Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Rob Kickert

NIVOZ onderzoek & ontwikkeling

Mijn naam is Rob, ik ben van mijn studie uit psycholoog, van mijn promotieonderzoek uit onderwijswetenschapper en vanuit mijn gedrag en huidige interesses steeds nadrukkelijker een pedagoog.

Deze beweging richting de pedagogiek kreeg vorm binnen mijn promotieonderzoek rondom het onderwerp toetsing in het hoger onderwijs. Hoewel ik daaraan begon als behouden voorstander van het stellen van hoge eisen, werd ik me steeds bewuster van de schadelijke gevolgen van alles wat de toetsen níét meten. Zo heeft de relatie tussen toetsing en motivatie me langzaam doch doortastend gegrepen en hoop ik nu een bescheiden bijdrage te leveren aan toetsing vanuit vertrouwen, persoonlijke interesse en deskundige subjectieve oordelen, in plaats van wantrouwen, controle en objectiviteit. Kortom, om pedagogisch te toetsen, in plaats van psychometrisch. Laat het me vooral weten als je hier eens een gesprek over wilt voeren, want ik leer het liefst in sociale interactie.

Geheel in lijn met deze sociale oriëntatie, ga ik mij binnen NIVOZ vooral bezighouden met het Programma Grootstedelijke Pedagogiek. Hierin willen we middels leerkringen van mensen die betrokken zijn bij de Rotterdamse lerarenopleidingen samen onderzoeken wat de grote stad vraagt van het pedagogisch handelen van leraren, bepalen wat daarom de lerarenopleiders te doen staat en daar dan mee aan de slag in de opleidingen.

Rob geeft advies aan onderwijsinstellingen die motiverender willen toetsen, is betrokken bij de blended leer-innovatie Wisbits en geeft hij onderzoeksles aan de pabo (Thomas More). Bovendien heeft hij meegewerkt aan het opzetten van de nieuwe Educatieve Master Primair Onderwijs (Erasmus Universiteit in samenwerking met NIVOZ) door het toetsbeleid en de onderzoeksvakken vorm te geven. 

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief