Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Joost Vriens

docent Levensbeschouwing

Joost Vriens, vader van een zoon van 32 en een dochter van 28. In 1983 ben ik begonnen op een MEAO in Venlo als docent Levensbeschouwing. In het mbo-onderwijs is sindsdien veel gebeurd (ROC-vorming) en in 1997 stapte ik over naar de afdeling Welzijn. Dit team wilde het onderwijsaanbod vernieuwen en we hebben samen met de studenten verschillende stappen gezet om het leren krachtiger en uitdagender te maken. Soms hadden we de wind mee vanuit de onderwijsorganisatie, soms hadden we de wind tegen.

In 2014 sloot ik aan bij een meditatiegroep in Eindhoven, geworteld in de traditie van Thich Nhat Hanh, Plum Village. Het werd me duidelijk dat deze beoefening van mindfulness ook heel waardevol kan zijn binnen het onderwijs, zowel voor studenten als voor medewerkers. Ik heb een opleiding gevolgd in Dot Be, een lespakket mindfulness voor middelbare scholieren. Een dag in de week ben ik samen met 2 andere trainers mindfulness-activiteiten gaan aanbieden aan studenten die dreigden uit te vallen.

In 2020 heb ik samen met 4 anderen een nieuwe opleiding opgezet (gezondheidsprofessional), waarbij we de eigen regie van de student centraal stelden. Dat is een prachtig laboratorium waarin ik veel nieuwe inzichten heb opgedaan in de onderliggende processen over leren.

In juli 2023 ga ik met vervroegd pensioen, om vanuit de ruimte die dat oplevert een krachtige bijdrage te gaan leveren aan het verbinden van mindfulness met onderwijs en onderwijsvernieuwing. Tijd om mijn ervaring te delen met anderen.

Samen met Baltus van Laatum heb ik een online onderwijs Sangha opgericht.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief