Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Janeke Wienk

docent hogeschool, onderzoeker, promovenda

Janeke Wienk werkt bij ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten als docent en onderzoeker, onder andere voor de nieuwe internationale masteropleiding artist educator, waar verbinding tussen kunst, docentschap en conflict- en vredestudies wordt gemaakt. Ook werkt ze bij ArtEZ aan de ontwikkeling van Human Matters, een programma waar in samenwerking met de Universiteit van Humanistiek de humaniserende rol van kunst in de samenleving wordt ontwikkeld. Ze doet promotieonderzoek dat gekoppeld is aan de NIVOZ-leerstoel Pedagogische dimensies.

Eerder deed Janeke leservaring op in de kunsteducatie als docent op een middelbare school en als lerarenopleider bij ArtEZ. Al deze vlieguren in het kunstonderwijs hebben Janeke ertoe gebracht de essentie van kunst en haar betekenis voor onderwijs nader te willen onderzoeken. Janeke ziet kunst als een natuurlijke en rijke bron van reflectie op het menselijk bestaan in de wereld. Deze essentie van kunst, die sterk verbonden is aan het proces dat Gert Biesta aanduidt als subjectificatie, wordt in het hedendaagse kunstonderwijs nauwelijks geadresseerd.

Het PhD-onderzoek van Janeke Wienk - olv Gert Biesta en gekoppeld aan de leerstoel Pedagogische dimensies in onderwijs, opleiding en vorming - zoomt in op ‘de existentiële dimensie van kunst in het onderwijs’ en vooral op de vraag welke pedagogische kwaliteit nodig is om verbinding met deze dimensie van kunst te maken. Centrale vraag van het onderzoek is: Art, humanity and education: how can artist educators address the existential dimension of art in education?

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief