Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Elk kind verdient de kans om boven zichzelf uit te stijgen

5 februari 2024

Bart Heeling is met zijn klas in de gymzaal. En waar leerling Mark met gemak over de dikke mat heen klimt, heeft  zijn klasgenoot Robert daar wat hulp bij nodig. Elk kind is anders, en elk kind heeft een andere achtergrond. Het is belangrijk die niet uit het oog te verliezen, want elk kind verdient de kans om boven zichzelf uit te stijgen.

We zijn in de gymzaal. Er staat een dikke mat recht overeind, als een muur van drie meter hoog, met een trampoline ervoor. Achter de muur ligt een grote zachte mat, wat hoger, voor een zachte landing. Alle materialen zijn veilig verankerd.  Het doel is om over de muur te komen naar de andere kant.

Na de uitleg van de gymleraar, neemt Mark een aanloop, springt op de trampoline en pakt de rand van de mat vast. Mark beweegt makkelijk. Je zult hem veel eerder buiten vinden met een bal, dan binnen achter een schermpje. Hij heeft dat van jongs af aan zo meegekregen. In één beweging is hij over de muur. Na vijf keer oefenen lukt het Mark om in één keer met z'n knieën bovenop de rand van de dikke mat te belanden.  Trots gaat hij in de rij staan voor de volgende beurt.

Robert loopt naar de trampoline en springt voorzichtig een paar keer omhoog. Hij kijkt naar boven, naar de rand van de mat. Er hangt ook een stuk touw waaraan je naar boven kunt klimmen. Robert heeft een heel ander verleden dan Mark en beweegt wat houterig, onzeker en fladderig. ‘Meester, wil je me even helpen?’
‘Uiteraard kerel, zeg ik, ‘kan ik je ook vasthouden?’
‘Ja, zolang ik dat van tevoren maar weet.’
Ik houd hem vast en zo klimt hij in het touw, tot aan de rand. Hij klautert er overheen en komt aan de achterkant op de zachte mat terecht.

Na vijf keer oefenen lukt het Robert om zonder mijn hulp via het touw over de mat te klimmen. Trots gaat hij in de rij staan voor de volgende beurt.

De ontwikkeling van kinderen is een persoonlijke aangelegenheid. Wanneer je deze jongens met elkaar vergelijkt op het resultaat, dan vergroot je de kansongelijkheid. Maar wanneer je ze prijst voor hun inzet, dan bevorder je hun gevoel van eigenwaarde. Iedereen verdient de kans om boven zichzelf uit te stijgen.

Dit blog is met toestemming overgenomen van de LinkedIn-pagina van Bart Heeling

Bart Heeling heeft in 2011 een master special educational needs als gedragsspecialist afgerond en werkt sinds enkele jaren als leerkracht in het speciaal onderwijs cluster 4.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief