Nivoz Podcast

Podcasts voor leraren, schoolleiders en betrokkenen om ze te sterken bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Blijf up-to-date en abonneer op onze podcast:

Nivoz Podcasts

Categorie:

#71 Een onderwijsavontuur in de Noordoostpolder: ‘Waar leef je voor? Die grote vraag begint eigenlijk steeds normaler te worden.’

09-03-2023

#71 Een onderwijsavontuur in de Noordoostpolder: ‘Waar leef je voor? Die grote vraag begint eigenlijk steeds normaler te worden.’

‘Waar leef je voor? Die hele grote vraag begint steeds normaler te worden,’ vertelt Stephanie Reijntjes in deze speciale NIVOZ-podcast. Ze is docente bij ROC Friese Poort en ze heeft voor zestien mbo-studenten een onderwijsavontuur opgetuigd. De reportage is van Rob van der Poel, die zelf ook deel was van de 24-uurs reis.

Het avontuur Into the Wild, zoals Stephanie het noemt, is niet van de ene op de andere dag geboren. ROC Friese Poort - deze zomer door een fusie met Friesland College omgetoverd tot Firda - wil naast een goede vakschool een Ontmoetingsschool zijn en blijven. Het laat zijn leerlingen – in het kader van brede vorming - aan nieuwe werelden proeven en met ‘andere’ mensen kennismaken. Via een podcast met Koen Vos – practor Brede Vorming - hoorde ik al eens eerder over de avonturen en expedities die van binnenuit – via de docenten zelf en de studenten - worden ingezet. Nu stap ik er zelf in.

Stephanie – zelf al 10 jaar docente in Emmeloord – laat zich al vanaf de start door het practoraat Brede Vorming in haar lespraktijk inspireren. Ze schakelt daardoor gemakkelijk met mensen van buiten de school, zonder dat ‘programma’s’ direct in beton gegoten worden.  Zo raak ik er zelf bij betrokken. Door uitwisselingen met Pieter Baay en enkele andere onderzoekers uit de Muzische werkplaatsen van de HKU, voel ik me naar die ‘andere’ praktijk getrokken en tegelijk geroepen om bij te dragen.

Het betekent dat ik woensdagmiddag 15 februari de polder intrek, met een slaapzak en een gezonde dosis nieuwsgierigheid. Ik mag met studenten spreken, laatstejaars van de opleiding ondernemerschap en economie. Het idee is dat ik me met ze verbind dat ik ze bevraag over hun leefwereld, over wat ze belangrijk vinden, hoe ze tegen onderwijs aankijken en wat hun plezier geeft, zorgen baart of misschien wel boos maakt. Waar sta jij ’s ochtends eigenlijk voor op?

Aan het einde van de eerste lange dag – diep in de avond - wordt er een klein zitje gemaakt en koptelefoons en microfoons neergezet. De opname start. Het is voor de studenten in het vak dat Stephanie geeft – persoonlijk profileren - een nieuw ervaring. Ze hebben bovendien al zoveel meegemaakt, zo ziet ook Sanne van der Hulst, die – net als Anouk Saleming - vanuit het innovatieve Onderwijs124 ondersteuning biedt.

Overdag waren er zestien hbo-studenten uit Utrecht op bezoek die vervolgens vier uur lang individueel gekoppeld zijn geweest aan een van de mbo-ers. Die waren gevraagd om ze op hun beurt hun eigen wereld te tonen. Daarna klommen de schrijvers van de HKU (studenten Writing for performance) in de pen om hun leeftijdgenoten te portretteren. De vaak poëtische teksten werden dezelfde avond teruggegeven, letterlijk voorgedragen. En dat ontroerde.

Maar er vonden meer voorstellingen en belevenissen plaats. Informeel, via terloopse gesprekjes, voorvallen of soms kleine geschreven tekstjes (schrijf een brief aan jezelf over 20 jaar). En daar was theatermaker Eric Mijnster, die in een intieme setting zijn levensverhaal onder de titel ‘Het Geluksgevoel’ speelde. De studenten verstomden, lieten zich raken en deelden over hoe ze door zijn verhaal geïnspireerd zijn. De volgende ochtend – als er in tweetallen ontbijtjes worden genuttigd op vreemde adressen, bij vreemde mensen, is het niet anders. De studenten komen met onverwachte en betekenisvolle verhalen terug.

In de podcast navigeren we door een onderwijsavontuur dat iets anders losmaakt dan de reguliere lespraktijk. We nemen je mee door het landschap en de leefwereld van mbo-studenten en je hoort Stephanie tegelijkertijd over de ontwikkelingen die ook docenten doormaken, als ze zelf en met elkaar meer speelruimte voor het ongewisse maken.

Categories | Beroepsonderwijs

Download

Filetype: MP3 - Size: 89.71MB - Duration: 1:00:47 m (192 kbps 44100 Hz)