Nivoz podcasts | Series(192 afleveringen)

#192 Tanja Jadnanansing over ‘Wij slaven van Suriname’
In deze bijzondere aflevering van Meesterwerk is Tanja Jadnanansing te gast, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Zuidoost. Vanuit haar kantoor – met uitzicht op het beeld van Anton de Kom – deelt ze hoe Wij slaven van Suriname haar diepgaand heeft gevormd. Niet alleen als lezer en als mens, maar ook in haar dagelijkse werk als bestuurder.
Het boek van Anton de Kom is voor haar een spiegel, een moreel kompas en een roep om verbondenheid. Tanja vertelt over haar kennismaking met het boek op haar zeventiende in Paramaribo, over de boekenplanken vol literatuur in haar ouderlijk huis, en hoe haar vader haar aanmoedigde dit verhaal te lezen – een verhaal dat sindsdien in haar mee reist.
Samen met haar stagiaire Pixie, die ook haar stem laat horen in deze aflevering, praat Tanja over de impact van het boek op de jongere generatie. Over leiderschap, erkenning, en de noodzaak om kinderen een liefdevolle goede morgen te geven. En over het belang van verhalen – van iedereen – als bron van menselijkheid.
We horen hoe Anton de Kom haar werk voedt, hoe zijn woorden en levenshouding doorwerken in de Zuidoost Academie, in rituelen, symbolen, en het leiderschap dat zij dagelijks vormgeeft: scherp op onrecht, zacht op de mens. En hoe de zin “Geen volk kan tot volle wasdom komen, dat erfelijk met minderwaardigheidsgevoel belast blijft” haar niet loslaat.
En ja, ook hoe het voelt om elke dag te werken met zijn foto aan haar muur van haar kantoor – en zijn kleinzoon als kamer naast haar te hebben. Geschiedenis leeft.
️ Een aflevering over slavernij, veerkracht, onderwijs, liefde en leiderschap. En over hoe literatuur ons uitnodigt om naar onszelf én elkaar te kijken. Zoals Tanja zegt: “We kunnen allemaal medemenselijk zijn.”

#191 Dennis, de schrik van de school
Dennis, de schrik van de school’ – een eyeopener voor elke leerkracht -
In deze aflevering van Meesterwerk deelt Merlijn Wentzel, docent Pedagogisch Tact bij Stichting NIVOZ, haar inzichten over het boek Dennis, de schrik van de school van B. Letschert-Grabbe (2008). Dit boek speelt een grote rol in haar begeleidingstrajecten en roept belangrijke pedagogische vragen op.
Merlijn neemt je mee in de impact van ontmoediging op kinderen en het belang van bemoediging. Want veel gedragingen die we niet meteen begrijpen, vinden hun oorsprong in ontmoediging. Een ontmoedigd kind kan pas weer constructief meedoen en anderen waarderen als het eerst zelf wordt bemoedigd – iets wat het niet alleen kan.
Hoewel dit boek niet meer verkrijgbaar is, kunnen luisteraars van deze podcast het downloaden via:
https://breedvormendonderwijs.nl/wp-content/uploads/2024/12/Van-Gorcum-document-Dennis-de-schrik-van-de-school-hele-boek.pdf

#190 Catharsia - Luc Stevens
In deze aflevering is Luc Stevens, de Founding Father van Stichting NIVOZ, te gast.
Luc brengt Catharsia van Sjef Drummen mee als zijn meesterwerk en neemt je mee in de pedagogische kracht van dit boek. Waarom is het een essentieel werk voor onderwijsprofessionals? Welke oriëntatie biedt het in de dagelijkse praktijk?
Daarnaast gaat Luc in op urgente thema’s zoals vroegselectie, de motivatietheorie van Deci en Ryan, en de bredere vraag hoe we onderwijs kunnen vormgeven met meer ruimte voor ontwikkeling en eigenaarschap. Een inspirerend gesprek over pedagogiek, motivatie en de toekomst van leren.
Bronnen:
Catharsia (2019)– Sjef Drummen
Maak een kunstwerk van je leven & Je mag geen eisen aan leerlingen stellen (2023)– Sjef Drummen & Jan Fasen

#189 Karim Amghar - over het onderschatte belang van het MBO
Karim Amghar is te gast over zijn eigen nieuwe Meesterwerk. Zijn boek van de Correspondent leest als een trein. Het is een krachtige oproep voor gelijke kansen en erkenning voor mbo-studenten als de motor van onze samenleving.
Wandelend over het Waterlooplein, reflecteren Karim en Jan Jaap op het boek Maar dat begrijp je toch niet, waarin Karim zijn persoonlijke ervaringen en inzichten deelt over het imago en de cruciale rol van het mbo in onze samenleving.Een hartstochtelijk - op momenten confronterend - appèl.
Het gesprek raakt thema’s als onderwijskansen, maatschappelijke structuren en de waarde van praktijkgerichte beroepen. Karim spreekt met passie over de noodzaak om de waardering voor mbo-studenten te vergroten, niet alleen met woorden, maar ook in beleid en economische erkenning. Hij pleit voor een radicaal andere kijk op onderwijs, waarin mbo en hbo niet tegenover elkaar staan, maar als gelijkwaardige pilaren van onze maatschappij worden gezien. Met treffende voorbeelden en scherpe observaties maakt hij duidelijk hoe essentieel deze verandering is.
Aan het eind van het gesprek delen Karim en Jan Jaap hun hoop voor de toekomst van het beroepsonderwijs en de samenleving. Hoe zorgen we ervoor dat het mbo niet langer als ‘lager’ wordt gezien, maar als een fundament van de samenleving? Welke rol spelen ouders, scholen en beleidsmakers in deze verandering?
Lopend op het WLuister naar deze inspirerende aflevering en ontdek hoe onderwijs het verschil kan maken – voor iedereen.

#188 Apologie van de School - boekbespreking
Een Ode aan de School als Vrije Plaats
In deze eerste aflevering van de nieuwe Meesterwerk Podcast-reeks duikt Jan Jaap Hubeek samen met Rob Kikkert in het boek Apologie van de School (2012) van Jan Masschelein en Maarten Simons. Het gesprek gaat over de unieke rol van de school als een ruimte waar leerlingen zich kunnen ontwikkelen, los van economische en maatschappelijke druk. De auteurs pleiten voor het behoud van de school als autonome plek voor vorming en ontmoeting, waarin de relatie tussen leraar en leerling centraal staat.
Masschelein en Simons dagen ons uit om het huidige discours over efficiëntie en resultaatgerichtheid in onderwijs kritisch te bekijken. De school is volgens hen geen fabriek die producten aflevert, maar een werkplaats voor denken en een oefenplaats voor democratie. Ze benadrukken de kracht van traagheid en reflectie als essentiële elementen om leerlingen niet alleen kennis, maar ook de vrijheid te bieden om hun eigen toekomst vorm te geven.
Deze aflevering markeert het begin van een serie waarin onderwijsprofessionals hun pedagogische meesterwerken delen. Wat maakt een boek een meesterwerk? En wat kunnen we ervan leren voor het onderwijs van vandaag en morgen? Laat je inspireren door dit pleidooi voor een herwaardering van de school en ontdek hoe we de kern van onderwijs kunnen beschermen in een snel veranderende wereld. Beluister de aflevering nu via je favoriete podcastkanaal.
Het boek is hier te downloaden: https://respaedagogica.be/sites/default/files/pdf/Apologie-van-de-school.pdf

#187 De plek van de school - In gesprek met Jan Masschelein en Maarten Simons
In deze bijzondere aflevering duiken we diep in de kern van wat school werkelijk de school maakt. Jan Masschelein en Maarten Simons, beiden verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, nemen ons mee in hun visie op de school als een plek van vrijheid, gelijkheid en vorming. Ze belichten hoe scholen nieuwe generaties de kans bieden zich tot werelden te verhouden, voorbij de dominante prestatiedrang en het efficiëntiedenken.
Na een kritisch-pedagogische fase besloten Masschelein en Simons te pleiten voor een herwaardering van de school als een fysieke, sociale én publieke ruimte die van fundamenteel belang is voor de democratie. In een tijdperk van toenemende digitalisering en personalisering door AI, stellen zij dat het juist nu cruciaal is om die unieke eigenschappen van de school te beschermen die élk individu de ruimte geeft om diens eigen toekomst vorm te geven. Hoe kan AI een plaats krijgen binnen het onderwijs zonder de vrijheid, gelijkheid en vorming te ondermijnen?
Deze aflevering biedt stof tot nadenken over de toekomst van onderwijs in een wereld waar technologische vooruitgang en maatschappelijke verwachtingen soms botsen met pedagogische idealen. Een inspirerende oproep om opnieuw ruimte te maken voor echte aandacht, fysieke aanwezigheid, en de mogelijkheid om als mens in vrijheid te zijn en worden.

#186 Aflevering 4: De kracht van algoritmen
De kracht van Algoritmen!
In deze aflevering duiken we in de fascinerende wereld van kunstmatige intelligentie en haar impact op ons dagelijks leven. Van de digitale transformatie tijdens de coronacrisis tot de controverses rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de mediastorm rond de rechtszaak van Johnny Depp – hoe sturen algoritmen onze keuzes en beïnvloeden ze ons gedrag?
• “AI biedt geen neutrale spiegel; het versterkt onze vooroordelen en blinde vlekken.” – Shannon Vallor
Met spraakmakende voorbeelden zoals het Cambridge Analytica-schandaal en de psychologische manipulatie via sociale media, onderzoeken we de ethische uitdagingen van AI. Wat kunnen we leren uit het verleden om technologie beter te benutten in opvoeding, onderwijs en samenleving?
• “Hoe zorgen we ervoor dat technologie ons dient, zonder onze autonomie te ondermijnen?”
Een aflevering vol inzichten, kritische reflecties en praktische vragen voor de toekomst.
Bronnen: Zie ondertekst aflevering 1

#185 Aflevering 3 - Technologie als Katalysator voor Onderwijs en Samenleving
In deze aflevering staat de razendsnelle ontwikkeling van technologie centraal en de manier waarop dit ons denken, leren en samenleven beïnvloedt. We maken een reis door de tijd, beginnend bij de Koude Oorlog, een periode waarin technologische innovatie werd aangewakkerd door rivaliteit en geopolitieke spanning. Van de wedloop naar de maan en de historische Apollo 11-missie tot de impact van de wet van Moore, die de basis legde voor de miniaturisatie en kracht van moderne technologie.
We verkennen hoe deze vooruitgang ons bracht naar nieuwe hoogten, zoals de overwinning van de supercomputer Deep Blue op Garry Kasparov en de baanbrekende prestaties van AlphaGo. Maar de technologische reis stopt niet bij het verslaan van grootmeesters in spellen. In deze aflevering bespreken we naar een van de meest complexe uitdagingen die technologie heeft helpen oplossen: het ontrafelen van eiwitstructuren door AlphaFold, een mijlpaal die de toekomst van wetenschap en geneeskunde transformeert.
Wat betekent deze explosieve vooruitgang voor ons onderwijs en de opvoeding van onze kinderen? Hoe leren we jongeren omgaan met een wereld waarin technologie alles doordringt? En hoe bewaken we de balans tussen technologische mogelijkheden en de menselijke waarden die we willen behouden? Dat, en meer, staat centraal in deze aflevering.
Bronnen: zie ondertekst aflevering 1.

#184 Aflevering 2 - Het binaire maakbaarheidsideaal
Van Prometheus tot ChatGPT: Hoe AI ons denken vormgeeft
In deze aflevering maken we een reis door de geschiedenis van kunstmatige intelligentie, van de mythische verhalen rond Prometheus tot de baanbrekende technologische mijlpalen van vandaag. We onderzoeken hoe AI ons denken en handelen beïnvloedt, maar ook welke vragen en uitdagingen deze technologie stelt aan opvoeding, onderwijs en de samenleving.
We duiken in de visie van Alan Turing, die met zijn beroemde Turing-test vroeg of een machine ooit menselijk denkvermogen zou kunnen evenaren. We bespreken Thomas Hobbes, die in de 17e eeuw al filosofeerde over het brein als een mechanisch systeem, vergelijkbaar met de algoritmen die onze huidige technologie aandrijven. En we gaan in op René Descartes, die lichaam en geest scheidde en ons leerde dat complexe systemen — of het nu een mens of een machine is — begrepen kunnen worden door ze te ontleden in logische, gestructureerde stappen.
Daarnaast reflecteren we op de denkers Martin Heidegger en Cornelis Verhoeven, die ons herinneren aan de keerzijde van technologische vooruitgang. Heidegger waarschuwde dat techniek ons kan vervreemden van wat ons mens maakt, terwijl Verhoeven pleitte voor verwondering en stilte in een wereld die steeds meer gericht is op maakbaarheid en meetbaarheid. Hoe verhouden we ons tot de snel evoluerende technologie zonder onze menselijkheid te verliezen? Deze vragen staan centraal in deze aflevering, waarin we verleden, heden en toekomst verbinden in een zoektocht naar antwoorden.

#183 Wat is het AI-vraagstuk? - Een introductie op hoe AI het onderwijs uitdaagt
Welkom in de Nivoz Podcast over ‘hoe AI het onderwijs uitdaagt’
Meesterwerk gaat verder via Stichting Nivoz: AI- het pedagogisch appèl:
De eerste paar afleveringen worden ook hier gedeeld.
Een serie vertragende gesprekken over welke verantwoordelijkheden de snelle ontwikkelingen van generatieve AI aan de leraar én het onderwijs vragen.
In deze aflevering staat de introductie op het vraagstuk over AI centraal. Wij verkennen de hedendaagse vraagstukken die door de snelle opkomst van AI aan het onderwijs gesteld worden.
Deze podcast is een Stichting NIVOZ productie. Stichting NIVOZ sterkt leraren, schoolopleiders, lerarenopleiders en bestuurders in de uitvoering van hun pedagogische opdracht.
AI klopt aan de deur van scholen, en in deze serie sterken wij de onderwijsprofessional om na te denken over wat AI vraagt aan de pedagogische verantwoordelijkheid.
Bronnen:
Khan, S. (2023). How AI will revolutionize education. Sal Khan Blog. https://www.khanacademy.org
Khan, S. (2023, May 1). How AI could save (not destroy) education [Video]. TED. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=hJP5GqnTrNo
Renze op Zondag. (2023, September 3). Aflevering 27 [Televisieaflevering]. In BNNVARA, Renze op Zondag. TVblik. https://tvblik.nl/renze-op-zondag/aflevering-27
Stichting Nivoz. (z.d.). Gert Biesta en Rob Martens aan een podcast-tafel: Wat staat er op het spel in onderwijs? Geraadpleegd op https://nivoz.nl/nl/gert-biesta-en-rob-martens-aan-een-podcast-tafel-wat-staat-er-op-het-spel-in-onderwijs
Podcast te beluisteren via: https://nivoz.nl/podcast/?name=biesta_martens.mp3
Turing, A. M. (1950). Computing machinery and intelligence. Mind, 59(236), 433–460. https://doi.org/10.1093/mind/LIX.236.433

#182 Ondermijnt AI de belofte van de democratie? In gesprek met Pieter Boshuizen
In deze aflevering is Pieter Boshuizen te gast.
Pieter Boshuizen is theoretisch pedagoog en onderwijskundige. Pieter is werkzaam als opleider en praktijkonderzoeker aan de Thomas More Hogeschool in Rotterdam. Pieter is lid van het lectoraat professionaliseren met hart en ziel en is met name geïnteresseerd in kansengelijkheid en democratische vorming in het onderwijs.
Naast zijn werkzaamheden aan de Thomas More Hogeschool is Pieter ook actief als wijkraadslid in Vreewijk, een wijk in Rotterdam Zuid.
In deze aflevering bevragen Rob Kickert en Jan Jaap Hubeek of AI de belofte van de democratie ondermijnt.

#181 Rob Martens over de zelfdeterminatietheorie in relatie tot hoogbegaafdheid en de rol van AI
In deze aflevering is Rob Martens te gast.
Onderwijspsycholoog Rob Martens is hoogleraar aan de faculteit Onderwijswetenschappen van de OU. Zijn belangrijkste onderzoeksinteresses zijn motivatie en onderwijsvernieuwing.
In 2019 verscheen zijn boek ‘We moeten spelen’ en in 2022 verscheen ‘Leerlingen intrinsiek motiveren’.
In deze aflevering vertelt Rob Martens over de relatie tussen zelfdeterminatie en Hoogbegaafdheid en specifiek welke rol Generatieve AI daarbij speelt.
Boeken Rob Martens:
We moeten spelen: https://www.lannoocampus.nl/nl/we-moeten-spelen
Leerlingen intrinsiek motiveren: https://www.lannoocampus.nl/nl/leerlingen-intrinsiek-motiveren

#180 Kan AI goede (toets)vragen stellen? In gesprek met Rob Kickert
In deze aflevering is Rob Kickert te gast.
Rob is psycholoog, toetsdeskundige en universitaire docent aan de Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO). Een samenwerking tussen de Erasmus Universiteit Rotterdam en Stichting NIVOZ.
In deze aflevering duiken we in een intrigerend gesprek met Rob Kickert over de rol van AI in het onderwijs. Samen bespreken we de impact van kunstmatige intelligentie op toetsing en motivatie, en onderzoeken we of AI ooit de plaats van de leraar kan innemen. Kan AI goede vragen stellen? Kan AI de toets vervangen?
Rob reflecteert op de beperkingen van metingen en de diepere pedagogische waarden die moeilijk te vatten zijn in cijfers. Wat gebeurt er met het onderwijs als we ons te veel richten op wat meetbaar is en de menselijke kant uit het oog verliezen?
Linken:
Rob Kickert: https://nivoz.nl/nl/gebruikersprofiel/rob-kickert
Philippe Meirieu: https://www.uitgeverijphronese.nl/frankenstein-en-de-pedagogiek/
EMPO: https://www.eur.nl/essb/informatie-voor/studiekiezers/educatieve-master-primair-onderwijs

#179 Wat is het pedagogische appèl? In gesprek met Jelle Ris
In deze aflevering Is Jelle Ris te gast.
Jelle noemt zichzelf een pedagogisch troubadour. Vanuit een pedagogisch denken over onderwijs probeert hij, op uiteenlopende plekken binnen de sector, theorie en praktijk op creatieve en vruchtbare wijze met elkaar te verbinden.
Jelle is opgeleid als autonoom beeldend kunstenaar en leraar basisonderwijs aan Hogeschool Rotterdam. Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam studeerde hij onderwijswetenschappen.
Jelle is werkzaam als lerarenopleider en docentonderzoeker bij het kenniscentrum talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam. Hier werkt hij nauw samen met lector pedagogiek Carlos van Kan. Tevens onderhoudt Jelle nauwe banden met Stichting NIVOZ. Ook verzorgt hij lezingen en studieochtenden door het land. Jelle is co-auteur van het boek ‘Wereldgericht onderwijzen – Biesta in de praktijk’.
Jelle laat zijn pedagogisch denken en handelen inspireren door een rijk palet aan denkers waarvan hij er in de podcast enkele noemt zoals Gert Biesta, Jan Masschelein en Maarten Simons, Henry Giroux, Michael Apple en Max van Manen.
Rob kickert, docent van de educatieve masteropleiding voor primair onderwijs, en Jan Jaap Hubeek hebben Jelle gevraagd om in gesprek te gaan over het pedagogisch appel dat AI op de leraar en het onderwijs doet.
Linken naar bronnen:
https://www.educatheek.nl/wereldgericht-onderwijzen-biesta-in-de-praktijk
https://nivoz.nl/nl/gebruikersprofiel/jelle-ris
https://www.managementboek.nl/boek/9789462701496/dat-is-pedagogiek-jan-masschelein

#178 Wat is onze pedagogische verantwoordelijkheid? Joop Berding over de afhankelijkheid van technologie in het onderwijs
In deze tweede aflevering over 'hoe AI het onderwijs uitdaagt' is Joop Berding te gast.
Joop Berding (1954) is schrijver van een groot aantal (pedagogische) boeken en werkte tot oktober 2017 als hogeschooldocent, opleidingsmanager en praktijkonderzoeker op Hogeschool Rotterdam. Joop heeft als (co)auteur en co(redacteur) ruim 25 boeken op zijn naam, alsmede vele artikelen in boeken en tijdschriften. Veel daarvan gaan over de pedagogiek van John Dewey en de pedagogiek van Janusz Korczak. In de afgelopen jaren publiceerde hij ook over Hannah Arendt en Cornelis Verhoeven.
Een belangrijk thema in dit gesprek is de intergenerationele rol van opvoeding, waarbij de oudere generatie de jongere generatie inleidt in de wereld. Berding benadrukt dat dit proces steeds meer wordt beïnvloed door technologieën die een autonoom karakter hebben, wat kan leiden tot een omkering van de rol van onderwijs. In plaats van dat technologie het onderwijs ondersteunt, lijkt het onderwijs zich steeds meer aan te passen aan de mogelijkheden van technologie.
Het gesprek gaat verder in op de noodzaak van kritisch nadenken over de rol van technologie in de klas en pleit voor een evenwichtige benadering, waarin niet alleen snelheid en efficiëntie worden nagestreefd, maar ook vertraging en reflectie. Berding wijst op het gevaar van een verplatting van het onderwijs door te veel vertrouwen op technologie en roept op tot een herwaardering van menselijke interactie en pedagogische waarden.
Meer informatie over Joop Berding is hier te vinden: https://joopberding.com/
Bronnen uit het gesprek:
Berding, J. (2018). John Dewey: Ervaring en opvoeding. Klement.
Berding, J. (2019). Traktaat over het spieken: Over onderwijs, opvoeding en civilisatie. Klement.
Berding, J. (2020). Hannah Arendt: Vijf opstellen over onderwijs en opvoeding. Klement.
Berding, J. (2021). Over lezen en schrijven: Cornelis Verhoeven als gids. Klement.
Meirieu, Philippe. Frankenstein pédagogue: Les dérives de la formation des maîtres. ESF, 1996.
Rosa, Hartmut. Onbeschikbaarheid. Lemniscaat, 2021.

#177 Kant B - Vanaf de maan gezien zijn wij allemaal even groot
De B-kant van de plaat 'Vanaf de maan gezien zijn wij allemaal even groot'
Side B 1 - Het Systeemplafond
Side B 2 - Meritocratie
Side B 3 - Vertragen, onderbreken en ondersteunen

#176 Kant A - Vanaf de maan gezien zijn we allemaal even groot
De LP 'Vanaf de maan gezien zijn we allemaal even groot':
Side A 1 - Het onderwijskundige nu
Side A 2 - Waartoe?
Side A 3 - Perfectie
Deze plaat is een soort van samenvatting van alle Meesterwerk Podcast's oorspronkelijk gemaakt voor vinyl.
De LP-versie is te ruilen voor een mooie onderwijskundige brief die bij stichting NIVOZ gepubliceerd mag worden. Contact: https://www.linkedin.com/in/janjaaphubeek/

#175 Terugblik met Jan Jaap Hubeek
Een terugblik waarbij Marco Martens de interviewer is.
Een terugblik op de serie Meesterwerk door Jan Jaap Hubeek.
Waarom moest deze serie er komen? Wat heeft het gebracht? En hoe nu verder?
Na deze aflevering wordt de plaat 'Vanaf de maan gezien zijn we allemaal even groot' gedeeld. Dat is een samenvatting door verschillende stemmen vanuit alle afleveringen.
Ach, luister maar gewoon.
Jan Jaap Hubeek gaat verder als podcastmakers bij Stichting NIVOZ. Momenteel is hij bezig met de serie 'AI - het pedagogisch appèl' te beluisteren via:
Spotify: https://open.spotify.com/show/2j4vQLxKiCEihoxBV4nqFw?si=05d1d77a5756402e
iPhone: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/ai-het-pedagogisch-app%C3%A8l/id1770327200
Online: https://ai-het-pedagogisch-appel.captivate.fm

#174 Onderzoekend lezen - De Noordwijkse Methode
In deze aflevering is Frum van Egmond te gast.
Frum is de oprichter van De Noordwijkse School, waarvoor zij tevens De Noordwijkse Methode ontwikkelde. In deze aflevering bevraag ik haar specifiek over onderzoekend lezen.
Wat is onderzoekend lezen, wat behelst dat, wat levert het op én wat vraagt het?
Allemaal vragen die eigenlijk over de grote opdracht in het onderwijs gaan.
Frum’s specialisatie is het ontwerpen van onderwijs, waarbij ze wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke ontwikkelingen vertaalt naar praktische mogelijkheden in de klas.

#173 United4Education - Het verbindingsbetoog
In deze aflevering staat het verbindingsbetoog van United4Education centraal.
Ik spreek hierover twee enthousiaste betrokkenen: Tina van Wouw en Astrid Ottenheym-Vliegen.
United4Education is een grote groep betrokken onderwijsprofessionals, schoolleiders, onderzoekers, ouders, bestuurders en bovenal de jongeren zelf die de handen ineengeslagen hebben om de fundamentele verandering in gang te zetten die het onderwijs verdient.
United4Education (U4E) is van mening, dat je alleen het verschil kunt maken voor de jongeren in ons land, door de ontmoeting tussen mensen. Goed onderwijs net als goed beleid start met relatie, het echte leven, de echte verhalen kennen en ervaren van mensen van verschillende kwaliteiten en uitdagingen.
Onlangs heeft deze groep het verbindingsbetoog aan de formateur aangeboden, en ik ben benieuwd wat er allemaal achter dit betoog zit.
Meer informatie vind je op: https://united4education.nl/

#172 De kracht van de zelfdeterminatie theorie - In gesprek met Rob Martens en Inge Bramsen
In deze aflevering spreken Rob Martens en Inge Bramsen over de kracht van de zelfdeterminatie theorie.
Niet alleen in onderwijs maar ook in de jeugdzorg blijkt dit een passend antwoord op de huidige prestatiedruk.
Rob Martens is hoogleraar aan de open universiteit en gespecialiseerd in spelen en de motivatieprocessen. Rob Martens schreef oa de boeken 'We moeten spelen' en 'Intrinsieke motivatie'.
Inge Bramsen is senior onderzoeker verbonden aan Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. Vanaf 2013 heeft Inge zich in meerdere opeenvolgende projecten bezig gehouden met de ontwikkeling van Mijn Pad een methode voor het bevorderen van autonomie en participatie van jongeren, waarbij het perspectief van jongeren centraal staat.
Samen bespreken Rob en Inge de huidige prestatiedruk in de maatschappij en specifiek het onderwijs. Maar beiden zijn ook hoopvol....luister maar.....
Link naar mijn pad: https://mijnpad.hr.nl/home.html

#171 Leve het onderwijs - Marten Elkerbout
In dit gesprek gaan Igor Verettas en ik (namens ' Leve het onderwijs') op bezoek bij Marten Elkerbout.
Marten is onderwijsbestuur bij Stichting Spaarnesant in de regio Haarlem.
Marten heeft een brede ervaring in én een sterke visie over ons onderwijs. Zo heeft Marten een duidelijke visie op betekenisvol toetsen waarbij hij een alternatief biedt om leerlingen (te) vroeg te selecteren. Ook heeft Marten een slimme onderwijskundige oplossing voor kansengelijkheid binnen het huidige stelsel. Marten stelt voor om elk bestuur verantwoordelijk te maken voor de volle breedte van ons stelsel, zodat je geen samenwerkingsverbanden meer nodig hebt, maar met elkaar (binnen een stichting) verantwoordelijk bent voor alle leerlingen binnen je stichting.
Marten gaat de complexiteit en starheid van ons onderwijs te lijf vanuit het manifest van de beweging Leve het Onderwijs!. Laat je meenemen door deze bevlogen bestuurder!
https://levehetonderwijs.nl/

#170 Kwaliteit en bestuurlijke professionaliteit
Hoe werken schoolbesturen aan onderwijskwaliteit en bestuurlijke professionaliteit?
De aflevering gaat over de kwaliteitsagenda die opgesteld is vanuit de PO-raad om deze vraag te beantwoorden. In deze aflevering zijn Arjan van Hell, Paul Oomens en Peter van Lieshout te gast.
Arjan is bestuurder bij Educatis, een scholengroep van 10 scholen op reformatorische grondslag in Midden-Nederland. Paul is bestuurder in het mbo (Hout- en Meubileringscollege Amsterdam en Rotterdam). Peter is oa. hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, maar ook toezichthouder.
De maatschappelijke opgave van schoolorganisaties in het primair onderwijs is groot. Dit vraagt om een professionele kwaliteitscultuur, bestuurlijke slagkracht én om leiderschap. Tegelijkertijd brengt de ruimte die schoolorganisaties nodig hebben om lokaal keuzes te kunnen maken veel verantwoordelijkheid met zich mee. De maatschappij mag dan ook verwachten dat bestuurders werken aan kwaliteit, transparantie en professionaliteit. De concept Kwaliteitsagenda heeft als doel onze inzet hierop te intensiveren en ons te committeren aan gedeelde normen.
Negen schoolbestuurders uit het primair onderwijs hebben samen met een externe adviseur een Kwaliteitsagenda opgesteld. Met deze agenda werken schoolbesturen zichtbaar aan kwaliteit en hun bestuurlijke professionaliteit. Op de Algemene Ledenvergadering van 16 november a.s. stemmen de leden van de PO-Raad over de Kwaliteitsagenda. Wat is de aanleiding voor een Kwaliteitsagenda en voor welk probleem is het een oplossing? Welke parallellen zien we in andere sectoren en wat kunnen we leren van de ervaringen uit het mbo?
In deze podcast brengen we drie perspectieven bij elkaar. Wil je meer lezen over de Kwaliteitsagenda? Ga dan naar www.poraad.nl/kwaliteitsagenda

#169 Fatima El Faraji - bestuurder El Amal
Welkom in een nieuwe aflevering van Meesterwerk.
In deze aflevering is Fatima El Faraji van de Islamitische scholengroep El Amal te gast.
Sanne Scholten, directeur bij de PO-raad, en Jan Jaap Hubeek bevragen Fatima over haar loopbaan tot bestuurder, over haar pedagogische opdracht, over de bronnen van het Islamitisch onderwijs, de samenwerking met de transformatie school én nog heel veel meer....

#168 De zin en onzin van toetsing
"Het getoetste leren wordt aangemoedigd in ons onderwijs, en het ongetoetste leren wordt ontmoedigd."
In deze aflevering zijn Rob Kickert en Wouter Modderkolk te gast.
Samen duiken we dieper in de zin én onzin van toetsen. De manier waarop wij toetsen vormgeven heeft een significante invloed op het gedrag van leraren en leerlingen. Hoewel de toetspraktijk een grote rol speelt in ons onderwijs, krijgt de manier waarop deze wordt vormgegeven vaak te weinig aandacht. Hiermee suggereren we niet dat toetsen meer aandacht zouden moeten krijgen, maar dat we kritischer moeten nadenken over hóé we toetsen.
"Als je toetsing zo belangrijk maakt, zoals wij in onze samenleving doen, dan kun je er beter ook maar veel tijd aan besteden."
Rob Kickert is toetsdeskundige aan het Nivoz als aan de Erasmus Universiteit, tevens geeft Rob les aan de EMPO, de educatieve master primair onderwijs: https://www.eur.nl/essb/onderwijs/educatieve-master-primair-onderwijs.
Rob heeft diverse artikelen geschreven die inzicht bieden in de manier waarop toetsing de motivatie van studenten kan beïnvloeden. Meer over Rob en zijn werk vind je op: https://nivoz.nl/nl/gebruikersprofiel/rob-kickert
Wouter Modderkolk is docent in het middelbaar onderwijs en is momenteel bezig met promotieonderzoek naar leiderschap in het onderwijsveld. Je kunt zijn publicaties bekijken op www.woutermodderkolk.nl

#167 Een onmisbare aanvulling op het reguliere onderwijs - Allan Varkevisser
Aanvullend of essentieel onderwijs?
In deze aflevering is Allan Varkevisser te gast, of eigenlijk ben ik bij hem te gast in Farmsum, Noordoost Groningen.
Basisschoolleraar Allan werkt op de Farmsumerborg in Noordoost Groningen onder schooltijd met de methodiek van IMC Weekendschool. Juist bij de kinderen in deze regio, die veel sociale en financiële problematiek kent, is het curriculum van IMC Weekendschool een onmisbare aanvulling op het reguliere onderwijs. Allan gebruikt deze methodiek om het dagelijkse onderwijs te versterken en de leerlingen meer ter verrijken met aanvullend onderwijs dat ook het reguliere onderwijs ten goede komt.
Waarom doet Allen dit eigenlijk? Waar zit de kracht van de methodiek? Allemaal vragen om mee naar Noordoost Groningen te reizen.

#166 Professionele schoolcultuur met Henk Galenkamp
In deze aflevering is Henk Galenkamp te gast.
Henk is van oorsprong chemicus en heeft ruim 27 jaar gewerkt in het voortgezet onderwijs, als docent scheikunde, als schooldecaan, leerlingbegeleider en adjunct-directeur. Daarnaast is hij psychotherapeut geworden.
Henk heeft meerdere boeken geschreven en in deze podcast bespreken we 'Handboek professionele schoolcultuur' dat hij samen met Jeanette Schut geschreven heeft.
Henk spreekt mensen aan op hun vermogen om helder te denken én te vertrouwen op hun gevoelens. Hij is gespecialiseerd in leiderschapscoaching, teamcoaching en -training. Een centraal thema in zijn werk en publicaties is ‘grenzen en het hanteren van constructieve boosheid’.

#165 Stadsdeelvoorzitter in Zuidoost Tanja Jadnanansing
"Kinderen zijn heel simpel, geef ze een paar koffers met liefde, en je krijgt er een vliegtuig vol liefde voor terug."
In deze aflevering over de IMC Weekendschool is Tanja Jadnanansing te gast.
Tanja is stadsdeelvoorzitter in Amsterdam Zuidoost en werkt al jaren met heel veel liefde samen met IMC Weekendschool. Ze was zelf een erg bevlogen en ondernemend kind en dit ziet ze ook terug in de leerlingen op de weekendschool. Volgens haar maakt niveau niet uit, want alle kinderen zijn uiteindelijk nodig in de maatschappij.
Tanja werkt met hart en ziel voor een positieve ontwikkelingslijn van alle kinderen in Zuidoost.
Wat motiveert Tanja om op zondagen een steentje bij te dragen bij de weekendschool? En wat kan het onderwijs of maatschappij leren van deze eindeloze positief gericht ontwikkelkracht van Tanja?

#164 Eén in opvang en onderwijs - Jeanette de Jong
In deze aflevering is Jeannette de Jong te gast. Samen met de directeur van de PO-Raad Sanne Scholten verken ik de bestuurslaag in ons onderwijs.
Jeanette is bestuurder van stichting Blosse. Het motto van Stichting Blosse is 'Eén in opvang en onderwijs'.
Jeanette komt uit de zorg en kinderopvang, bij Stichting Blosse heeft zij de integratie van opvang en onderwijs bewerkstelligd, in dit gesprek gaan wij op zoek naar wat wij van Jeanette kunnen leren.
Hoe kun je twee logische, natuurlijke, doorlopende leerlijnen verbinden die door systemen uit elkaar lijken te raken? Hoe ga je hiermee om? Wat is jouw rol als bestuurder om de betekenis van de opvang én onderwijs te verbinden en mogelijk te maken?
Allemaal vragen die aan de orde komen.....

#163 IMC Weekendschool - Heleen Terwijn
In deze aflevering is oprichter Heleen Terwijn te gast.
Heleen deed midden jaren '90 onderzoek naar motivatie van leerlingen in Amsterdam Zuid-Oost. Leerlingen zaten op school om te ‘leren voor later’ terwijl niemand hen liet zien wat ‘later’ nou eigenlijk is. Zo ontstond haar idee om kinderen in de ontvankelijke leeftijd van 10 tot 14 jaar samen met bevlogen gastdocenten te laten kennismaken met interessante vakgebieden.
Stichting IMC Weekendschool stelt zich ten doel dat alle jongeren (specifiek op de plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is) van alle schoolniveaus, zó worden opgeleid dat ze gemotiveerd hun plek kunnen innemen in de samenleving.
Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een organisatie met een groot maatschappelijk draagvlak. In samenwerking met hun netwerk bereiken ze met onze lesprogramma’s wekelijks ruim 3000 leerlingen, op 58 locaties door het hele land.
Gastdocenten vertellen niet alleen over hun beroep en vakgebied, maar ook over hun eigen ervaringen en de keuzes die zij zelf hebben gemaakt in hun leven.

#162 Teun Dekker - Inclusie op kindcentrum de Kroevendonk
In deze aflevering is Teun Dekker te gast.
Teun Dekker is directeur/bestuurder van kindcentrum De Kroevendonk.
Kindcentrum De Kroevendonk staat voor inclusief denken in het onderwijs.
Dit betekent dat ook kinderen met een bepaalde beperking welkom zijn en zoveel mogelijk integreren in het onderwijs. In de visie van De Kroevendonk is het belangrijk dat kinderen gewoon met vriendjes en vriendinnetjes naar school of opvang kunnen gaan.
Samen met Sanne Scholten spreek ik Teun op het kantoor van de PO-raad in Utrecht. Wij zijn benieuwd hoe je het verschil kan maken als directeur/bestuurder voor inclusief onderwijs.

#161 Sanne Scholten
In deze aflevering is Sanne Scholten (directeur PO-raad) te gast.
In de dynamische omgeving van het onderwijs staat Sanne Scholten dagelijks voor de taak het kind, de leerkrachten, de schooldirecteuren én besturen, te vertegenwoordigen, waarbij het afwegen van al deze belangen haar dagelijkse bezigheid is.
Waarom doe je dit? Wat doe je dan? Wat vraagt het eigenlijk? Wat kunnen wij van jou leren? Allemaal vragen die Sanne openhartig deelt met de luisteraar.
Sanne is sinds november 2022 directeur bij de PO-raad. Sanne was hirtvoor zes jaar directeur-bestuurder van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Eerder werkte ze bij adviesbureau BMC en Stichting Rotterdam Sportsupport.

#160 Joop Berding
Joop Berding is een historisch wijsgerig pedagoog en heeft een groot aantal (pedagogische) boeken over grote denkers op zijn naam staan .
In dit gesprek bevraag ik: Welke boeken hebben jouw (denken) eigenlijk gevormd?
Joop Berding neemt de luisteraar mee langs Cornelis Verhoeven, John Dewey, Janusz Korczak, Hannah Arendt en Virginia Woolf.
"Wat kunnen wij leren van stemmen uit het verleden? Grote denkers uit het verleden helpen ons om naar onze dagelijkse praktijk in het onderwijs te kijken: Wat beogen we eigenlijk? Lukt dat eigenlijk wel? Wat vinden we daar eigenlijk van? Zou het ook anders kunnen?"
"Geven we nou in het onderwijs wel genoeg ruimte voor wat je overkomt, waar je in eerste instantie geen woorden voor hebt? Voor die verwondering? Is daar genoeg ruimte voor? Mag het even stil zijn?"
Luister maar en laat je meenemen in deze gedachten over ons onderwijs....

#159 Allard Lindhout
Allard Lindhout is scheidsrechter in het betaalde voetbal, op hoog niveau. Maar Allard werkt óók in het onderwijs.
Als scheidsrechter neem je jezelf als instrument mee dat veld in, net als de leerkracht in de klas. Hoe je bent, hoe je doet, hoe je kijkt, hoe je handen of je armen gebruikt: het doet ertoe in de klas én op het veld, én iedereen heeft continu zijn ogen op jou gericht.
In deze aflevering neemt Allard je mee wat de rol is als begeleider op het veld óf in de klas en hoe je leerlingen kunt benaderen of helpen, en vooral hoe jij jezelf daaronder kunt blijven.

#158 Manifesteren met kinderen
Ontdek de kracht van je verbeelding op de magische weg van wens naar werkelijkheid.
In deze aflevering is Helen Purperhart te gast. Helen Purperhart is dé kinderyoga autoriteit van Nederland. Naast opleidingen in de kinderyoga schrijft Helen o.a. ook boeken over de kracht van kinderyoga.
Onlangs verscheen het boek ‘Manifesteren met Kinderen’. Een boek dat leerkrachten, ouders of begeleiders helpt bij het ontdekken van de verbeeldingskracht door de magische weg van wens naar werkelijkheid te bewandelen.
Beluister hoe deze magische weg van wens naar werkelijkheid ons in het onderwijs kan versterken.

#157 Onderwijs van Binnenuit - in gesprek met Nicole Hanegraaf
Hoe beweeg je van een knellend onderwijssysteem wat gericht is op 'het gemiddelde' naar bloeiend onderwijs op maat voor iedereen?
Het antwoord zit niet in de zoveelste verandering van buitenaf, maar roept om hervorming van binnenuit.
In deze aflevering is Nicole Hanegraaf te gast waarin zij je meeneemt hoe vanuit systeemgerichtonderwijs te kantelen naar mens- en wereldgericht. Het antwoord zit al in je, en Nicole geeft je de route kaart. In haar boek 'Onderwijs van Binnenuit' neemt Nicole de lezer mee door dit proces.

#156 Rob Martens - Leerlingen intrinsiek motiveren
"Is de school nog wel een gezonde veilige omgeving voor kinderen? We kwalificeren ze in hoog en laag en zeggen eigenlijk: Jij bent slim én jij bent dom! Kinderen hebben dat feilloos door. We leggen een enorme druk op jongeren, is dat wel gezond?”
In deze aflevering spreek ik Rob Martens over zijn nieuwe boek 'Leerlingen intrinsiek motiveren'.
Waarom zijn spelen en leren (bijna) hetzelfde?
Welk gevaar schuilt er in te veel toetsen?
Hoe komt het dat wij niet uitgaan van intrinsieke motivatie, terwijl wij van nature willen leren?
Allemaal vragen die Rob Martens in dit boek weet te duiden.
“Kunst, vrijheid en spel: Daar worden wij mens in! En het rare is dat wij in het onderwijs dat juist uitzetten, of in ieder geval te zeggen: Dat is niet belangrijk!”

#155 Aflevering 6: De conclusie
Wat kun jij doen om inclusie en diversiteit te bevorderen?
In deze zesdelige serie gaan Aziza Mayo, Jan Jaap Hubeek en Wouter Modderkolk op onderzoek uit naar het vraagstuk rondom inclusie en diversiteit in het (vrijeschool)onderwijs.
In deze (voorlopig) laatste aflevering van deze serie nemen Wouter Modderkolk en Jan Jaap Hubeek je mee langs de vele gesprekken die zij gevoerd hebben over het thema inclusie en diversiteit binnen het vrijeschoolonderwijs.
Om meer perspectief toe te kunnen voegen zijn er twee bewegingen nodig, eerst een beweging naar binnen en dan een naar buiten toe.
Als eerste moet je in jezelf ruimte maken voor de ander en het andere. Hierbij kan het nodig zijn om oude vormen los te laten. 'Zo heb ik het altijd gedaan...', kan echt niet meer.
Vervolgens is het nodig om vanuit de intentie -de pedagogische opdracht- en de verbinding met de wereld om je heen kleur te geven aan het ontwerp van het onderwijs en de ontmoetingen in en rond de klas. Dit laatste zou je de beweging naar buiten kunnen noemen.
In de aflevering wordt verwezen naar een artikel over de lemniscaat van Modderkolk en Mayo, het artikel kun je hier vinden: https://woutermodderkolk.nl/de-lemniscaat-bouwen-aan-een-brug-tussen-ideaal-en-realiteit/
Het vraagstuk over inclusie en diversiteit komt vanuit het vrijeschoolonderwijs zelf, maar het is een breder maatschappelijk vraagstuk. In deze serie kijken wij door de bril van het vrijeschoolonderwijs naar het vraagstuk: Hoe kan het onderwijs een ontmoetingsplaats zijn voor diversiteit en een oefenplaats voor inclusiviteit?

#154 Aflevering 5: Inclusie is een werkwoord
Hoe organiseer jij jouw eigen ongemak?
In deze zesdelige serie gaan Aziza Mayo, Jan Jaap Hubeek en Wouter Modderkolk op onderzoek uit naar het vraagstuk rondom inclusie en diversiteit in het (vrijeschool)onderwijs.
In deze aflevering staat het ongemak aankijken, opzoeken en doorbreken centraal.
Je hoort een stuk biografie van Jan Jaap Hubeek. Chris Silos leest een aantal fragmenten voor uit 'Wij slaven van Suriname' van Anton de Kom. Verder gaan Wouter en Jan Jaap in gesprek met Anna Vogel, Hanane Abaydi, Aziza Mayo en Femke Hameetman uit het Mauritshuis.
Zij vertellen hoe zij het ongemak opgezocht hebben én wat jij ermee zou kunnen doen.
Het vraagstuk over inclusie en diversiteit komt namelijk vanuit het vrijeschoolonderwijs zelf, maar het is een breder maatschappelijk vraagstuk. In deze serie kijken wij door de bril van het vrijeschoolonderwijs naar het vraagstuk: Hoe kan het onderwijs een ontmoetingsplaats zijn voor diversiteit en een oefenplaats voor inclusiviteit?
Muziek van Cornelis Willemsen.
Stem: Chris Silos

#153 Aflevering 4: Wilskracht
Wil je eigenlijk wel veranderen? En als het antwoord 'ja' is, hoe doorbreek jij dan jouw bubbel?
In deze zesdelige serie gaan Aziza Mayo, Jan Jaap Hubeek en Wouter Modderkolk op onderzoek uit naar het vraagstuk rondom inclusie en diversiteit in het (vrijeschool)onderwijs.
In deze deze aflevering staat de wilskracht om te veranderen centraal.
Hoe accepteer je de verschillen, en ga je uit van verschil?
Zo spreken wij onder andere met Laurens Knoop, Jamilah Blom, Lotte Kanters, Hanane Abaydi, Christof Wiechert, Saniye Çelik, Aziza Mayo, Karen Witsenburg en een aantal leerlingen over deze vraag.
Het vraagstuk over inclusie en diversiteit komt namelijk vanuit het vrijeschoolonderwijs zelf, maar het is een breder maatschappelijk vraagstuk. In deze serie kijken wij door de bril van het vrijeschoolonderwijs naar het vraagstuk: Hoe kan het onderwijs een ontmoetingsplaats zijn voor diversiteit en een oefenplaats voor inclusiviteit?

#152 Aflevering 3: De pedagogische verantwoordelijkheid
Wat is de hedendaagse pedagogische verantwoordelijkheid van het vrijeschoolonderwijs?
In deze zesdelige serie gaan Aziza Mayo, Jan Jaap Hubeek en Wouter Modderkolk op onderzoek uit naar het vraagstuk rondom inclusie en diversiteit in het (vrijeschool)onderwijs.
In deze aflevering staat de intentie van de pedagogische verantwoordelijkheid van het vrijeschoolonderwijs binnen én voor onze samenleving de centraal.
Wat heeft het vrijeschoolonderwijs te doen om meer inclusief te zijn?
Zo spreken wij onder andere met Nina Hosseini, Saniye Çelik, Aziza Mayo, Akke Faling en een aantal leerlingen over deze vraag. Daarbij hoor je fragmenten over de inclusiemarathon.
Het vraagstuk over inclusie en diversiteit komt namelijk vanuit het vrijeschoolonderwijs zelf, maar het is een breder maatschappelijk vraagstuk. In deze serie kijken wij door de bril van het vrijeschoolonderwijs naar het vraagstuk: Hoe kan het onderwijs een ontmoetingsplaats zijn voor diversiteit en een oefenplaats voor inclusiviteit?

#151 Aflevering 2: De kracht van het vrijeschoolonderwijs
Wat is de kracht van het vrijschoolonderwijs?
In deze zesdelige serie gaan Aziza Mayo, Jan Jaap Hubeek en Wouter Modderkolk op onderzoek uit naar het vraagstuk rondom inclusie en diversiteit in het (vrijeschool)onderwijs.
In deze tweede aflevering staat de intentie én daarmee de kracht van het vrijeschoolonderwijs centraal.
Zo spreken wij onder andere met Luc Stevens, Akke Faling, Myla Kamstra, Aziza Mayo, Karen Witsenburg en een aantal leerlingen over de kracht van het vrijeschoolonderwijs en welke opdracht er ligt voor de scholen aangaande het vraagstuk over inclusie en diversiteit.
Het vraagstuk over inclusie en diversiteit komt namelijk vanuit het vrijeschoolonderwijs zelf, maar het is een breder maatschappelijk vraagstuk. In deze serie kijken wij door de bril van het vrijeschoolonderwijs naar het vraagstuk: Hoe kan het onderwijs een ontmoetingsplaats zijn voor diversiteit en een oefenplaats voor inclusiviteit?

#150 Aflevering 1: Inclusie & diversiteit
In deze zesdelige serie gaan Aziza Mayo, Jan Jaap Hubeek en Wouter Modderkolk op onderzoek uit naar het vraagstuk rondom inclusie en diversiteit in het (vrijeschool)onderwijs.
In deze eerste aflevering gaan wij op zoek naar waar dit vraagstuk nou eigenlijk over gaat.
Zo spreken wij onder andere lector Aziza Mayo, Gert Biesta, Floortje Dessing, lector diversiteit & inclusie Saniye Çelik, we bezoeken Myla Kamstra op basisschool Waldorf aan de Werf en je hoort een aantal anderen over wat het vrijeschoolonderwijs is en welke opdracht er binnen dit vraagstuk leeft.
Het vraagstuk over inclusie en diversiteit komt namelijk vanuit het vrijeschoolonderwijs zelf, maar het is een breder maatschappelijk vraagstuk. In deze serie kijken wij door de bril van het vrijeschoolonderwijs naar het vraagstuk: Hoe kan het onderwijs een ontmoetingsplaats zijn voor diversiteit en een oefenplaats voor inclusiviteit?

#149 Pesten! Een grapje moet toch kunnen?
Hoe erg is een grapje nou eigenlijk? Moeten we daar niet ook een beetje tegen kunnen? Bij vervelende grapjes denk je misschien niet meteen aan pesten. Toch kunnen dit soort grappen wel een onveilig of vervelend gevoel geven en uitdraaien op pesten.
Op initiatief van Stichting School & Veiligheid spreek ik Tessa Kaufmann en Pete Wu over de complexheid van grappen. Wat kunnen we leren vanuit ervaringen en onderzoek? En wat vraagt dit van de school en van de leraar?
Tessa Kaufman is onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en haar onderzoek is voornamelijk gericht op slachtofferschap van pesten en specifiek op vooroordelen in relatie tot pesten.
Pete Wu is journalist, schrijver, redacteur en documentairemaker.

#148 Buitenschoolse kennisbronnen (Funds of knowledge)
In deze aflevering zijn Elsbeth Kemme, Lisa Gaikhorst en Edda Veerman te gast en gaan we in gesprek over hun onderzoek naar de kracht van buitenschoolse kennisbronnen.
Veel leerlingen ervaren een discontinuïteit tussen thuis en school. De theorie over Funds of knowledge beschrijft hoe scholen gebruik kunnen maken van de kennis en vaardigheden die leerlingen buiten school opdoen (hun buitenschoolse kennis(bronnen)) om betrokkenheid bij school en leren te bevorderen.
Gebruik maken van buitenschoolse kennisbronnen is een sterk middel voor kansengelijkheid. Tijdens dit project ontwerpen basisschoolleerkrachten een aanpak waarmee zij kennis en vaardigheden die leerlingen buiten school opdoen zichtbaar maken en vervolgens benutten in hun lessen. Door zo’n buitenschoolse-kennisbronnen-aanpak kan de connectie tussen school en het leven daarbuiten worden verstevigd, waardoor leerlingen zich in de lessen meer betrokken kunnen gaan voelen, en mogelijk beter gaan presteren.
Link voor meer informatie: https://woa.kohnstamminstituut.nl/gebruikmaken-van-de-buitenschoolse-kennisbronnen-van-leerlingen-om-kansengelijkheid-te-stimuleren/

#147 Oosterwoldschool Sofia
In deze aflevering bezoek ik de Oosterwoldschool Sofia.
Oosterwoldschool Sofia is een erkende basisschool zonder overheidsbekostiging, een zogenaamde B3 school. Dit betekent dat er werkelijk vrijheid van onderwijs is, maar ook dat de ouders zelf voor de financiering moeten zorgen.
De leerkrachten dragen als zelfstandigen de pedagogische doorontwikkeling van de school. De ouders zorgen voor de noodzakelijke ondersteuning opdat de leerkrachten zich kunnen richten op het onderwijs. Ik ben benieuwd waarom deze school er moest komen en wat deze vrijheid van onderwijs de kinderen allemaal brengt.

#146 Passend Luisteren
In deze aflevering bezoek ik Ingrid Paalman, Evelien van de Broek en Elly Hofstede op de Hogeschool VIAA om te praten over passend luisteren.
Het Steunpunt Passend Onderwijs en Platform Samen Opleiden & Professionaliseren hebben samen met Hogeschool VIAA gesprekskaarten ontwikkeld om invulling te geven aan passend luisteren en passend leren.
Deze podcast gaat over de vraag waarom deze gesprekskaarten er moesten komen én wat het bijdraagt en nog heel veel meer.....

#145 Taaldiversiteit voor meer kansengelijkheid in ons onderwijs
In deze aflevering spreek ik Karijn Helsloot over haar stichting Taal naar keuze. Volgens Karijn maken we in ons Nederlandse onderwijs te weinig gebruik van de meertaligheid van onze leerlingen.
De kracht van deze meertaligheid blijkt enorm, maar de angsten en obstakels in ons onderwijs werpen een grote drempel op. Dit moet gekanteld worden, want meertaligheid draagt bij aan kansengelijkheid, sociale inclusie en nog zoveel meer en het is wél te organiseren.... Luister maar:

#144 Kiezen voor Kansen
In deze aflevering zijn Jos de Mulder en Cilia Born te gast. Oud-inspecteur Jos en onderwijskundige Cilia schreven samen het boek: Kiezen voor kansen.
Het boek roept leraren, schoolleiders en besturen op zich meer bewust te worden van de kansenongelijkheid in de klas en op school.
Cilia en Jos staan een inclusieve en kansrijke samenleving voor ogen en geloven in de toekomst van kinderen en de cruciale rol van onderwijs daarin. Kiezen voor Kansen biedt in vijf hoofdstukken zowel theoretische inzichten als praktische handvatten voor onderwijsprofessionals om de kansengelijkheid in de klas en de school te vergroten.

#143 Big History - Annemarie Proost
In deze aflevering bezoek ik Annemarie Proost op het Cartesius Lyceum in Amsterdam. Annemarie is docent geschiedenis, Big History en coördinator onderwijsontwikkeling.
Op het Cartesius is Big History een vak geworden in de bovenbouw. Big History is een academische discipline die de geschiedenis van de oerknal tot heden onderzoekt. Big History verzet zich tegen specialisatie en zoekt naar universele patronen of trends. Het onderzoekt lange tijdsbestekken met behulp van een multidisciplinaire benadering, gebaseerd op het combineren van talrijke disciplines uit de wetenschap en de geesteswetenschappen, en verkent het menselijk bestaan in de context van dit grotere geheel. Het integreert studies van de kosmos, de aarde, het leven en de mensheid met behulp van empirisch bewijs om oorzaak-en-gevolgrelaties te onderzoeken, en wordt onderwezen aan universiteiten en basis- en middelbare scholen vaak met behulp van webgebaseerde interactieve presentaties.

#142 Inclusie & Meer Perspectieven in het Mauritshuis - Femke Hameetman
Het Mauritshuis heeft stappen gezet om meer inclusief te zijn voor haar bezoekers. Ze zijn actief aan de slag gegaan om meer perspectieven toe te voegen.
Om van deze stappen te leren bezoek ik in deze aflevering Femke Hameetman.
Sinds 2017 is Femke Hameetman Hoofd Educatie en Programmering aan het Mauritshuis in Den Haag. In deze functie versterkte ze de verbinding met de stad en was ze een aanjager van een diverser en meerstemmige programmering. Als kunsthistoricus en museoloog ligt haar expertise in het breed toegankelijk maken van verhalen over kunst en erfgoed. Ik bevraag Femke over hoe zij stappen heeft gezet om meer perspectief toe te voegen binnen het Mauritshuis, en wat kunnen wij in het onderwijs daarvan leren?
Vanaf 9 mei 2022 is Femke artistiek directeur Dordrechts Museum, Huis van Gijn, Hof van Nederland en Regionaal archief Dordrecht.

#141 Inclusief denken en doen op het MBO College Hilversum
Op het MBO College Hilversum zitten studenten vanuit meer dan 80 verschillende nationaliteiten. Ze zijn divers, maar zijn ze ook inclusief?
Op initiatief van Stichting School & Veiligheid bezoek ik het MBO College in Hilversum. Dit MBO is onderdeel van het ROC van Amsterdam en er speelt momenteel een bijzonder project.
Studenten, docenten, beleidsmedewerkers en zelfs de bestuurder zijn een Tribe gestart rondom het thema inclusie. Dit doen ze onder leiding van Daniele Braun. Danielle is corporate antropoloog en auteur van het boek “de corporate tribe.”
Maar wat is inclusie, waarom doen ze dit, want wat is een tribe, en wat doen ze dan binnen dit project?
Allemaal vragen die ik in deze aflevering voorleg aan verschillende deelnemers van de Inclusie Tribe.
Met de campagne Samen zijn wij iedereen wil Stichting School & Veiligheid aandacht genereren voor een inclusief klimaat voor het mbo.
In deze aflevering zijn te beluisteren bijdragen van:
Michelle Regnault: Student en lid van de studentenraad
Ghislaine vd Nat: Coordinator en onderwijsvernieuwer
Danielle Braun: Begeleider van de Tribe Inclusie,
Joan Terpstra: Initiatiefneemster van de inclusie Tribe, en beleidsmederwerker aan het MBO
Jeroen Ankersmit: Bestuursvoorzitter MBO College Hilversum

#140 Inclusie op het MBO Hilversum - Corporate Tribe door Danielle Braun
Danielle Braun begeleidt het MBO College Hilversum met het thema Inclusie.
Op initiatief van Stichting School & Veiligheid bezoek ik het MBO College in Hilversum. Studenten, docenten, beleidsmedewerkers en zelfs de bestuurder zijn een Tribe gestart rondom het thema inclusie. Dit doen ze onder leiding van Daniele Braun. Danielle is corporate antropoloog. Ook is Danielle spreker en directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Daarnaast is Danielle Braun, samen met Jitske Kramer, auteur van het boek "de Corporate Tribe”
'De Corporate Tribe' is geschreven voor leiders, consultants, trainers, coaches, veranderaars die de geëigende modellen en scans voor cultuurverandering voorbij zijn. Die willen werken met de onderstroom van organisaties. Die voeding zoeken voor leiderschap en verandering in een nieuwe tijd. Die anders willen organiseren.
Maar wat is inclusie, waarom doen ze dit, want wat is een tribe, en wat doen ze dan binnen dit project?
Allemaal vragen die ik in deze aflevering voorleg aan de begeleider van dit proces Danielle Braun.
Met de campagne Samen zijn wij iedereen wil Stichting School & Veiligheid aandacht genereren voor een inclusief klimaat voor het mbo.

#139 Inclusie op het MBO Hilversum – student perspectief
MBO College Hilversum is met meer dan 80 nationaliteiten divers, maar zijn ze ook inclusief?
Op initiatief van Stichting School & Veiligheid bezoek ik het MBO College in Hilversum. Dit MBO is onderdeel van het ROC van Amsterdam en er speelt momenteel een bijzonder project.
Studenten, docenten, beleidsmedewerkers en zelfs de bestuurder zijn een Tribe gestart rondom het thema inclusie. Dit doen ze onder leiding van Daniele Braun. Danielle is corporate antropoloog en auteur van het boek “de corporate tribe.”
Maar wat is inclusie, waarom doen ze dit, want wat is een tribe, en wat doen ze dan binnen dit project?
Allemaal vragen die ik in deze aflevering voorleg Michelle Regnault. Michelle is student, lid van de studentenraad en mede-initiatiefneemster van dit project.
Met de campagne Samen zijn wij iedereen wil Stichting School & Veiligheid aandacht genereren voor een inclusief klimaat voor het mbo.

#138 Jeelo op basisschool De Meer
In deze aflevering ga ik samen met Ferd van den Eerenbeemt op bezoek bij Brigitte Ammerlaan. Brigitte is directeur op basisschool De Meer in Haarlem.
Op basisschool De Meer werken ze met de methodiek Jeelo. Jeelo kent meer dan 4000 leereenheden waarmee je als leerkracht én leerling projecten kunt arrangeren. Jeelo sluit goed aan bij de visie van De Meer. Jeelo laat leerlingen namelijk maatschappelijk betrokken, en vanuit innerlijke motivatie, leren.
Jeelo brengt methodisch werken in de school. De leerlingen werken van groep 1 t/m groep 8 in 12 projecten met onderwerpen uit hun eigen leefomgeving. Tijdens de basisschool doen leerlingen elk project vier keer, steeds op hun eigen niveau en steeds met een grotere scoop. Zo verdiepen ze hun kennis en competenties steeds verder. Leerlingen gaan onderzoekend en ontwerpend aan de slag en werken aan een projectresultaat. Dit projectresultaat moet voldoen aan eisen van de opdrachtgever of eisen die zij zelf stellen.
Door samenhang in de leerstof aan te brengen, zien de kinderen de verbanden tussen wat ze op school leren en de wereld om hen heen. Jeelo biedt veel ruimte aan leerlingen, leerkrachten én de school. Benieuwd naar wat deze methodiek allemaal bij te dragen heeft aan het onderwijs? Luister maar......

#137 Walhallab
In deze aflevering bezoek ik Marco Mout op Walhallab Zutphen.
Er is niets dat op Walhallab niet kan. Walhallab is vooral geen school. Walhallab is Ruimte voor jong talent.
Wil je een ultraslimme windmolen bouwen, een drone, een vliegtuig, een bed, formule 1 auto? Het kan allemaal op Walhallab. Walhallab weet wat jongeren willen, lekker aan de slag met het maken van mooie dingen, samen met anderen of alleen.
Het WALHALLAb is een leer- en werkplaats waar je met leraren kan werken aan dingen die op school en thuis bijna nooit kunnen! Ze zijn er trots op dat ze een beetje ánders zijn. Dat moeten ze wel zijn als je ziet wat ze voor je in de aanbieding hebben: een stoere 14e eeuwse Kruittoren en gigagrote maakplaatsen.
Hierdoor treffen jongeren altijd een diversiteit aan begeleiders en is geen uitdaging te gek. En als het wel te gek wordt, gaan ze op zoek naar de expert die ze nodig hebben.
Nieuwsgierig? Luister maar....

#136 Natuur- en milieueducatie op Algemene School Oost
Ik spreek in deze aflevering groep 8 leerling Noah, intern begeleider Ingrid de Graaf en directrice Saskia van Loon op de NATUURLIJKE Algemene School Oost in Bergen op Zoom.
Basisschool oost onderscheidt zich van andere scholen door op een bijzondere manier aandacht te schenken aan natuur- en milieueducatie.
'Wat je buiten leert, blijft beter binnen'
Een enorme vijver, een moestuin en moestuinbakken voor de kleuters, een pompsysteem, een paddenpoel, een vlindertuin, konijnen, verschillende bospaadjes, een hakwal en een grote klimboom. En deze week wordt de schoolhond ontvangen.
Het is er allemaal op de Algemene School Oost in Bergen op Zoom. Maar liefst dertig jaar geleden werden de eerste stappen voor vergroening gezet op deze school.
Ik ben benieuwd waarom deze school al 30 jaar haar onderwijs vanuit natuur- en milieueducatie inricht?
"Veel naar buiten betekent gezond van binnen. "

#135 Luc Stevens over diversiteit in ons onderwijs
In deze aflevering is Luc Stevens te gast.
Scholen met een duidelijk onderwijsconcept én waar persoonsvorming belangrijk wordt gevonden groeien. De populatie op deze scholen is echter niet altijd een afspiegeling van de buurt of de samenleving. Diversiteit is een veel gehoord verlangen.
Maar wat vraagt diversiteit eigenlijk van ons als leerkracht, van ons als school of van ons als bestuur? En wat brengt diversiteit eigenlijk?
Samen met Wouter Modderkolk doe ik onderzoek naar diversiteit en inclusie binnen het vrijeschoolonderwijs, vandaar dat we soms door de bril van de vrijeschool naar dit maatschappelijke vraagstuk kijken.
Dit onderzoek gaat verder dan enkel vrijscholen: het gaat over maatschappelijke vraagstukken. Maar interessanter is wellicht: Wat kun jij hiervan leren?
Luc Stevens is oud wetenschappelijk directeur van NIVOZ, het instituut dat hij in 2003 startte na zijn emeritaat als hoogleraar orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht. Beluister zijn verhaal:

#134 Laurens Knoop
In deze aflevering is Laurens Knoop te gast. Laurens is één van de oprichters van de Nederlandse School of Life. Sinds oktober 2020 is Laurens ook voorzitter van de Vereniging van Vrijescholen.
In deze serie onderzoeken Wouter Modderkolk en Jan Jaap Hubeek inclusie en diversiteit binnen het vrijeschoolonderwijs. De pedagogiek van het vrijeschoolonderwijs is eigenlijk heel inclusief, maar hoe komt het dan dat de populatie zo exclusief is? Hoe kunnen vrijescholen zorgen dat zij een ontmoetingsplaats worden voor diversiteit en een oefenplaats voor inclusiviteit? En bovenal: Wat levert dat dan op?
En wat kan het reguliere onderwijs leren van het vrijeschoolonderwijs?
Allemaal vragen aan Lauren Knoop, luister maar gewoon naar een nieuwe aflevering van Meesterwerk.

#133 Seksuele Vorming
In deze aflevering spreek ik Marianne Cense over seksuele vorming.
Ieder kind en elke jongere ontwikkelt zich seksueel. Dat is meer dan alleen leren over seks. Het gaat over ontdekken wie je bent, zijn wie je wilt zijn, leren hoe je lichaam werkt én omgaan met anderen.
In die zoektocht kan iedereen wel wat hulp gebruiken.
Marianne is onderzoeker bij Rutgers en gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren, in seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag en in culturele, seksuele en genderdiversiteit. Marianne is gepromoveerd op de vraag hoe jongeren in hun seksuele keuzes navigeren tussen sociale normen en verwachtingen, en hoe seksuele vorming daarop aan kan sluiten.
Wat kunnen wij in de klas, in school en in ons onderwijsontwerp leren van Marianne’s kennis, inzicht en ervaring over seksuele vorming.

#132 Diversiteit in het onderwijs
"Diversiteit is een feit, inclusie een keuze en verbinden een noodzaak. "
In deze aflevering bezoek ik Saniye Çelik.
Saniye is lector Diversiteit aan de hogeschool leiden en promoveerde aan de Universiteit Leiden op de business case van diversiteit in publieke organisaties.
Het lectoraat van Saniye richt zich op kennisontwikkeling over diversiteit en inclusie.
Je hoort veel de wens om meer divers of inclusief te zijn. Maar wat betekent dat nou? En wat vraagt dat van jezelf? Wil jij dat eigenlijk wel? En ben je bereid iets op te geven daarvoor? En als het ongemakkelijk wordt?
Ik ben benieuwd hoe wij in het onderwijs kunnen leren van Saniye haar onderzoek en ervaring.

#131 Christof Wiechert: Toekomstperspectief op het Vrijeschool onderwijs

#130 Straatcultuur & Jeugdcriminaliteit

#129 NOWSCHOOL
Juliëtte Schraauwers is bezig een nieuw onderwijsconcept neer te zetten: NOWSCHOOL.
Juliëtte is ondernemer en benadert het onderwijs vanuit een holistische perspectief. Ontwikkeling komt voort uit ondernemend leren en vanuit interactieve projecten met de community. NOWSCHOOL bereidt kinderen niet voor op de echte wereld, vanaf het begin nemen ze ‘deel’ aan de echte wereld.
Zoals Juliëtte in de podcast zegt: 'We leven ver buiten de draagkracht van de aarde. Het huidige onderwijs verbreekt de relatie met jezelf, de ander en de natuur.
We moeten leren om te leven en onszelf te ontwikkelen binnen de draagkracht van de natuur, daarin heeft het onderwijs een opdracht.'

#128 Waldorf Aan De Werf; in gesprek met Myla Kamstra
In deze aflevering ben ik te gast bij Myla Kamstra op Waldorf aan de Werf.
Myla werkt hier als leerkracht bij de kleuters.
Waldorf aan de Werf is een nieuwe interculturele basisschool in Amsterdam Noord. Ze omschrijven zichzelf als een plek waar elk kind zich veilig en gezien voelt en waar inclusief denken centraal staat.
Dit onderwijs wordt aangeboden op een fundament van Waldorf (vrijeschool) onderwijs.
'Je kunt pas groeien als je weet waar je wortels vandaan komen', zegt Myla. En dat is eigenlijk ook waar deze aflevering over gaat. Want waarom Myla hier werkt én bijdraagt aan de missie van de school beluister je terug in haar verhaal.

#127 Thuiszitters: Agora Underground
Thuiszitters.
Er zitten heel veel kinderen thuis.
Agora Underground is er voor die kinderen die thuiszitten, vanwege het niet beschikbaar zijn van een passend onderwijsaanbod voor deze leerlingen in de eigen regio.
In deze aflevering bezoek ik Agora Underground en spreek initiatiefnemer Jan Fasen en Agora Coach Tim Slot.

#126 Stichting IMC Weekendschool

#125 Spring High
In gesprek met Camyre de Adelhart Toorop, directeur van Spring High. Al vijf jaar bestaat deze bijzondere (tiener)school in Amsterdam West.
Ruim 250 leerlingen die qua niveau door elkaar zitten en een leerweg aanbiedt waar kinderen vanaf groep 7 kunnen instromen en die opleidt voor elk theoretisch diploma. Ontwikkelingsgericht. ‘We zijn een school waar zelfs basis- en voortgezet onderwijs niet meer door een muur gescheiden wordt.’
Waar staat deze school eigenlijk voor? En wat vraagt deze school van het pedagogisch leiderschap van Camyre? Luister maar....

#124 Doen Wat De Bedoeling Is
Op 9 december 2019 sluiten 16 basisscholen in Amsterdam Nieuw-West hun deuren. Een week lang.
De aanleiding: het nijpende lerarentekort.
De ambitie: de tijd nemen om met de leraren na te denken over hoe het anders kan.
Steeds helderder blijkt de noodzaak om terug te gaan naar de bedoeling van het onderwijs: ieder kind zien als heel mens. Alleen dan kunnen kinderen echt eerlijke kansen krijgen.
Ferd van den Eerenbeemt en Joke Middelbeek wijden zich in hun werkzame leven aan eerlijke kansen. Ferd als projectbegeleider van onderwijsprojecten, Joke als bestuurder van stichtingen in het basisonderwijs. Ze schreven een boek over de transitie die nodig is.
In deze podcast vertellen ze over het onderwijskundige avontuur achter dit boek.

#123 Jeroen Lutters
Als jij de komende jaren ons onderwijs mag inrichten? Wat zou jij doen?
In deze aflevering krijgt Jeroen Lutters deze vragen?
Jeroen Lutters is lector bij Artez in het lectoraat Art education as Critical Tactics. Daarnaast is hij lector didactiek en inhoud van de kunstvakken bij de Hogeschool Windesheim en gastcurator op vele plekken.

#122 Marjolijn Van Heemstra

#121 Marcel Van Herpen

#120 Durf Te Doen Wat Onbekend Is
Roos van der Voort en Hilde Swets schreven het boek 'Durf te doen wat onbekend is'.
Veranderen, vernieuwen en zelfs transformeren, het wordt vaak als vanzelfsprekend van ons verwacht. Het klinkt zo eenvoudig, toch is het niet makkelijk.
Hoe doe je dat? Hoe ga je om met dat onbekende? Hoe begeleid je anderen in een nieuwe beweging, terwijl je zelf ook niet weet hoe het nieuwe er precies uit gaat zien?
Dat vraagt om durven doen wat onbekend is!

#119 Montessori Campus 0 - 18

#118 Houd Moed Juf Jos!
De debuutroman van Astrid van Schoonacker-de Groot ‘Houd moed juf Jos!’
Jos, de hoofdpersonage, werkt vijf jaar in het basisonderwijs als zij met een burn-out thuis komt te zitten.
Auteur Astrid is docent aan de pabo in Leiden en ziet dit steeds vaker voorkomen bij oud-studenten en zij merkt dat dit onderwerp moeilijk bespreekbaar is. Astrid wil dat hier meer aandacht voor komt en schreef dit boek.
Veel leraren vallen in de eerste vijf jaar uit en keren niet terug in het onderwijs. Beluister waarom dit boek er moest komen én gelezen moet worden.

#117 De relatie tussen vertrouwen en beheersing: Frédérique Six
Frédérique is universitair hoofddocent bij de afdeling Bestuurswetenschap en Politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, afdeling Bestuurswetenschap en Politicologie.
Als vertrouwensexpert weet Frederique de vertaling van theorie naar praktijk te maken.
Frédérique onderzoekt publieke governance vraagstukken met speciale aandacht voor governance die vertrouwen bouwt: de relatie tussen vertrouwen en beheersing.
Meer informatie: https://frederiquesix.nl/

#115 Wat telt én vertelt de eindtoets ons?
Karen Heij is toetsexpert. Karen heeft de afgelopen vier jaar promotieonderzoek gedaan naar de eindtoets in het basisonderwijs als buitenpromovendus aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur.
De eindtoets is in de afgelopen vijftig jaar uitgegroeid tot een door de overheid ontwikkeld en door de overheid verplicht gesteld instrument met twee belangrijke functies: toezicht houden op de kwaliteit van onderwijs én als selectie voor vervolgonderwijs. Maar wat telt en vertelt deze eindtoets ons eigenlijk? En wat is de validiteit van deze ruim 50 jaar bestaande toets?
Meer informatie over haar promotie: https://www.tilburguniversity.edu/nl/actueel/agenda/promotie-k-heij

#84 Terugblik op vijf jaar Practoraat Creatief Vakmanschap
Het Practoraat Creatief Vakmanschap startte vijf jaar geleden met een ontwerpend onderzoek naar nieuwe vormen van Leven Lang Ontwikkelen voor MBO-gediplomeerden uit alle creatieve disciplines, zodat zij zich na hun afstuderen makend en wederkerig verder kunnen professionaliseren op een hoger niveau. Zo kunnen zij doorgroeien tot de ondernemende, maatschappelijk betrokken en inspirerende creatieve makers die zij in potentie zijn.
In deze aflevering Sonja Hoogendoorn en Marieke Gervers. Sonja is directievoorzitter van MBO College Zuid, onderdeel van het ROC van Amsterdam, en heeft de weg vrij gemaakt voor deze inspirerende onderzoeksomgeving. Marieke was vijf jaar het boegbeeld van dit praktijkgerichte innovatieplatform voor creatief vakmanschap. Als practor bouwde ze aan faciliteiten met deze creatieve vakmensen om hun positie in het werkveld te verbeteren en om de creatieve sector beter bewust te maken van hun economische en maatschappelijke meerwaarde.

#116 Academie 1014 in Almere

#114 Sakina Elkayouhi & Dounia Maakor

#113 Sociaal vangnet
Nijiha is docent pedagogiek, en Projectcoördinator diversiteit en inclusie aan het ROC van Twente
Ik spreek Najiha op het live event Sociaal vangnet dat zij mede organiseert.
In Nederland leven meer dan 250.000 kinderen in armoede. Dit betekent dat 1 op de 13 kinderen te maken heeft met een onstabiele thuissituatie en sociale uitsluiting. Deze groep is groeiende door de pandemie die ons land getroffen heeft.
Najiha wil deze cyclus doorbreken en deze jonge generatie ondersteunen in het creëren van een eigen kansrijke toekomst.
Meer info: http://sociaalvangnet.com/

#112 Studenten helpen scholieren

#111 De menselijke factor in het onderwijs

#110 Werkgeluk als basis voor onderwijskwaliteit

#109 Expeditie Tienerschool

#108 Opnieuw kijken naar onderwijs: in gesprek met Judith Wagter
Judith Wagter stapte een jaar geleden over naar het onderwijs.
Ze begon tegelijkertijd aan de lerarenopleiding als aan de schoolleidersopleiding.
Deze bijzondere combinatie hoor je niet vaak, ik ben daarom benieuwd waarom zij vanuit een andere sector overstapt, en waarom zij twee opleidingen nodig heeft om te gaan werken in het onderwijs.
Judith starte aan de lerarenopleiding Spring aan de Hogeschool Leiden: https://www.hsleiden.nl/pabo-deeltijd/spring/index.html

#107 Wittering.nl; In gesprek met Karin Van Zutphen

#106: Nida: Nourdin El Ouali
In deze aflevering is Nourdin El Ouali te gast.
Nourdin is pedagoog en heeft een inclusieve visie op ons onderwijs. Als politiek leider van de partij Nida geeft hij politiek kleur aan deze visie en in dit gesprek legt hij uit wat dat van ons onderwijs vraagt.
Eerder werkte Nourdin in het onderwijs, en zat hij in de gemeenteraad in Rotterdam.

#105 Partij voor de Dieren: In gesprek met Lammert Van Raan
In deze aflevering spreken Eva Vesseur en ik Lammert van Raan.
Lammert staat op plek 5 bij de Partij voor de dieren.
Lammert studeerde Bedrijfskunde aan de Universiteit Groningen, was docent in het voortgezet onderwijs en werkte in de internet-/telecomindustrie. In de Tweede Kamer houdt Lammert zich bezig met Financiën, Klimaat, Luchtvaart, Sociale Zaken & Werkgelegenheid en Onderwijs. Wij zijn benieuwd naar het verhaal achter het partijprogramma van Partij voor de Dieren, en dan specifiek in relatie tot ons onderwijs.

#104 Denk: In gesprek met Ahmet Erdogan
Ahmet Erdogan van de Partij Denk vertelt het verhaal achter het partijprogramma van Denk.
Ahmet staat op nummer 7 van de lijst. Ahmet zet zich in voor ons onderwijs en wil oprechtheid, authenticiteit en transparantie in de tweede kamer brengen.
Beluister zijn verhaal.

#103 Volt Nederland
Volt groeit in Nederland.
Volt erkent de waarde van de europese unie en de kernpositie die Nederland daarin moet vervullen. Grensoverschrijdende problemen zoals het falende migratiebeleid, de klimaatcrisis, digitale veiligheid en bedreigingen voor de democratie kunnen volgens Volt alleen met de europese partners worden opgelost. Wij zijn benieuwd hoe deze nieuwkomer op de kieslijst naar ons onderwijs kijkt.

#102 D66: In gesprek met Paul Van Meenen
In deze aflevering spreek ik Paul van Meenen.
Paul is onderwijswoordvoerder van D66. Paul wil bouwen aan ruimte en vertrouwen voor de docent en maatwerk voor de leerling. hij strijdt voor echte investeringen in het gehele onderwijs en wil (sluipende) bezuinigingen tegengaan.

#101 BIJ1: In gesprek met Sylvana Simons
In deze aflevering is Sylvana Simons te gast. Sylvana is lijsttrekker bij BIJ1. BIJ1 is een politieke partij die staat voor een Nederlandse samenleving met gelijke rechten en gelijke kansen voor iedereen. BIJ1 is ontstaan uit een gedeeld verlangen naar verbinding, solidariteit, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Met respect voor onze verschillen, maar met focus op wat ons verbindt.

#100 De SP: In gesprek met Peter Kwint
Peter Kwint vertelt in deze podcast hoe de SP kijkt naar ons onderwijs, en hoe daar vanuit de politiek beter beleid gemaakt zou kunnen worden.

#99 Groen Links: In gesprek met Lisa Westerveld
Lisa Westerveld staat voor ons onderwijs. Lisa wil kinderen kansen geven. Kansen door goed onderwijs zonder (financiële) drempels en met voldoende inspraak van leerlingen, studenten en leraren.
Lisa wil dat de kennis van de mensen in en voor de klas hierbij een grotere rol krijgt, dat klassen kleiner worden en de werkdruk van het personeel omlaag gaat.
Beluister waar Groen Links voor staat in ons onderwijs.

#98 PVDA: In gesprek met Songül Mutluer
In deze aflevering spreek ik samen met Eva Vesseur politicus Songul Mutluer, Songul is op dit moment wethouder in Zaanstad máár staat tiende op de PvdA kieslijst. Wij zijn benieuwd naar haar verhaal in relatie tot de PvdA Onderwijsparagraaf.

#97 LAKS, de stem van de leerling: Nienke Luijckx
Nienke Luijckx is voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Een organisatie van, voor en door scholieren. Zij zorgen ervoor dat er niet alleen maar óver, maar ook mét de scholier wordt gepraat.
Nienke vertelt waar zij zich hard voor maakt, ze deelt haar onderwijskundige visie én blikt op de komende verkiezingen.
Als 17-jarige mag Nienke niet stemmen, maar haar stem telt wel!

#96 Zie Je Mij?

#95 Overstappen naar het MBO
In deze aflevering spreek ik Sascha Haans. Sascha is een hybride overstapper naar het onderwijs. Sascha werkt óók als Sportpsycholoog en is gespecialiseerd in de Paralympische topsport …. Onlangs heeft zij de overstap gemaakt naar een ROC.
Beluister haar verhaal, want voor haar was het MBO misschien niet haar eerste idee om te gaan werken. Maar het blijkt bijzonder goed te passen.
Dit gesprek is er eentje uit de aparte serie Meesterwerk Overstappen, special over mensen die de overstap naar het onderwijs (willen) maken. Deel de pagina met alle afleveringen aan hen die een overstap overwegen: https://overstappen.captivate.fm

#94 Aziza Mayo over Autonomie in verbondenheid

# 93 Sjef Drummen over Ontwikkelingsgericht Onderwijs

#92 Hester IJsseling over ‘Professionaliseren met hart en ziel’

#91 Wouter Modderkolk over een waarde(n)volle manier van toetsen

#90 Douwe Bob zingt Hold on
Douwe Bob lanceerde deze week de single Hold On. Een lied gericht aan ouders, ouders van kinderen die gepest worden. Ik ben benieuwd naar het verhaal achter deze paat.

#89 Sta op voor onderwijs, schaf het centraal schriftelijk af
In deze aflevering spreek ik Fleur de Veth. Fleur zit in haar eindexamenjaar VWO en samen met Jennie fan startte zij de petitie Sta op voor onderwijs, schaf het centraal examen af!
Zij zijn van mening dat het Centraal Examen compleet onnodig is.
Leerlingen worden nu getraind op het maken van een toets.
Om kwalitatief goed onderwijs te bieden, is passend onderwijs nodig. Met het Centraal Examen is dit zo goed als onmogelijk. Het niveau wordt nu namelijk bepaald door het vak waar iemand het slechtst in presteert
https://www.staopvooronderwijs.nl/.

#88 Wat we van Geld kunnen Leren; in gesprek met Rens van Tilburg

#87 Agora Leiden: Deel 3

#86 Agora Leiden: Deel 2

#85 Agora Leiden Deel 1

#83 Rob Martens over de beweging 'Leve het Onderwijs'

#82 Op volwassen wijze in de wereld willen zijn
Onderwijs richt zich nooit alleen op het nu, maar behelst ook altijd, impliciet of expliciet, een beeld van de toekomst waartoe opgeleid en onderwezen wordt; een beeld van volwassenheid waar het onderwijs aan hoopt bij te dragen.
In deze aflevering spreek ik Akke Faling. Akke is werkzaam als onderzoeker binnen het lectoraat Waarde van Vrijeschoolonderwijs en onderzocht de vraag: Hoe geven oud-vrijeschoolleerlingen vorm aan hun volwassen bestaan in de wereld? En wat kan dat ons zeggen voor het huidige onderwijs en de lerarenopleiding?
Het lectoraat Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs aan de Hogeschool Leiden richt zich op het versterken van de doelen waar het vrijeschoolonderwijs voor staat, zoals het realiseren van een brede en evenwichtige ontwikkeling van denken, voelen en willen bij kinderen/jongeren, zodat zij innerlijk vrije en verantwoordelijk en moreel handelende volwassenen worden.

#81 De wereld van kleding

#80 Leve Het Onderwijs: Robert Viëtor

#79 Gender and Sexuality Alliance

#78 Tegen de wind in
De originele podcast van deze aflevering is ondertussen gedateerd en verwijderd.

#77 Het effect van genderstereotypering in ons onderwijs

#76 HB - Dolores Leeuwin

#75 HB - 11 jaar én naar 3 Gymnasium

#74 HB - Vanuit Wetenschappelijk perspectief

#73 HB in relatie tot ons onderwijssysteem

#72 Hyperhoogbegaafdheid

#71 HB: De Leerkracht op een basisschool

#70 HB: De specialist

#69 HB: Ouder en Kind op de basisschool

#68: Leve het Onderwijs: Jan Bransen
Jan Bransen over de beweging: Leve het Onderwijs! Deze beweging komt van schoolbestuurders die geloven in een nieuwe manier van besturen. Van 'moeten' naar 'mogen'. Van 'controleren' naar 'vertrouwen'. Van ‘wat kan niet’ naar ‘wat kan wel’.
In deze nieuwe serie interview ik bestuurders en wetenschappers over deze beweging en het Manifest 'Leve het Onderwijs'. Meer informatie: https://levehetonderwijs.nl/

#67 Talent In De Bijlmer
Onderwijsjunkie Debbie Dussel werkt al 17 jaar in Amsterdam-Zuidoost. Debbie draagt dagelijks bij aan kansengelijkheid, en haalt hiervoor het beste uit zichzelf en de kinderen in haar klas. Debbie vertelt over wat dit van haar vraagt, hoe zij zichzelf verrijkt met wetenschappelijke inzichten en wat een ongelooflijk moeilijk, mooi, waardevol en betekenisvol beroep leraar is.

#66 IJburg College: Jolanda Hogewind

#65 Illustraties, verhalen én Creativi-teit

#64 Speelcoach
Spelen? We vinden het allemaal waardevol. Anne Bakker praat er niet alleen over, hij zet gewoon de stap om het spel als speelcoach vorm te geven. Beluister deze dappere pionier in het spelen. Door spelen van kinderen te faciliteren bereikt Anne meer dan hij had kunnen dromen.

#63 SQuare
Na het MBO een passend vervolg? sQuare is een broedplaats voor visual storytellers. Johan van Aalst vertelt in deze podcast over de inrichting en vooral toegevoegde waarde van deze inspirerende plek. sQuare heeft 'levenslang' leren vanuit intrinsieke motivatie vormgegeven: Leren, werken en kennisdelen staan centraal. https://square.amsterdam/

#62 Abdelhamid Idrissi
Abdelhamid Idrissi startte in 2011 het project Studiezalen. Vanuit 24 locaties in kwetsbare Amsterdamse wijken helpt hij samen met zijn team ruim 700 kinderen. Hij zorgt voor huiswerkbegeleiding, een veilige omgeving en een verbreding van hun leefwereld. Vorig jaar werd Abdelhamid gekozen tot Amsterdammer van het Jaar. Nu laat hij zien waarom dit een goede keuze is. In het Coronatijdperk helpt Abdelhamid, met zijn stichting, honderden gezinnen in moeilijke situaties. https://www.studiezalen.com/

#61 Leren in je eigen ruimte

#60 Klein Amsterdam - de realisatie

#59 Klein Amsterdam - de tussenruimte

#58 Klein Amsterdam: de prijsvraag

#57 Klein Amsterdam - De Trailer

#56 Radio Lef
Deze Meesterwerk Podcast is een pilot. In het Leiden Educational Field lab wordt flink geïnnoveerd binnen het onderwijs. Deze pilot, vanuit het LEF, gaat over een onderzoek van leerlingen naar het huidige schoolsysteem. Ze vinden dat daar flink wat verbetering mogelijk is. Beluister maar....

#55 Leesplezier
Nederlandse kinderen lezen steeds minder. In deze podcast vertellen Marieke Deinum en Marja van den Hurk over het belang van lezen en het beluisteren van verhalen voor de brede ontwikkeling van kinderen én volwassenen. Ook vertellen ze over hoe je lezen aantrekkelijk kunt maken binnen je klas of school.

#54 Luc Stevens
Voor Stichting Nivoz maakt Meesterwerk een aantal portretten. Deze met Luc Stevens is er eentje die óók op de Meesterwerk tijdlijn gedeeld wordt. Luc Stevens is nog altijd betrokken bij de pedagogiek, onderwijs en opvoeding. Meer portretten kun je vinden op: www.nivoz.nl/podcast

#53 Zij-instromer in het onderwijs
Sabine Streng is een zij-instromer. Zij is via een verkorte route het onderwijs in gegaan. In deze podcast vertelt zij wat haar drijft, hoe het haar bevalt én waarom ze nú in het onderwijs wil blijven werken.

#52 Hoofd uit, lijf aan
Marja van den Hurk vertelt hoe belangrijk je stem is als leerkracht. Marja werkt met de stem om je te laten ervaren hoe je je voelt. Ben je rustig en heb je ruimte? Of voel je verkramping in je lijf en ben je gespannen? Met je stem kun je de rust of spanning naar buiten brengen, mee laten klinken en in contact brengen met anderen, zonder woorden. Daardoor kun je aanwezig zijn met alles wat je bent, je ruimte in nemen en de ruimte in jezelf voelen. Dat is belangrijk, want je kunt de kinderen pas ruimte geven als je zelf de ruimte ervaart.
Meer info: www.dezilverenmaan.nl

#51 Gender in het onderwijs
Als je dochter al vroeg aangeeft dat ze een jongetje wil worden. Wat doet dat met jou? Hoe beweeg je je dan in het onderwijs? Deze moeder, en onderwijsprofessional, vertelt haar verhaal en beschouwing over het onderwijs in relatie tot haar dochter.

#50 Lucasonderwijs en de kunst van het veranderen
De Haagse stichting Lucasonderwijs publiceerde het boek 'Lucasonderwijs en de kunst van het veranderen'. Met dit boek willen zij scholen die de ambitie hebben hun onderwijs eigentijds in te richten, concrete voorbeelden en handvatten bieden. In deze podcast vertellen drie (mede)schrijvers Rosa du Pre, Koos Eichhorn en Frans Schouwenberg meer over het boek, de achtergronden en de rest.

#49 De Staat Van Het Onderwijs

#48 Agora Niekée Roermond

#47 Creating Curiosity
Nieuwsgierigheid laat kinderen leren, openstaan voor nieuwe dingen én geeft ze een blij gevoel. Als leerkracht heb jij de sleutel voor een nieuwsgierige klas in handen. Een nieuwsgierige, betrokken klas die met plezier de lesstof leert. Jason Fredrick van Eunen vertelt in deze podcast dat je nieuwsgierigheid kunt trainen. Met zijn initiatief Creating Curiosity brengt hij dit in de praktijk.

#46 Gevlucht voor een nieuw begin
Shaza Mawlawi was leerkracht in Allepo, Syrië. Ze vluchtte met haar gezin naar Nederland. Shaza is bezig aan het voorbereidende jaar om daarna haar Nederlandse diploma leraar basisonderwijs te halen. Nederland geeft haar kansen, en ze wil die positiviteit doorgeven aan onze kinderen. Beluister haar verhaal.

#45 Bestuur en Transitie
Wat is de rol van een bestuurder bij de transitie binnen een school of schoolteams? Tijdens een opleidingsdag aan de Teammaster Transitie naar Toekomstgericht Onderwijs (ofwel 3TO)spreek ik twee bestuurders. Cobi van Beek (Stichting de Haagse Scholen) en Frank Tigges (Stichting Klasse) geven een inkijkje vanuit hun bestuurlijk perspectief.

#44 Extreme Learning: How to learn 3 times faster
Drie keer sneller leren? Het kan! Florian Rooz vertelt over extreme learning. Zijn boek 'How to learn 3 times faster' is de opmaat voor dit gesprek, máár hierbij neemt Florian de luisteraar ook mee in ondernemen en innovatie.

#43 Actieve werkvormen in het onderwijs
Hoe zorg je ervoor dat leerlingen betrokken blijven bij je les? Hoe ontwerp je positieve lessen met meer effect? Hoe haal je het beste uit jezelf en de leerling? Actieve werkvormen zorgen ervoor dat elke ontmoeting een leermoment kan zijn. Stefan Stoeken en Sasja Dirkse vertellen in deze podcast hoe zij scholen helpen om deze vragen in energieke leermomenten om te zetten.

#42 Onze Amsterdamse School
Het idee voor Onze Amsterdamse School is geboren uit de volgende vraag : Als scholen kinderen moeten voorbereiden op het echte leven, waarom lijken ze er dan zo weinig op?
Elize Jong vertelt in deze podcast hoe zij van dit idee een bestaande school in transitie bracht.

#41 Van Radicaal Naar Amicaal
Polarisatie en radicalisering bespreekbaar maken in wijk en klas. Karim Amghar vertelt hierover in deze Podcast. Het boek 'Van radicaal naar amicaal' biedt hulp, verdieping en tools om te kunnen omgaan met polarisatie en radicalisering in de klas en in de wijk.

#40 Samen Opleiden van Leraren
Een leraar word je niet vanuit een boek. Een goede leraar heeft naast vakkennis ook ruime ervaring in de praktijk. Samen Opleiden biedt studenten de mogelijkheid om meer in de praktijk te leren. Projectleider Sanne van der Linden en student Isa Schumacher vertellen over de kracht van deze manier van opleiden.

#39 Het breken van paradigma’s
Het lerarentekort vraagt een andere vorm van onderwijs. Haico van Velzen, Trainee bestuurder Stichting Westelijke Tuinsteden te Amsterdam, vertelt hoe hij wil breken met huidige paradigma's binnen het onderwijs. Tijdens de opening van het Leidse Education Fieldlab (LEF) vertelt hij wat hem drijft.

#38 We moeten spelen

#37 Cocaïnekoning of opleiding?
Als je carrière kunt maken in de cocaïneoorlog, waarom zou je dan naar school gaan? Docent Youssef Aamarou vertelt hoe hij vanuit het onderwijs oplossingen ziet voor jongeren die opgroeien binnen deze grootstedelijke problematiek.

#36 Terug naar Westerbork
Deze drie studenten aan Pabo Leiden gaan fietsen van Auschwitz, via Bergen-Belsen, terug naar Westerbork. Het doel is om '75 jaar Vrijheid' te markeren. Vrede en vrijheid vergt inspanning.
Beluister wat deze aankomende meesters bezielt.

#35 Als je leerlingen zich ontwikkelen tot klimaatbewakers....
Katrien van de Gevel vertelt vol trots over haar leerlingen die de klimaatstakingen hebben aangewakkerd in Nederland. Hoe ga je daarmee om als rector van de Haagse Daltonschool?
Hoe verhoud je je tot hun boodschap en de wijze waarop zij dat doen?
Katrien geeft inzicht hoe zij de leerlingen de ruimte geeft om hiermee hun eigen weg te bewandelen.

#34 Merlijn Twaalfhoven over "in ieder schuilt een kunstenaar"
Met verbeeldingskracht, schoonheid, en creativiteit wereldproblemen te lijf. Doe je mee? Dat is de oproep van Merlijn Twaalfhoven. Zijn motto? In ieder schuilt een kunstenaar. Als we onze krachten bundelen, kunnen we het verschil maken.
In de zesdelige serie “Waldorf100 Festival” aflevering 6.

#33 Hoe architect Thomas Rau geïnspireerd werd door Euritmie
Na zijn opleiding in de architectuur studeerde Thomas Rau drie jaar euritmie om gebouw en mens nog veel beter op elkaar af te kunnen stemmen. Van eurtimie tot het ontwerp van de Triodosbank in Driebergen, het komt allemaal langs in deze podcast.
In de zesdelige serie “Waldorf100 Festival” aflevering 5.

#32 Lector Aziza Mayo over de Waarde(n) van de Vrijeschool

#31 Floortje Dessing over de kracht van Vrijescholen
In de zesdelige serie “Waldorf100 Festival” vandaag aflevering 3.
Floortje Dessing vertelt op het Waldorf100 festival over de kracht van het Vrijeschool onderwijs. In dit gesprek vertelt zij hoe dit haar gevormd heeft tot wie zij nu is.

#30 Gert Biesta over de waarde(n) van Vrijeschool pedagogiek
In de zesdelige serie “Waldorf100 Festival” vandaag aflevering 2.
Een korte introductie over Gert Biesta om daarna in gesprek te gaan over de kracht van pedagogiek én specifiek de Vrijeschool pedagogiek. Gert Biesta vertelt wat 100 jaar Vrijeschool hem heeft gebracht. Ook deelt hij wat hij het onderwijs, en de Vrijeschool, de komende honderd jaar toewenst.

#29 Jan Bransen over Vorming in het onderwijs
In de zesdelige serie “Waldorf100 Festival” vandaag aflevering 1.
Zijn boek is een bestseller. Zijn boodschap slaat in als een bom: Volgens Jan Bransen vervormt het huidige onderwijs. In deze Podcast vertelt hij over zijn drijfveren en zijn pleidooi voor ander onderwijs. Op het festival Waldorf 100 jaar vragen wij eerst wat hij daar eigenlijk doet.

#28 De Academische Leerkracht
De academisch geschoolde leraar is een toevoeging aan elk schoolteam. Afgestudeerd student Ruben Dingemanse en docent Marije Groos vertellen over de meerwaarde van de combinatie tussen wetenschap en praktijk. Wat is de meerwaarde van een academische juf of meester voor de leerling?

#27 Specialist Sportieve en Gezonde School

#26 MASTR: een interactieve E-learing voor de middelbare school
Mastr is een nieuwe online leeromgeving die interactief en passend
studiemateriaal voor alle leerlingen uit het voortgezet
onderwijs aanbiedt. In deze podcast hoor je hoe Teun de Wit met behulp van Mastr wél zijn eindexamen behaalde, en wat Anna van Thiel drijft om deze omgeving te ontwikkelen.

#25 Mindfulness op de basisschool
Vier jaar geleden is een aantal leerkrachten aan basisschool De Willibrord gestart met mindfulness trainingen. Aanleiding hiervoor was de ervaren werkdruk. Vanwege de positieve resultaten is een aantal leerkrachten aandachttrainingen aan de kinderen gaan geven.
Nu hebben de aandachtstrainingen een vaste plek in het curriculum gekregen en is deze school de tweede mindfulness school in Amsterdam. Zo wordt op De Willibrord een plek gecreëerd voor iedereen die met aandacht wil leren, werken en opvoeden.
Ellen Scheermeijer (directeur) en Mirjam Blok (leerkracht en aandachtstrainer) vertellen waarom, wat en hoe ze aandachtstrainingen geven aan ieder kind.

#24 Teammaster Transitie naar Toekomstgericht Onderwijs (3TO)
Een masteropleiding die de transitie van het onderwijs op een school helpt vormgeven. Jerry Knotter vertelt zijn perspectief als deelnemer aan deze opleiding waarom hij met zijn school wilde deelnemen en wat het hem én de school heeft gebracht. Roos van der Voort vertelt over de aanleiding van de teammaster en hoe deze met een half-open programma is vormgegeven.
Voor meer info:http://www.onderwijsmakers.nl

#23 Radicalisering & Polarisatie bespreekbaar maken in het onderwijs
Karim Amghar maakt radicalisering en polarisatie bespreekbaar. Karim doet dit als MBO-docent, lerarenopleider, moderator, gespreksleider en columnist. Zijn boek ‘Van Radicaal naar Amicaal’ komt komend jaar uit en zal hij te zien zijn in een TV-programma over dit onderwerp. In deze podcast vertelt Karim wat hem drijft en hoe hij radicalisering en polarisatie bespreekbaar weet te maken.

#22 We Own The School
In deze podcast vertelt Freek Wevers over het bordspel ‘We Own The School’. Het doel van dit spel is een gesprek op gang brengen over ‘eigenaarschap van leren’ en hoe de school dat kan bevorderen. Leerlingen en docenten zijn meer gemotiveerd als zij eigenaarschap ervaren. Het spel is dus een instrument om het eigenaarschap binnen de school in gang te zetten en te vergroten. Freek Wevers vertelt wat dit spel inhoudt en hoe je het op jouw eigen school kan spelen.

#21 Groep 3: Leren lezen en schrijven zonder methode
Iris Akkerman vertelt gepassioneerd hoe je in groep 3 kunt leren lezen en schrijven vanuit de belevingswereld van kinderen. Op basisschool de Achthoek wordt geen methode gebruikt. Hoe daagt Iris haar leerlingen uit? Hoe houdt zij overzicht? Hoe doet zij dit eigenlijk allemaal? Luister gauw naar deze podcast van Meesterwerk.

#20 Amsterdam Agora Now
Freek Wevers, Alexandra Broussard en Werner Wijsman willen een Agoraschool starten in Amsterdam. Een vernieuwende VO-school volgens het Agoramodel. Beluister in dit gesprek wat hen drijft en hoe zij dit voor zich zien.
Naast dit verhaal, is meer informatie ook te vinden op: www.agoranow.nl.

#19 Iedereen is leraar
In gesprek met Maarten Stuifbergen. Maarten is leraar, directeur/bestuurder, onderwijshart, lerarenopleider, en nog zoveel meer. Twee jaar geleden heeft hij de succesvolle docu “Iedereen is leraar” gelanceerd. Tijd om hem te bevragen wat hem, en het onderwijs, al deze perspectieven oplevert.

#18 Het Schoolbureau
Het schoolbureau begeleidt kandidaten die zich willen laten omscholen tot leraar in het basis- of voortgezet onderwijs. In Amsterdam is dit een groot succes: er komen veel potentiële leerkrachten op deze zogenaamde crash-course af. Tijd om met Vivianne Spruit in gesprek te gaan over haar bedrijf dat door deze aanpak bijdraagt aan het verkleinen van het lerarentekort.

#17 Experience Design als voorbeeld voor het onderwijs
“Als het we het onderwijs nou eens als een beleving ontwerpen?”Tovenaarsleerling Victor van Doorn is een Experience Designer. Beluister hoe hij ervaringen ontwerpt. Want hoe leuk wordt leren wanneer je een pad vol avonturen bewandelt?

#16 Serious Play
Spelen inzetten om op andere wijze naar vraagstukken te kijken. Wiro Kuipers vertelt in deze podcast over de kracht van spelen. Serious Play is een werkvorm die steeds meer ingezet wordt om ingewikkelde vraagstukken te overzien, analyseren en opnieuw in te richten. Wiro vertelt er op speelse wijze over.

#15 Het Cabral Instituut
Het Cabral Instituut is een kleinschalige, particuliere opleiding met vernieuwend onderwijs. Marijke Voerman laat in deze podcast horen dat leren beter en leuker kan. Ze sluit aan op de leerstijl van de leerling. Marijke combineert op bijzondere wijze persoonsvorming aan socialisatie en kwalificatie.

#14 Kiem Mavo Amsterdam
In maart 2015 lanceerde Amsterdam het project ‘Onze nieuwe school': een oproep om nieuwe onderwijsinitiatieven te realiseren. Via een publieksstemming en een expertjury is de KIEM Mavo geselecteerd. KIEM ziet school als een plek om je te ontwikkelen en waar je naast het volgen van de lessen, leert hoe jij zelf je toekomst kunt vormgeven. Het is nu maart 2019 en tijd om Kimo Steenaart te vragen hoe het haar initiatief vergaat.

#13 Vindingrijkheid in de vrijeschool pedagogiek
In augustus 2019 bestaan de vrijescholen honderd jaar. Reden om met Merel Boon in gesprek te gaan over het succes van de vrijeschool pedagogiek. Merel verrast omdat ze niet alleen naar het verleden kijkt maar juist haar visie richt op de komende honderd jaar. Een inhoudelijk gesprek over haar persoonlijke bijdrage aan mooi onderwijs.

#12 De kracht van kunst, theater én drama
Jeroen van der Heijden geeft les over én met Theater. Door kunst, theater en drama centraal te stellen gaat Jeroen op zoek naar manieren om de wereld om ons heen in perspectief te plaatsen.
Met theatervoorstellingen creëert hij een moment om met kinderen, leerlingen en studenten in te kunnen zoomen en stil te staan. Hiermee laat Jeroen de betrokkenen zoeken én niet per se te vinden.

#11 Ondernemerschap in het onderwijs
Jan-Willem Duim ziet wél mogelijkheden. Op flexibele wijze voegt hij iets extra's toe aan het onderwijs. Jan Willem heeft heel veel ideeën, ziet veel ideeën en brengt deze op ondernemende wijze bij elkaar.

#10 Easycratie in het onderwijs
'Easycratie in het Onderwijs' is een boek van Annette Dölle en Martijn Aslander. In deze podcast vertelt Annette Dölle op inspirerende wijze over haar manier om anders naar regel- en wetgeving binnen het onderwijs te kijken. Deze podcast is tot stand gekomen zoals de eerste spreuk in hun boek aangeeft: Voortdurend ontwikkelen met tijdelijke oplossingen!

#9 Uit De Kast in het onderwijs
Uit de kast in het onderwijs? Is dat anno 2019 nog een issue?
Twee ervaringsdeskundigen vertellen openhartig over hoe het hen verging en waar zij nu nog tegenaan lopen. Tjeerd Dijkstra en Sara van Duijn nemen je mee in hun ervaringen en roepen op tot bewustwording.

#8 Sofie van den Enk
In gesprek met Sofie van den Enk over het onderwijs. Tijdens een wandeling door de Amelisweerd vertelt Sofie over haar blik op het onderwijs en haar bijdrage daar aan.
Sofie vertelt onder andere over haar rol voor The Missing Chapter Foundation, Edukans en de PO-raad. Maar vooral vertelt zij over haar persoonlijke beschouwingen en ervaringen. En uiteraard de leraar die het verschil voor Sofie heeft gemaakt.
Loop en luister maar met ons mee.

#7 Ontwikkelingsgericht onderwijs
OntwikkelingsGericht Onderwijs (OGO), is een onderwijsvisie. Deze visie legt de nadruk op de ontwikkeling van de leerlingen. Bij OGO staat de brede persoonsontwikkeling van leerlingen centraal. Het belangrijkste principe hierbij is de zone van naaste ontwikkeling. Het kind ontdekt vanuit zijn eigen ontwikkeling wat op het randje van zijn kunnen en nog niet kunnen ligt. Daarbij is de gedachte dat de leerkracht in het contact met de kinderen niet enkel specifieke kennis en vaardigheden overdraagt, maar dat de ontwikkeling van de leerling daarnaast ook beïnvloed wordt door context en cultuur aan te dragen. Huub Jolink vertelt over OGO op de basisschool de Achthoek in Amsterdam-Oost.

#6 Werken op een Steve Jobsschool, hoe was dat?
Leonie van Noorden vertelt in deze podcast openhartig over haar onderwijsavontuur op de Steve Jobsschool ‘de Ontplooiing’ in Amsterdam.
Hoe verging het haar als pionier van het eerste uur? Wat trok haar in dit onderwijsconcept? Wat viel tegen?

#5 Jan Jaap Hubeek; een gesprek over wat hem beweegt.

#4 Iederwijs

#3 Beeldcoach Annet Stegeman

#2 De educatieve kas van Hortus Amsterdam
