Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Natasja de Kroon

docent Pedagogiek PABO

Natasja de Kroon studeerde in 1995 af als orthopedagoog. Naast haar eigen praktijk startte ze al snel als freelance docent in de kinderopvang en het onderwijs. In haar praktijk kwam ze veel kinderen tegen met wie “iets aan de hand was”. Meer en meer kwam ze tot de conclusie dat vaak niet het kind het probleem is, maar de manier waarop wij met de kinderen omgaan. Bijvoorbeeld door te verwachten dat elk kind in groep 3 leert lezen. Of door een kind als hyperactief te labelen omdat hij zich niet uitgedaagd voelt in ons schoolsyteem.

In 2005 richtte Natasja haar eigen kindercentrum op, Kindercentrum de Buitenkans. Met dit centrum bracht ze haar uitgangspunten in de praktijk en slaagde ze erin om collega’s in de kinderopvang en het onderwijs te inspireren. In 2008 werd de Buitenkans uitgeroepen tot kinderdagverblijf van het jaar. De hoogste waarde van de Buitenkans, vriendschap en verbondenheid, is nog steeds zichtbaar bij de kinderen die het centrum bezochten.

In al haar werk probeert Natasja het kind zichtbaar te maken vanuit de overtuiging dat we niet moeten kijken naar alles wat kinderen nog niet kunnen en zijn, maar moeten luisteren naar wat kinderen ons te vertellen hebben.

In haar werk als 'Geluksvogel' combineert Natasja haar liefde voor kinderen met haar passie voor onderwijs. Met Geluksvogels zet ze zich in voor een gelukkige (school)tijd voor ieder kind. In oktober 2016 verscheen “Het inspiratieboek voor de gelukkige klas”. Dit boek gaat over de gelukkige groep. Over het verlangen om als leerkracht het verschil te kunnen maken voor de kinderen die aan ons toevertrouwd zijn. Over het goed doen, ook in de ogen van het kind. Een boek om leerkrachten in het basisonderwijs te inspireren om aan de gelukkige klas te werken.

Sinds februari 2020 werkt Natasja als docent Pedagogiek aan de PABO.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief