Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Synergieschool, de school waarop alle kinderen echt samen naar school gaan

Op woensdagmiddag 22 november 2017 vond er een schoolbezoek plaats op de Synergieschool in Roermond, een inspirerende plek die Rikie van Blijswijk eerder in een schoolportret heeft beschreven. Hoogleraar Rob Martens deed er vanuit de Open Universiteit onderzoek en gaf aansluitend een lezing.

Deze NIVOZ-podium-activiteit stond in relatie tot de Onderwijsavond eerder die maand met Hans Boutellier (op 15 november 2017) en het NIVOZ-jaarthema Volwassenheid – een begrip dat behulpzaam kan zijn bij pedagogische vragen en dat we in deze novembermaand vanuit een maatschappelijk perspectief verkenden.

De dagelijkse onderwijspraktijk stelt leraren en schoolleiders voortdurend voor grote vragen, zoals: ‘waartoe onderwijzen we?’ waarop vaak geen sluitende antwoorden zijn. Onderwijs beweegt zich steeds meer in een cultureel-diverse en geïndividualiseerde samenleving met steeds minder vanzelfsprekende richtingwijzers naar waar we vandaan komen en waar we naartoe willen. De centrale vraag is: in welke mate is onderwijs in staat gezamenlijke oriëntaties te ontwikkelen en opnieuw verbinding te creëren?

De Synergieschool is in 2016 gestart met leerlingen mét en zonder toelaatbaarheidsverklaring, én met leerlingen die een breed ondersteuningsprofiel vragen, zoals moeilijk lerende kinderen, een bijna blind en een doof kind. ‘De onzekerheid hebben we vastberaden omhelsd. Elke keer staan we voor nieuwe uitdagingen; we willen in die onzekerheid blijven en oplossen wat nodig is.’ (directie Synergieschool)

Achter deze link lees je het verhaal van Rikie van Blijswijk:
Schoolportret: samen in één groep op de Synergieschool in Roermond

 

Locatie van deze middag/avond:

Synergieschool – centrum voor leven en leren
Herkenbosscherweg 22
6045 AR  Roermond

Website: www.synergieschool.nl

De coördinatie van dit schoolbezoek was in handen van Rikie van Blijswijk: [email protected]

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief