Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Sietske Dijkstra

Onderzoek, scholing, advies en auteur

Sietske Dijkstra werkt op het terrein van relationele en sociale veiligheid. Ze doet praktijkgericht onderzoek naar geweld in relaties en professioneel handelen. Daarnaast draagt ze bij aan professionalisering door scholing en advies aan professionals die te maken krijgen met mishandeling, seksueel misbruik of verwaarlozing in relaties, gezinnen en instellingen. Tot de klantenkring behoren professionals in tal van sectoren, gemeenten en onderwijsinstellingen, in binnen- en buitenland.

Geworteld in de psychologie voerde Sietske Dijkstra in de jaren tachtig en negentig eindeloos veel gesprekken met ‘slachtoffers’ en vond ze haar missie in het werk op het terrein van relationele en sociale veiligheid. Tussen 2007 en 2014 was ze al eens lector bij Avans. Maar haar praktijk heeft zich verder uitgebreid, zowel in de breedte als in de diepte. Ze sloot in 2012 aan bij het onderzoekende gezelschap van Harry Kunneman, rondom Normatieve professionalisering - om later (2017-2020) in de werkplaats Muzisch Onderzoek en recentelijk in de ontwerpende master Crossover Creativity bij de HKU nog nadrukkelijker nieuw terrein te ontginnen.

Sietske doceert, geeft lezingen, ontwikkelt en kijkt/onderzoekt verder - vooral interdisciplinair – op het terrein van embodiment en collectief leren.

In februari 2023 is een NIVOZ-podcast met Sietske Dijkstra opgenomen: Sietske Dijkstra en het mysterie dat achter een tacit dimension verborgen ligt:Het meeste weten we helemaal niet, maar dat is misschien ook helemaal niet zo erg…’

Van Sietske’s hand verschijnt in maart 2024 volgend jaar een nieuw boek De kracht van belichaamde ervaring - waarin vier thema’s een rol spelen: THUIS, geweldspatronen, tacit knowing en collectief leren. Eerdere bundels:

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief