Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Betekenisvol onderwijs

25 november 2021

‘Laten we onze kinderen leren hoe zij vanuit hun unieke "zijn" een bijdrage kunnen leveren aan de wereld.’  In een wereld vol exponentieel groeiende technologie vindt Heleen Iordens het belangrijk dat we ons onderwijs betekenisvol blijven maken en kinderen leren over hoe zij vanuit hun “zijn” een bijdrage aan de wereld kunnen leveren. Ze vertelt een team van leerkrachten over levenshoudinggericht onderwijs.

Pratend komen ze binnen en zoeken een plek, het team van leerkrachten aan wie ik vandaag de training "Levenshouding" geef.  Ik had hierover contact met hun ruimdenkende directrice, die met haar school graag volgens de pijlers van levenshoudinggericht onderwijs aan de slag wil. Het team gaat zitten, nipt rustig van de warme koffie en iedereen kletst gezellig met de dichtstbijzijnde collega. Ik schraap mijn keel, sssssjh een paar keer zacht en het rumoer verstomt. 

En dan brand ik los.

Ik begin mijn verhaal met de vraag: ‘Wat is een porder?’ Mensen grinniken en blijven stil. Dan doet een waaghals in de groep een poging en als snel volgen er meerdere gokjes. Dan leg ik uit dat een porder eigenlijk een  menselijke wekker was. Iemand die met een lange stok langs slaapkamerramen van fabrieksarbeiders kwam, om er zo voor te zorgen dat iedereen op tijd op zijn werkplek verscheen. 

Dan stel ik mijn vervolgvraag: 'Waarom zou dit beroep er vandaag de dag niet meer zijn?" Al snel komt men op de conclusie dat dat met de technologische ontwikkelingen te maken heeft. En daarmee kom je al snel op de noodzaak van levenshoudinggericht onderwijs. Deze noodzaak wordt duidelijker wanneer je het boek "Griezelig slim" leest: daarmee krijg je een klein inkijkje in hoe onze toekomst er uit zal gaan zien wanneer kunstmatige intelligentie zijn zichtbare intrede zal doen.

Om onze kinderen goed voor te bereiden op een toekomst die, met de komst van exponentieel groeiende technologische ontwikkelingen, niet meer te voorspellen valt, moeten we vandaag de dag een aanpassing maken in ons onderwijs.

Morele ontwikkeling wordt belangrijker dan ooit
Weten wie jij bent als mens, wat je kwaliteiten en kernwaarden zijn, hoe je goed kunt samenwerken, hoe je je kunt wapenen tegen alle prikkels die de hele dag door op je afgevuurd worden, het zijn  allemaal vreselijk belangrijke zaken. Hoe kom én blijf je lekker in je vel en hoe ga je constructief om met tegenslagen? Hoe bouw je veerkracht en dankbaarheid op en hoe dragen deze twee ingrediënten bij aan een algeheel hoger niveau van welbevinden?  Hoe vergroot je creatieve en oplossingsgerichte denkvaardigheden en hoe kun je deze zo inzetten dat de wereld er in zijn geheel een stukje beter op wordt?  Laten we onze kinderen leren hoe zij vanuit hun unieke "zijn" een bijdrage kunnen leveren aan de wereld. 

Dan haal ik adem. 

Ik kijk rond en zie negen van de tien leerkrachten knikken. Ze zijn het zo eens. Ze voelen en weten ergens al lang dat er nog teveel onderwijs gegeven wordt dat door zowel leerkracht als kind als te weinig betekenisvol ervaren wordt. De roeping voor het onderwijs wordt weer onder stapels nakijkwerk vandaan gehaald, afgestoft en in de ogen gekeken.  Dan komt het onherroepelijke: ‘Maar hoe? En waar te beginnen?’

Ik stroop mijn mouwen op, voel de blossen van plezier, verbinding en een gezamenlijke missie en vertel hen alles over levenshoudinggericht onderwijs.

Heleen Iordens is trainer, ontwikkelaar en trainersacteur bij Feli-X. Feli-X is een bedrijf dat zich met haar gehele aanbod richt op betekenisvol, toekomstgericht onderwijs.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief