Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Rob Martens

wetenschappelijk directeur NIVOZ

Prof. dr. Rob Martens is sinds januari 2018 als wetenschappelijk directeur verbonden aan stichting NIVOZ en tevens hoogleraar bij de faculteit Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit.

Bijna vijftien jaar na oprichting van stichting NIVOZ deed Luc Stevens op 1 januari 2018 een stap terug. Rob Martens nam het stokje over en verdeelt zijn werkweek over de Open Universiteit en NIVOZ. Martens, die er vanaf 2014 hoogleraar en programmaleider is, gelooft vooral in de samenwerking. ‘Er is in het denken van wetenschappelijk onderzoek sprake van verschuiving. We zien daarbij dat er steeds meer gestreefd wordt naar (wetenschappelijk) onderzoek dat aantoonbare maatschappelijke impact heeft, dat ‘gevaloriseerd’ kan worden. Deze nieuwe samenwerking met NIVOZ sluit heel goed aan op deze ontwikkeling. Zo’n samenwerking kan ook gestalte krijgen op het gebied van opleidingen. Immers, zowel de Open Universiteit als NIVOZ bieden opleidingen voor docenten.’

Martens’ specialismen zijn onderwijsvernieuwing, motivatieprocessen en docentprofessionalisering. Hij  is ooit begonnen als onderwijspsycholoog aan de Radboud Universiteit en is ook werkzaam geweest bij de Universiteit Leiden. Vanaf 2008 is hij verbonden aan de Open Universiteit in diverse functies. Hij zal formeel twee dagen per week aan NIVOZ verbonden zijn.

Publicaties van Rob Martens zijn regelmatig terug te vinden in het publieke domein. Hij verzorgde eerder al eens een NIVOZ-Onderwijsavond in Driebergen (november 2012). 

In een gesprek via Teams (vanwege de geldende coronamaatregelen) vertelde Rob onlangs waarom hij zichzelf als 'vreemde eend in de bijt' (want een psycholoog tussen de pedagogen) bij NIVOZ toch als een vis in het water voelt, waarom hij de Self Determination Theory van Deci & Ryan belangrijk vindt en hoe je de intrinsieke motivatie van leerlingen aanboort én inzet in het onderwijs. Het gesprek is samengevat in diverse korte filmpjes:

 

Rob Martens over de zelfdeterminatietheorie en motivatie in het onderwijs from HETKIND.ORG on Vimeo.

 

Autonomie is niet hetzelfde als vrij spel from HETKIND.ORG on Vimeo.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief