Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Theater Toolkit voor docenten drama/kunstvakken en CKV: Wat is 'makerschap' en hoe geef je dit vorm in het kunstonderwijs op een middelbare school?

15 maart 2019

Wat is 'makerschap' en hoe geef je dit vorm in het kunstonderwijs op een middelbare school? Met deze vragen ging de afdeling educatie van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) aan de slag, om met name de docent drama/kunstvakken en CKV-docent te sterken. ITA - het gezelschap waartoe ook Gijs Scholten van Aschat behoort, gisteravond spreker op de vierde NIVOZ-onderwijsavond -   ontwikkelde hiervoor de Theater Toolkit Methodiek. Het ITA liet zich inspireren door de werkwijze van regisseur Ivo van Hove en zijn artistieke team.

Wat is de ITA Theater Toolkit werkmethode?
Toen wij Ivo van Hove vroegen wat voor hem de sleutel is tot een geslaagde voorstelling, antwoordde hij: “Je moet het risico nemen om het te laten mislukken”. Ivo van Hove creëert altijd een veilige laboratoriumsituatie waarin het artistiek team met elkaar onderzoek doet. Naar aanleiding van de vragen uit het onderwijs en Van Hoves manier van werken ontwikkelde de afdeling educatie een methodiek voor in de klas. De docent drama zoekt immers naar inspirerende voorbeelden uit de praktijk en de CKV-docent is sinds de vernieuwing van de eindexameneisen meer dan voorheen op zoek naar een invulling van het ‘eigen onderzoek van de leerling’.

De Theater Toolkit bestaat uit een gevulde flightcase/zwarte doos, een werkmethode-boek en een digitaal platform. Niet alleen maken de leerlingen kennis met de werkwijze en de verschillende invalshoeken van het artistieke team, ze leren ook hoe je met elkaar vernieuwend en eigentijds materiaal verzamelt. De docent drama en de CKV-docent krijgt ideeën hoe ze dit traject, niet alleen als docent maar ook als kunstenaar, kunnen begeleiden.

Docenten uit heel Nederland kunnen vanaf nu de Theater Toolkit Methodiek aanschaffen en zich aanmelden voor de training-tweedaagse bij ITA op woensdag 24 en donderdag 25 april 2019.

De Theater Toolkit: vijf onderdelen

  1. De training-tweedaagse met theatermakers/-docenten van ITA

Onder begeleiding van een theatermaker van ITA maakt de docent kennis met de methode en materialen van de Theater Toolkit. Ze doen onderzoek naar hun kunstenaarschap en maken zich deze methodiek eigen door er ter plekke mee aan de slag te gaan. Daarna bepalen ze hoe ze dit praktisch gaan gebruiken op school. DATA 24 en 25 april (9:30-17:00) in een repetitiestudio van ITA.

Een van de reacties n.a.v. de eerste trainingsdagen: “Veel professionals aan het woord. Goede faciliteiten. Twee dagen(!) uitwisseling. Een kijkje in de professionele keuken. TOF!”

  1. De flightcase en het materiaal

De keuze voor de flightcase als Theater Toolkit is veelzeggend. Deze stevige multifunctionele kist is kenmerkend en onontbeerlijk voor de dagelijkse theaterpraktijk. De speciaal voor het onderwijs ontworpen Theater Toolkit geeft de gelaagdheid van het theater weer. Het is een soort theater met van alles erop en eraan en het is tegelijkertijd een veelomvattende kist met voorbeeld-tools om theater te maken. De tools corresponderen met de informatie in het werkboek.

  1. Het werkmethodeboek

Met deze werkmethodiek maakt de docent kennis met de artistieke werkwijze van Ivo van Hove en zijn team en doet deze onderzoek naar zijn of haar eigen kunstenaarschap en dat van de leerlingen.

Het werkmethodeboek (36 pagina’s) schetst de verschillende fases in een maakproces: de proloog, het concept, de preproductie, de repetitie en de epiloog.

  1. Korte filmportretten van leden van het artistieke team

Er zijn voor deze methode vijf filmportretten gemaakt van Ivo van Hove en vier mensen uit zijn artistieke team. Per film maakt de kijker in circa 4 minuten kennis met de regisseur, de scenograaf, de kostuumontwerper en twee acteurs.

  1. Digitaal platform

Er is een digitaal platform gecreëerd waar aanvullende informatie en extra opdrachten te vinden zijn, zoals scripts en synopsissen en aanvullende lesopdrachten.

De Theater Toolkit kon ontwikkeld worden dankzij de genereuze steun van een fonds dat anoniem wenst te blijven. Daardoor zijn deelnamekosten lager dan de reële kosten.

voor wie docenten drama en kunstvakken | voor leerlingen van 14-19 jaar | data training- en inspiratiedagen wo 24 en do 25 apr 2019 | kosten per docent € 250 lab-/trainingsdagen + € 350 toolkit = € 600 ex.btw |Voor meer informatie: [email protected]

Deze bijdrage is afkomstig van Wilma Smilde van ITA. Foto van de docenten is gemaakt door Colinda Jansen. Op de andere foto staat een docente van het Fortes Lyceum in Gorinchem.

 

 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief