Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Techniekdag: ‘Wauw, die robot kan echt bewegen!’

17 april 2019

Elk jaar organiseert de Uilenspiegel, de school waar Sjaak van Moorsel leerkracht is, een techniekdag. Zo ook dit jaar. Het is een dag vol met techniek in de school, maar ook daarbuiten. Elk jaar weer een feest om mee te maken. Veel bedrijven werken mee aan de techniekdag, zodat ze een bijzonder programma neer kunnen zetten. De organiserende leerkrachten en ouders zijn al een tijd daarvoor druk in de weer om het programma zo boeiend mogelijk te maken. In drie blokken techniek krijgen de kinderen een gevarieerd aanbod, waar ze van tevoren op kunnen intekenen: ‘Wat vind ik interessant, waar wil ik naar toe?’. En dan is het zover. Sjaak geniet van de enorme leergierigheid van de kinderen en alle volwassenen er omheen. Want ‘onderwijs maken we samen’.

In de vroege ochtend is het al een drukte van belang op onze school. Leerkrachten, ouders en vrijwilligers zijn druk met het klaarzetten van materialen. De kinderen weten al wat ze hebben gekozen deze dag. Na een korte kring gaan ze op weg naar hun eerste blok techniek.

Ikzelf mag met een groepje naar een bedrijf waar ze de logistiek van bedrijven ontwikkelen en organiseren. Na een korte, duidelijke Powerpointpresentatie mogen de kinderen zelf aan de slag. Ze krijgen een eigen kleine robot. Max tekent op een papier bepaalde lijnen. De robot loopt over de lijnen die hij heeft getekend. ‘Wauw, die robot kan echt bewegen!’, zegt hij. Max tekent vervolgens allerlei lijnen om daarna te kijken of de robot deze gaat volgen.

Sven is met Igor op de computer bezig om een programma te schrijven voor de robot. Welke bewegingen moet de robot na elkaar uitvoeren? Het programma wordt ingeladen. ‘Zo, en nu gaan we proberen of de robot het ook doet’, zegt Sven. De twee gaan helemaal op in het gebeuren. Niets of niemand kan ze storen.

Tussen de middag eten we met alle vrijwilligers, opa’s, oma’s, ouders, stagiaires en leerkrachten een lekker broodje en wisselen we ervaringen uit. Wat mooi dat we er dankzij hen zo’n gave dag van kunnen maken. Onderwijs maken we samen. Zeker vandaag.

Na de pauze mag ik met mijn klas naar het laatste blok. In de sporthal is de Robocup te zien. Mensen van de Technische Universiteit uit Eindhoven zijn wereldkampioen robotvoetbal geworden. Zij hebben een veld gemaakt en laten hun robotvoetballers hier voetballen. Kinderen en leerkrachten mogen hun keeperstalenten laten zien. Het is moeilijk om een doelpunt tegen te houden van de robots. De mensen van de TU geven duidelijke informatie over de ontwikkeling van hun robots.

En dan is het alweer iets voor drieën. We zitten met de klas in de kring. Enthousiast delen de kinderen al hun ervaringen. Een paar kinderen zijn naar een smederij geweest. Trots laten ze zien wat ze hebben gesmeed. Ook worden er tafeltjes, stoeltjes en zelfs bankjes gepresenteerd. Die mogen mee naar huis.

Het was een prachtige dag. Een dag die veel werk kostte, maar wanneer je de ingespannen gezichten van de kinderen ziet tijdens deze dag is het dat meer dan waard.

Dit is echt een dag waarbij je met techniek de diepte in kunt gaan. Mede dankzij de investering van mensen die hun know-how hebben ingezet voor onze school!

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief