Spanning leren loslaten
27 september 2023
Het is ochtend. Joost Vriens loopt naar een klaslokaal. Een uur geleden heeft hij gehoord dat er een collega ziek is en dat hij die collega gaat vervangen. Het roept spanningen bij hem op.
Ik ken de klas niet. Ik weet niet wat me te wachten staat. Ik ben niet zo goed thuis in het onderwerp van de les. Ook al hebben ze me verteld dat het voornamelijk om opdrachten gaat. Veel gedachten schieten door me heen. Elke stap brengt me dichter bij dat lokaal. Ik kijk op mijn horloge. Over een uur is dit voorbij.
Spanning. Een herkenbare situatie. Hoe ga je ermee om?
Een uitgangspunt van onze beoefening is dat je de situatie niet hoeft te veranderen. Niet vermijden. Dat je met aandacht kunt kijken hoe je op die situatie reageert. Kun je groeien in aanwezigheid en inzicht? En die ‘aanwezigheid’ is het belangrijkste wat je de kinderen leert. Ook jij blijft daarin leren.
Loslaten
Om gelukkig, ontspannen en tevreden te zijn heeft het boeddhisme vijf oefeningen in de aanbieding: vertrouwen in jezelf, toewijding, mindfulness (in het moment zijn), concentratie en inzicht. Oefenen betekent ontdekken dat je deze potentie hebt en die versterken door het toe te passen in situaties. Werken vanuit deze krachten kan je helpen om met open aandacht die klas binnen te stappen. De Vietnamese monnik en vredesactivist Thich Nhat Hanh heeft er een zesde kracht aan toegevoegd: je hebt het vermogen in je om los te laten. De gedachte loslaten dat de klas druk zal zijn. Dat ze het huiswerk wel niet gemaakt zullen hebben. Je hebt ervaring in het onderwijs, dus deze gedachten zullen je niet vreemd zijn.
Als ik de laatste gang in loop, herken ik een paar van die gedachten. Oké, dank je wel voor de waarschuwing. Ik ben benieuwd naar deze klas, naar wat er gaat gebeuren. Eens kijken wat ik in dit uur, met deze onbekende klas. over mezelf kan leren.
Onderwijs-sangha
Mindfulness nodigt je uit om te kijken naar jouw reactie op een situatie en daarvan te leren. In onze online onderwijs-Sangha staan we stil bij dit soort uitdagingen. Om van elkaar te leren en goed voor onszelf te zorgen. Dan kunnen we ook goed voor de kinderen zorgen.
Meer informatie vind je achter deze link Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen. Op zondagavond 1 oktober is het thema ‘loslaten’. Als je deel wilt nemen, kun je een mail sturen naar Baltus van Laatum, die je dan een online link stuurt van onze bijeenkomst.
Joost Vriens was docent Levensbeschouwing en is nu bezig om een bijdrage te leveren aan het verbinden van mindfulness met onderwijs en onderwijsvernieuwing
Reacties