euro voor docenten in het voortgezet onderwijs). Voor een schoolleider ligt er 3000 euro klaar. Iedereen kan daar aanspraak op maken. De AOb heeft de afgelopen jaren afspraken gemaakt. Je leidinggevende of schoolbestuur zal je verder kunnen helpen.
Bekijk ook deze link: https://www.aob.nl/professionalisering/scholing-en-cao/
Delen: