Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Biesta opent Musework-festival: Welke betekenis hebben de kunsten in onderwijs? Er staat immers iets op het spel

Gert Biesta opent het Musework-Live-festival op maandagmiddag 17 mei met een keynote (16-17 uur). Biesta gaat in op de betekenis van de kunsten in het onderwijs. Kritisch treedt hij een aantal veel gebruikte begrippen tegemoet zoals maken, leren, zelfexpressie en creativiteit. Want er staat meer op het spel. Dezelfde avond (19.30 uur) is er een werksessie met Biesta waar voor een beperkt aantal mensen plaats is. Aan beide evenementen zijn geen kosten verbonden.

Gert Biesta schreef eerder zijn boek ‘Door kunst onderwezen willen worden’ – een uitgave die al in 2017 vanuit zijn betrokkenheid bij ArtEZ vorm kreeg. Het boek biedt een pedagogisch perspectief op kunsteducatie. Onder verwijzing naar Hannah Arendt gaat Gert Biesta deze middag (16-17 uur) onder meer in op de vraag hoe we als mens in de wereld kunnen verschijnen, hoe we zichtbaar en aanspreekbaar kunnen zijn. Daarin heeft onderwijs een belangrijke taak te vervullen met de kunsten in een sleutelrol.
 
Prof. dr. Gert Biesta bezette tussen 2016 en 2021 de NIVOZ-leerstoel Pedagogische dimensies van opleiding, vorming en onderwijs aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij is onderwijspedagoog en hoogleraar ‘Public Education’ bij het ‘Centre for Public Education and Pedagogy’ van Maynooth University in Ierland en gasthoogleraar Pedagogiek aan het NLA University College in Noorwegen. Hij is internationaal erkend specialist op het gebied van pedagogiek en was tussen 2015 en 2019 ook geassocieerd lid van de Onderwijsraad in Nederland. Met een aantal publicaties (De terugkeer van het lesgeven, Het Prachtige Risico van Onderwijs, Het leren voorbij, Goed onderwijs en de cultuur van het meten) heeft hij het gesprek over goed onderwijs van nieuwe input en pedagogische vragen voorzien.
 
Maandag 17 mei: open webinar (16-17 uur)
Maanadag 17 mei: werksessie (19.30 - 21.30 uur)

Naar aanleiding van de keynote eerder op de dag gaan twintig tot dertig deelnemers het gesprek aan met Gert Biesta. Een aantal deelnemers bereidt vooraf een casus vanuit de eigen werkpraktijk voor om het gesprek met Biesta over aan te gaan. Biesta heeft de casussen en vraagstelling van tevoren opgestuurd gekregen en heeft zich daar al wat op kunnen voorbereiden. Met Hanke Drop, Arja Veerman, Myrthe Nagtzaam, Patrick van der Bogt, Heleen Bouwmans, Jessica Harmsen en anderen. Moderator Bart van Rosmalen begeleidt het gesprek en de reflectie- en ontwerpoefeningen die er uit voortkomen.
 

Musework-Live
Kritische kwaliteit- hoe zit dat in jouw werk?

17 mei tot en met 21 mei 2021

Als makers staan we op een bijzondere manier in de maatschappij. Wat we maken draagt vaak een vorm van (positieve of negatieve) kritiek in zich. Door te maken roep je niet alleen vanuit de zijlijn, maar zet je iets in de wereld naast of tegenover datgene waar je geëngageerd over bent. In dat 'er iets naast of tegenover zetten' reiken we in ons makerschap juist uit. En verhoudt dat zich nou tot een begrip als ‘kritische kwaliteit’?

Deze vraag (en meer) staat centraal tijdens Musework Live 2021. We werken met vele partners binnen en buiten HKU die laten zien hoe zij op bijzondere manieren werken aan kritische kwaliteit. We nodigen jou uit om op een bijzondere manier mee te onderzoeken. Namelijk als een mee-maker. In een week met sessies, webinars, een dagelijks journaal, korte filmpjes en bijzondere manieren van werken, onderzoeken wij vanuit het muzische perspectief of we op een andere manier naar kritische kwaliteit kunnen kijken.

Van maandag 17 tot vrijdag 21 mei 2021 zijn er dagelijks (online) activiteiten waarvoor je je kunt inschrijven. 

Lees hier de verdere inleiding van Bart van Rosmalen, lector op de HKU.
En bekijk het hele programma en/of schrijf je in!

Het festival “Musework Live” is een initiatief van het HKU Lectoraat Muzische professionalisering in samenwerking met interne HKU partners en externe partners. Het festival wordt samen met docenten, makers, studenten en onderzoekers vormgegeven vanuit de projecten en mede ontwikkeld door: HKU Werkplaats Muzisch Onderzoek, HKU Connected Making, HKU Masteropleiding Kunsteducatie HKU Masteropleiding Cross-over Creativity, Hogeschool Utrecht, NIVOZ, Movisie, RIVM, InHolland, De Goed Werk Expeditie.

Projectleiding en contact: Peter Rombouts
 
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief