Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Filmen in de klas van meester Gerjan

14 juni 2021

Natasja de Kroon heeft dit jaar de groep Pilot Jonge Kind, route Pabo, begeleid. Het plan was om zogenaamde “good practices” te gaan bekijken, maar door corona is daar niets van terechtgekomen. Dus haalt ze nu de good practice naar de studenten. Met twee studenten ging ze filmen in de klas van meester Gerjan.

Vandaag mocht ik samen met twee studenten van NHL Stenden Hogeschool filmen in de klas van meester Gerjan. Vanaf de eerste keer dat ik bij hem in de klas kwam, was ik onder de indruk. Van zijn natuurlijke manier van omgaan met kinderen. Van de ruimte die hij biedt en de warme, liefdevolle en gelijkwaardige omgang met de kinderen. Ruimte om te spelen. Ruimte om dingen zelf te ontdekken en te proberen. Om elkaar te helpen. Om nog even te wennen. Het resultaat? Een ontspannen klas die eigenlijk alles zelf regelt. Met meester Gerjan die ingrijpt en ondersteunt als het echt nodig is. Omdat een kind zichzelf of de ander in gevaar brengt.

Maar de meeste problemen worden opgelost door de kinderen zelf. Ze helpen elkaar bij het aantrekken van de schorten en laten de ander zien hoe je met een elektrische tandenborstel verft zonder te knoeien. En ze wijzen elkaar op gedrag. Als meester ingrijpt is dit met zachte hand. Hij legt uit wat er misgaat en herstelt gelijk de relatie. Want dat is belangrijk in deze klas. Dat zie je aan alles. Door goed te kijken en mee te bewegen lijkt alles als vanzelf te gaan. Héél gewoon. Maar juist daarom zo bijzonder. Zoals Riemer het zegt: ik denk niet dat deze kinderen door hebben dat ze naar school gaan. En toch leren ze zo ongelooflijk veel.

Meester Gerjan laat zien wat Helma Brouwers benoemde in haar lezing tijdens het Symposium jonge kind: als kinderen voelen dat de leerkracht waarde hecht aan spel verdiept het spel zich en wordt het rijk. En rijk was het! Rijk aan ervaringen en leermomenten. Kan niet wachten om de beelden terug te zien en te delen in mijn colleges!

Natasja de Kroon is docente Pedagogiek aan de PABO.

Reacties

1
Login of vul uw e-mailadres in.


Ingrid Rouleaux, initiator van de Campagne Onzekinderenzijndetoekomst.nl
2 jaar en 10 maanden geleden

Dit is een geweldig voorbeeld!

Login of vul uw e-mailadres in.


Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief