Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Video Beate Letschert: 'Je bent een aardige jongen, maar dit gaat niet goed en dat gaat niet goed'

14 augustus 2014

Het is gemeengoed geworden, thuis en op school, om kinderen te prijzen zonder 'de lof' precies te definiëren en te differentiëren. Maar we differentiëren wel alle tekortkomingen. 'Je bent een aardige rustige jongen, maar dit gaat niet goed en dat gaat niet goed'.  We geven een niet gerichte positieve waardering,  en vervolgens meestal een zeer gerichte en uitvoerige negatieve feedback. De balans tussen deze twee is ver te zoeken. Beate Letschert sprak in juni 2012 in Driebergen over 'Bemoediging, als pedagogisch principe'. Een videoregistratie van 25 minuten.

Het 'principe van het bemoedigen' is een belangrijk thema in de Individualpsychologie van Alfred Adler. Pedagogische consequenties van de theorie zijn o.a. uitgewerkt door zijn leerling Rudolf Dreikurs. De bijdrage van Beate Letschert is een verdere nuancering en illustratie van het oorspronkelijke concept, met name de noodzaak tot gedifferentieerde feedback bij de bemoediging, in tegenstelling tot het vaak oppervlakkige loven en prijzen van leerlingen.

Opname is van Wouter Habraken.NIVOZ organiseert elk jaar inspirerende onderwijsavonden met lezingen van prominente sprekers.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief