Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Aflevering 6 van Klassen: quarantaine time

6 januari 2021

In de zesde aflevering van Klassen, worden de leerlingen en scholen gevolgd in de eerste lockdown vanaf maart 2020. Het biedt het kijkje achter de voordeur waar iedereen nieuwsgierig naar is: kinderen die eindelijk wat meer tot rust komen en kinderen die zonder steun vooral veel op hun bed liggen met de gordijnen dicht. Lerarenopleider Mike Louwman zag naast verschillende thuissitiuaties ook weerbaarheid. 

Aflevering 6 van Klassen, 'Quarantaine time' is die ene aflevering die in de lucht hing. Het is maart. Corona hakt erin bij Yunuscan en zijn grote familie in het kleine appartement, bij Anyssa en haar overvraagde internetprovider, bij Gianny, bij meester Thijs die zijn leerlingen op alle mogelijke manieren mist, bij Younes, bij Vera, bij Tama. Iedereen is uit het veld geslagen, al laat niemand zich uit het veld slaan.

Toonbeeld van weerbaarheid zijn juf Jolanda en juf Astrid. We zien ze thuis, aan de keukentafel. Ze wachten geduldig op haperende verbindingen en haperende leerlingen. Ze storten zich op de taalles en verzinnen prachtige opdrachten met stillevens die ze vervolgens als banner gebruiken. ‘Maar goed, het blijft een laptop’, zegt juf Astrid, en daar is alles mee gezegd.

Hoe anders is het voor Evy, die het voor corona moest doen met een paar uren slaap per nacht. We zagen haar in de debatgroep, in verhitte dialogen over slaapmiddelen, in een spoelkeuken, in een klaslokaal, in haar kamer, in haar schoolboek. De beelden volgden elkaar op in hetzelfde moordende tempo als haar handelingen. Tot we bij Evy’s voordeur uitkomen en er seconden verstrijken. Het zijn deze seconden die op mij de meeste indruk maken. Evy staat stil in de deuropening en telt de uren slaap: zes tot zeven. ‘Een hele vooruitgang’, constateert ze tevreden. Haar toelichting is kraakhelder: ze kan voor het eerst sinds tijden weer even aan zichzelf denken. De druk is van de ketel want er is even geen ketel. Evy kijkt de camera in. Ze ziet zichzelf en verder niemand.

Beste Evy, ik volg je voorbeeld door niet nog meer te schrijven over deze aflevering. Dit is het. Het is goed genoeg en dat is beter dan beter. Tijd voor Netflix.

Mike Louwman is lerarenopleider Nederlands op het Fontys in Tilburg.

Alle publicaties over 'Klassen'

  •  

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief