Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Spel als leermachine

Professor dr. Rob Martens - onze eigen NIVOZ-directeur - trapt de serie Onderwijsavonden van het nieuwe schooljaar af. Dat is niet zomaar. Martens (54) is gefascineerd door de technlogische ontwikkelingen, met name in de game-industrie. Jongeren lijken als vanzelf gemotiveerd en aangetrokken door het speelse karakter. Hij pleitte dan ook voor ons jaarthema 'Spelen, leren, werken' waar we onze NIVOZ-activiteiten (en dus ook de Onderwijsavonden) aan verbinden. Martens zal ter zijde worden gestaan door Marco Mout van Walhallab, de plek waar jongeren al even gemakkelijk gemotiveerd zijn. De titel van de avond: Spel als leermachine.

Leren doe je op school, spelen doe je thuis. In je vrije tijd.
Leren op school is belangrijk en nuttig, spel is nutteloos.
Games kunnen zelfs verslavend zijn. En als ze niet verslavend zijn, dan kosten ze in ieder geval heel veel tijd. Tijd die beter aan iets nuttigs besteed kan worden zoals huiswerk.

De vraag is of deze strikte dichotomie wel is vol te houden. Sterker nog, of we spel niet onderschatten. Wat zou er gebeuren als het ons zou lukken de enorme intrinsieke motivatie die vaak te zien is bij spel - kijk maar eens naar gamende jongeren - vrij te maken in ons onderwijs? Wat gebeurt er als we leren met een ‘playful mind’? En zou het zo kunnen zijn dat spel het nodig heeft om nutteloos te lijken, omdat alleen zo de ruimte ontstaat dat je iets kunt uitproberen, zonder dat je erop afgerekend wordt?
 
Daar waar onderwijskundigen en onderwijsonderzoekers met gemengde gevoelens naar spel kijken, of er helemaal niet naar kijken, zien we dat evolutiepsychologen en biologen aan spelgedrag uiterst belangrijke consequenties koppelen. In deze avond, de eerste uit een reeks van vijf onderwijsavonden, verkennen we daarom spel. Zowel theoretisch als praktisch. En dan zien we een draad die alsmaar interessanter en langer wordt als je eraan trekt.

Over Rob Martens

Prof. dr. Rob Martens is wetenschappelijk directeur van stichting NIVOZ. Martens (53), tevens hoogleraar bij het Welten-instituut van de Open Universiteit, vulde de ruimte in die werd vrijgemaakt door prof.dr. Luc Stevens. Bijna vijftien jaar na oprichting van de stichting deed Stevens einde 2017  een stap terug.

Rob Martens’ specialismen zijn onderwijsvernieuwing, motivatieprocessen en docentprofessionalisering. Hij  is ooit begonnen als onderwijspsycholoog aan de Radboud Universiteit en is ook werkzaam geweest bij de Universiteit Leiden. Vanaf 2008 is hij verbonden aan de Open Universiteit in diverse functies.

Verwijzing:

Rob Martens: 'Onder het wellevende en vriendelijke voorkomen van Luc Stevens gaat een soort boosheid schuil die ik ook voel.'

Over Walhallab

Het WALHALLAb is een leer- en werkplaats waar je met coole leraren dingen kan werken aan dingen die op school en thuis bijna nooit kunnen! Wij zijn er trots op dat we een beetje ánders zijn. Dat moeten we wel zijn als je ziet wat we voor je in de aanbieding hebben: een stoere 14e eeuwse Kruittoren en een gigagrote maakplaats. Wij zijn gasten die weten wat jongeren willen: vooral GEEN school! Haha! Wat wel dan? Nou, lekker aan de slag met het maken van mooie dingen met mensen van jouw eigen leeftijd.

De vijf NIVOZ-onderwijsavonden in 2018-2019 zijn:

3 oktober 2018: Rob Martens (en Marco Mout/Walhallab) - Spel als leermachine
7 november 2018: Amber Walraven (en Henk ter Haar) - Leren door onderwijs te maken.
10 januari 2019: Ellen Klatter (en Ron Bormans) – Over de regels van het spel
14 maart 2019: Gijs Scholten van Aschat – Voor magie in spel is samen nodig. (ICOON-theater, Vathorst College, Amersfoort)
12 juni 2019: René ten Bos en Henk Oosterling - Wat staat er op het spel en wat kunnen we ervan maken?

Naast een hoofdspreker is er ook gezocht naar een of meer co-sprekers. Achter de naam vindt u de link naar de betreffende avond.

Tickets

Een Onderwijsavond vindt opnieuw plaats in het sfeervolle theater Maitland (op die van Gijs Scholten van Aschat na) en de entreeprijs is 32,50 euro. Voor een passe-partoutkaart betaalt u 125 euro voor vijf avonden, in plaats van 162,50 euro.

Alle Onderwijsavonden beginnen om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur is er inloop mogelijk.
Wie tenminste vijf Onderwijsavonden aanwezig is – krijgt een aantekening van 10 register-uren in het lerarenregister.

Wilt u met een schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we u contact op te nemen met Jetty van der Grift; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 0343-556750 of info@nivoz.nl

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief