Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Podcast met Luc Stevens over onderwijs en pedagogisch leiderschap

28 april 2021

Taco Visser gaat in een serie podcasts in gesprek met experts over relevante literatuur op het gebied van onderwijs-, leiderschaps- of organisatieontwikkeling. Doel van de podcast is om leidinggevenden en leraren in PO, VO en MBO in korte tijd enkele kerninzichten mee te geven op het gebied van onderwijs-, leiderschaps- of organisatieontwikkeling. Taco is onderwijsadviseur, opleider van schoolleiders in PO en VO en leraar en leidinggevende met hart en ziel. De gast in deze podcast is Luc Stevens, oud-hoogleraar orthopedagogiek en oprichter van NIVOZ.

Taco en Luc spraken met elkaar naar aanleiding van het boek "Leidinggevende, wie ben je?". Daarin beschrijft Dolf van den Berg een postmoderne visie op leiderschap. Die visie draait om twee begrippen:

 1. humanisering, de autonomie en persoonlijke ontwikkeling van mensen staat voorop, en
 2. zingeving, de ruimte bieden aan mensen om betekenis te geven aan en in hun werk.

Hij werkt zijn visie uit in vijf basisprincipes en elf dimensies van excellent, of simpel gezegd: goed onderwijsleiderschap.

Luc Stevens en Taco Visser zijn vanuit dit boek ingegaan op pedagogisch denken over onderwijs en leiderschap. Vertrouwen en moed zijn volgens Luc grondtonen van leiderschap en leraarschap. In het gesprek ging het vervolgens over:

 1. pedagogisch handelen en reflectie, intuïtie en kennis
 2. pedagogische tact en houding
 3. vertrouwen, in jezelf als leidinggevende, in leraren en kinderen, en zo onzekerheid en risico verdragen
 4. de pedagogische opdracht van leidinggevende en leraren samen
 5. pedagogische soevereiniteit en legitimatie, als school in de samenleving en als pedagogische wetenschap tussen de sociale wetenschappen
 6. pedagogische taal, en dat is common sense taal, geen psychologische taal of overheidstaal
 7. Het continu stellen van de pedagogische vraag: geef jij het kind de ruimte zichzelf te zijn? Dus: meer waarnemen en luisteren dan spreken.
 8. de link van pedagogiek met filosofie en theologie,
 9. en daarmee met menswording, zingeving en... liefde

De leestip van Luc is een boek van Michael Sandel met de titel "De tirannie van verdienste", dat een moreel antwoord biedt op de doorgeschoten competitie- en meetcultuur in onze democratie en dus ook in onze scholen.

Beluister de podcast

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door het ATTC, schoolleidersopleiding in Hilversum voor leraren en beginnende leidinggevenden in PO en VO.

Pedagogisch-leiderschapstraject
Meer informatie over het traject Pedagogisch Leiderschap van Nivoz vind je hier.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief