Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Dokhuis als 'Dok-thuis’ en de betekenis voor leren en samenleven

Op maandagavond 27 mei maken we van het Rotterdamse Dokhuis een Dok-thuis. We spelen, maken, vertellen en delen. Er is eten, er is muziek (neem je eigen instrument mee!!) en er zijn stille hoekjes. Er is een binnen en een buiten, om te kijken en te luisteren, om op jezelf te zijn en samen te komen, om te genieten en om te niksen. Doe je mee? Dan wordt je uitgenodigd iets van 'thuis' mee te nemen, iets dat jouw gevoel of waarde erbij representeert of symboliseert.

Thuis is belangrijk. Voor onderwijs, voor leren, maar evenzeer voor de dagdagelijkse omgang met elkaar, in de klas, in de buurt of de wijk, in de samenleving die we met elkaar vormen. Juist nu, in deze tijd waarin we te maken hebben met grote (vaak noodgedwongen) migratiestromen, mensen die huis en haard door oorlog of geweld achter zich laten, met de voortschrijdende individualisering en ratrace waarin we onszelf hebben gebracht.

Op deze Dokhuis-dialoogavond wordt de betekenis van thuis ervaren. Met elkaar, in het hier en nu, in de ontmoeting die we samen hebben en laten plaatsvinden. Dok-huis als Dok-thuis dus. We zijn met mensen uit buurt en wijk, van stad en platteland, vanuit uiteenlopende gronden en (verre) afkomst. En met jou als bezoeker.

---> Neem wat mee dat jou aan 'thuis' doet denken.
We vragen iedereen iets mee te nemen dat 'thuis' representeert of aan 'thuis' doet denken. Deze symbolen, materialen, beelden of anderszins vormen een 'levende, doorgaande expositie.

Het is belangrijk dat je je tevoren (kosteloos) aanmeldt i.v.m. het eten en de maximale capaciteit van 100 mensen. Dat kan via deze inschrijflink.


 

We need to change the way we are educating our children. We need to teach them more values of WE and how to create a WE. The life of distance. Despite what you're teaching your child, what does that mean?’ Kanja Waithira, initiatiefnemer stichting Normal Difference

Het Dokhuis puilt deze avond sowieso uit van verhalen. In totaal zullen we met maximaal 100 zijn en maken we van Dok-huis een Dok-thuis. Omdat we niet zonder kunnen en willen. Rond 18.30 uur is het eten

Wat kun je van thuis maken als dit onder druk staat, als mens, als professional? Wat is thuis in een gemeenschap waar ‘de ander’ of ‘het andere’ niet ontmoet wordt, waar verschillen leiden tot uitsluiting, tot eenzaamheid, tot depressie?

In hoeverre moeten we niet eerst langs en door het vreemde trekken om werkelijk thuis te geraken? Joke Hermsen, Onder aan andere hemel

Als je durft te zijn waar je van weg wilt, ben je thuis.'' Jetske Osterthun, In de mist.

Achtergrond

In deze technocratische tijd raakt de ziel in en schoonheid van het leven achterop. Niet alleen in onderwijs, zorg en andere intermenselijke verkeer, maar ook in het contact met dieren, de natuur en de dingen. Wederkerigheid in relaties is heilig, maar staat onder druk. Waar horen we bij, worden we als vreemde welkom geheten en met open armen toegelaten? Hoe zit het met onze sense of belonging.

Maar ook: Thuis is geen pantoffel die we zomaar even aantrekken. welke rol speelt ‘het vreemde’? Of zoals auteur en filosofe Joke Hermsen het oppert: in hoeverre moeten we niet eerst langs en door het vreemde trekken om werkelijk thuis te geraken? Het vreemde van de ontmoeting met de ander, het vreemde van je herinneringen, van je dromen en nachtmerries, van je verlangens of van het onbewuste? Om uiteindelijk die vraag te kunnen beantwoorden: wie ben ik? En wie herkent mij als degene die ik ben?'

Maandag 27 mei 2024
Plaats: Dokhuis, Doklaan 10, Oud-Charlois, Rotterdam
Tijd: 17.00 uur – 21.30 uur

Je kunt je kosteloos aanmelden via deze link.

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief