Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Soms heb je even iemand anders nodig...

20 maart 2024

... om weer een stap verder te komen. Of, in het geval van Alex, flink wat stappen verder. Al is het maar een zinnetje dat je weer op het juiste spoor brengt. Anton Nanninga is coach op PantAgora, een locatie van RSG Pantarijn in Wageningen met onderwijs volgens de visie van Agora. Hij schrijft over Alex, die dit jaar op PantAgora begonnen is. Het ging goed, hij was met mooie challenges bezig en voelde zich goed. Maar naarmate de tijd vorderde veranderde hij. Hij zat steeds vaker stiekem te gamen, liep vast in zijn challenges en was niet meer de vrolijke Alex van de eerste maanden van het jaar.

Tot een week geleden. Tijdens het gesprek met Alex en ouders ging het natuurlijk over deze ontwikkeling. Wat maakte dat het niet meer lukte, dat hij geen plezier meer leek te hebben op school? Het ging ook over de ruimte, over de groep. Hoe Alex zich soms ook laat meenemen in wat er in de rest van de ruimte gebeurt. Wat zijn klasgenootjes doen. Dat werkt verstikkend voor Alex lijkt het. ‘Wat nou als we eens wat schotten om je werkplek heen zetten?’, zei moeder halverwege het gesprek. Je zag zijn gezicht opklaren, de ontspanning kwam weer in zijn lijf, de schouders stonden weer rechtop.

Twee dagen later staan de schotten er. Hij had direct wat platen gehaald bij de bouwmarkt, op maat laten zagen en de boel ’s ochtends vroeg op school in elkaar getimmerd. Ik vroeg hem net: hoe kan het nou dat die schotten zo helpen? Je kunt nu toch juist makkelijker in je eigen hokje kruipen, wegduiken van de rest en lekker gaan gamen? Maar nee, de schotten geven hem zoveel rust dat hij gedurende deze week weer tot ideeën kwam. Hij was niet meer bezig met wat de anderen aan het doen waren, hij was weer in staat om zelf te kiezen waar hij mee bezig ging.

En nu zijn er alweer een paar prachtige ideeën om mee aan de slag te gaan. Onderzoeken hoe het Noorderlicht werkt. Onderzoeken hoe de wapenhandel is veranderd in de afgelopen 75 jaar. En zijn oude challenge weer oppakken die de afgelopen maanden is blijven liggen: een stedentrip organiseren (én uitvoeren natuurlijk!). Bijkomend voordeel van die schotten: ruimte voor post-its en planningen!

Hoe een simpele suggestie in een gesprekje tot prachtige dingen kan leiden…

Dit verhaal is met toestemming overgenomen van de LinkedIn-pagina van PantAgora.

Anton Nanninga is coach bij PantAgora in Wageningen. Hij is gastdocent Pedagogische Tact geweest bij NIVOZ. In 2013 liep hij vanuit het traineeship Eerst de Klas stage bij NIVOZ.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief