Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De laatste aflevering van Klassen: Hiervoor doe ik wat ik doe

13 januari 2021

De laatste aflevering van Klassen zit erop: we zagen een emotioneel afscheid van de basisschool, diploma-uitreikingen, kinderen die een nieuwe stap in hun leven gaan maken. PABO-docent Natasja de Kroon keek mee en laat zich door de beelden nog maar eens inspireren om te voelen waar ze het allemaal voor doet: voor al die mensen in het onderwijs die een verschil maken voor kinderen.

Na (weer) een lange dag achter de laptop weersta ik de neiging om me te verliezen in Netflix. Voor het eerst sinds deze tweede lockdown kost het me moeite de spirit te bewaren. De verlenging is niet onverwacht maar hakt er toch in. Zeker op een dag als vandaag waarop het buiten miezert en ik  naast mijn straalkacheltje mijn best doe om zo goed mogelijk college te geven. Om studenten warm te maken voor mijn verhaal én mijn liefde voor kinderen en onderwijs. Kijkend naar stille bolletjes kan ik niet anders dan hopen dat het me ondanks alles  een beetje lukt om mijn verhaal over te brengen,

De laatste aflevering van Klassen staat ook in het teken van de lockdown. En zet me heel snel weer met beide benen op de grond. Natuurlijk weet ik al lang dat ik bevoorrecht ben. Maar deze aflevering helpt om dat ook heel diep te doorvoelen. Ik zie hoe Vera na 8 weken voor het eerst weer naar school mag. Acht weken waarin ze met haar gezin van zeven mensen op 60 m2 leefde. Als de jongste kinderen het schoolplein oplopen slaakt hun vader een diepe zucht: eindelijk rust!

Ik zie de minuscule werkplek van Waïl. Vrijgemaakt door zijn vader nadat zijn moeder hem van de een op andere dag in de steek liet in een flat waar slechts een slaapkamer is.

Ik zie Gianny met zijn slungelige lijf op een Ikea stoeltje zitten. Zijn moeder probeert hem binnen te houden om te voorkomen dat hij in de problemen komt. Gianny legt de vinger haarfijn op de zere plek: “Als je op een school zit met kinderen die toekomst voor zich zien kun je je eigen pad maken. Dat kun je niet als je allemaal hetzelfde bent.’

En ik zie Marjolein Moorman, de  Amsterdamse wethouder van Onderwijs: strijden voor kinderen als Vera, Waïl en Gianny. ‘Omdat  het niet zo kan zijn dat de kwaliteit van je onderwijs afhankelijk is van het inkomen van je ouders. Daar zal ik altijd tegen blijven strijden,’ zegt ze.

De vraag of school het verschil kan maken blijft deels onbeantwoord. Maar ik kies ervoor om er in te blijven geloven dat dat zo is. Meer nog dan de school zie ik de mens die het verschil kan maken in het leven van kinderen die het soms zo moeilijk hebben. De juf van Anyssa die haar kinderen knuffelt bij het verlaten van de school. ‘Als je me nodig hebt ben ik er’, zegt ze. En ze is er, om Anyssa vast te houden als ze haar opa verliest. De hand van de vader van Waïl op zijn rug. De docente die hem thuis zijn diploma komt brengen. Het applaus voor Younes als hij zijn diploma komt halen. Al deze mensen maken het verschil. Omdat zij blijven geloven in wat kan. Zij zijn de kampioenen waar Rita Pierson het over heeft in haar prachtige Ted Talk. Wij moeten volhouden en blijven geloven. Zodat onze kinderen blijven geloven.

En dus kruip ik morgenvroeg weer achter mijn laptop. Om mijn studenten te vertellen dat ze echt het verschil kunnen maken!

Natasja de Kroon is docente Pedagogiek aan de PABO.

Alle publicaties over 'Klassen'

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief