Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Gijs Scholten van Aschat

acteur, docent, voorzitter Academie van Kunsten

Gijs Scholten van Aschat (1956) is een bekend Nederlands acteur, met name in in theater, maar ook in films en televisieseries. Hij is tevens docent en schrijver (scenario's en novelle).

Vanaf 2010 behoort Scholten van Aschat tot het ensemble van het ITA (Internationaal Theater Amsterdam), voorheen Toneelgroep Amsterdam. In seizoen 17|18 speelde hij onder meer in de reprise van Het jaar van de kreeft - waarvoor hij genomineerd werd voor de Louis d'Or. Hij speelde eerder bij het Nationale Toneel, Orkater, Het Toneel Speelt en ZT Hollandia. Zijn bekendheid verwierf hij onder meer met het toneelstuk Cloaca van Maria Goos en zijn rol in de film Tirza (nominatie Gouden Kalf en Gouden Film) naar het boek van Arnon Grunberg. Begin 2012 kwam de film Doodslag uit waarin hij een hoofdrol speelde met Theo Maassen.

Scholten van Aschat ontving in 1993 de Louis d'Or voor zijn rol in Decadence. Voor zijn rol in de televisieserie Oud Geld kreeg hij in 1998 een Gouden Kalf en in 2001 ontving hij de Johan Kaart Prijs. Hij was van 2004 tot 2015 drager van de prestigieuze Albert van Dalsumring die hij ontving uit handen van Pierre Bokma. Als beste voorlezer van Nederland ontving hij de Esta Luisterboek Award 2011.

Naast acteur is Scholten van Aschat ook schrijver. In 2012 verscheen zijn novelle Beretta Bobcat en hij schreef - samen met regisseur Chris Mitchell - het scenario voor de Nederlandse horrofilm De Poel.

Momenteel is Gijs Scholten van Aschat ook als voorzitter verbonden aan de Akademie van Kunsten.

 

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief