Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Voor magie in spel is samen nodig

Met acteur Gijs Scholten van Aschat had NIVOZ eerder een uitgebreid vraaggesprek over onderwijs, doceren en de rol die verbeelding in ons mensenleven speelt. Het artikel ('Voor magie in spel is ook samen nodig') verscheen in het magazine Speelruimte. Niet verwonderlijk dat we opnieuw bij hem aanklopten, met een jaarthema als 'Spelen, leren, maken'. Op 14 maart 2019 staat Scholten van Aschat - voorvechter van de rol van de Kunsten in de samenleving - op het toneel. Niet in ons vertrouwde theater Maitland in Driebergen, maar in het Icoon-theater, naast het Vathorst College in Amersfoort.

Hier volgt een inleiding van zijn eigen hand.

Jeppe van PruijssenOver Gijs Scholten van Schat

Acteur Gijs Scholten van Aschat (1959) is momenteel verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, en werkte daarvoor bij onder meer Nationaal Toneel en Orkater. Hij speelde mee in een onuitputtelijke reeks toneelstukken, films, televisieprogramma’s en -series. Enkele jaren geleden ontpopte hij zich ook als schrijver, van de novelle Beretta Bobcat en van het scenario voor de film De Poel. Over het Nederlandse cultuurbeleid en de positie van de kunstenaar heeft Scholten van Aschat uitgesproken ideeën.

Momenteel is Gijs Scholten van Aschat als voorzitter verbonden aan de Akademie van Kunsten. Hij wil vanuit die rol vooral inzetten om de relatie tussen kunst en politiek te verbeteren. Ook toont hij zich nadrukkelijk betrokken bij het onderwijs, getuige een aantal bevlogen lezingen die hij vanuit zijn lidmaatschap aan het KNAW gaf. Tijdens het symposium Het nieuwsgierige kind in 2015 prak hij over de rol van verbeelding en empathie in het onderwijs. Daarnaast startte hij een project als Luisteroren. Daarbij wordt op basisscholen creatief luisteren gestimuleerd (zie interview).
 
Gijs Scholten van Aschat ontving alle belangrijke prijzen: al in 1983 een Arlecchino voor Midzomernachtsdroom, de Louis d’Or voor zijn rol in Decadence en de Albert van Dalsumring, een belangrijke onderscheiding die jarenlang in handen van Pierre Bokma was. Voor zijn rol in de televisieserie Oud geld kreeg hij een Gouden Kalf. Scholten van Aschat is bovendien de beste voorlezer van Nederland.
 

Verwijzingen, artikelen/video

LET OP!!!!
Adres:
ICOON-theater, Lovink 6, 3825 MP Amersfoort

De vijf NIVOZ-onderwijsavonden in 2018-2019 zijn:

3 oktober 2018: Rob Martens (en Marco Mout/Walhallab) - Spel als leermachine
7 november 2018: Amber Walraven (en Henk ter Haar) - Leren door onderwijs te maken.
10 januari 2019: Ellen Klatter (en Ron Bormans) – Over de regels van het spel
14 maart 2019: Gijs Scholten van Aschat – Voor magie in spel is samen nodig. (ICOON-theater, Vathorst College, Amersfoort)
12 juni 2019: René ten Bos en Henk Oosterling - Wat staat er op het spel en wat kunnen we ervan maken?

Naast een hoofdspreker is er ook gezocht naar een of meer co-sprekers. Achter de naam vindt u de link naar de betreffende avond.

Tickets

Een Onderwijsavond vindt opnieuw plaats in het sfeervolle theater Maitland (op die van Gijs Scholten van Aschat na) en de entreeprijs is 32,50 euro. Voor een passe-partoutkaart betaalt u 125 euro voor vijf avonden, in plaats van 162,50 euro.

Alle Onderwijsavonden beginnen om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur is er inloop mogelijk.
Wie tenminste vijf Onderwijsavonden aanwezig is – krijgt een aantekening van 10 register-uren in het lerarenregister.

Wilt u met een schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we u contact op te nemen met Jetty van der Grift; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 0343-556750 of info@nivoz.nl

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief