Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Het vertrekpunt is altijd jouw missie, jouw visie

20 februari 2023

‘Als je je ideologie loslaat raken mensen uit zicht. Dan vergeet je waar het over gaat.’ Sjaak van Moorsel las deze zinnen in een krantenartikel en werd erdoor geraakt. Want dat is voor hem ook waar het over gaat in het onderwijs. Binnenkort komt de inspectie langs op  de school waar hij werkt, maar hij ziet het bezoel vok vertrouwen tegemoet.

Ruim een week geleden stond er een mooi artikel in het Brabants Dagblad. Het was een interview met Bram Stemerdink, zesentachtig jaar inmiddels, voormalig PvdA-minister uit Den Bosch. Het artikel gaat niet over onderwijs maar toch ervoer ik een duidelijke link toen ik het volgende las: ‘Hij pakt zijn aantekenboekje erbij. Zoekt naar een citaat van zijn partijgenoot Jeroen Dijsselbloem, nu burgemeester van Eindhoven. Maar het citaat stamt uit zijn tijd als voorzitter van de Eurogroep. “Hier heb ik het. Dijsselbloem zegt dat hij in die functie zijn ideologie moet thuislaten. Dát is het, hiet gaat het om! Als je je ideologie loslaat raken mensen uit zicht. Dan vergeet je waar het over gaat.” ‘

Binnenkort komt de inspectie bij ons op bezoek. Kijken hoe onze school het doet, kijken hoe onze school er voor staat. Ik persoonlijk vind dat wel mooi. Als team kijk je extra scherp hoe je onderwijs staat. Samen kijken we of we de goede dingen doen, doen we wat we zeggen. Maar altijd vanuit onze missie en onze visie.

Wij zijn een school voor ervaringsgericht onderwijs. Wij geloven dat een kind dat een goed welbevinden heeft en een goede betrokkenheid zich ontwikkelt. Wanneer er momenten zijn dat dit minder gebeurt, moeten we dus naar de indicatoren welbevinden en betrokkenheid gaan kijken.

Moeten we bij kinderen de autonomie verruimen of is tijdelijk verengen nu beter? Mogen kinderen eerder uit de instructie of is het juist goed dit niet te doen? Zijn de niveaugroepen nog passend of is het goed dat we hier veranderingen in aanbrengen?

We moeten samen kijken of we de juiste ingrediënten, het juiste aanbod hebben voor onze kinderen.
Hier geloven we in. Dit is ons vertrekpunt.

Ik mag me gelukkig prijzen dat ik al meer dan twintig jaar op deze manier onderwijs gestalte mag geven. En met veel plezier. Want ook voor mij geldt dat wanneer ik lekker in mijn vel zit en op mijn competenties wordt aangesproken en uitgedaagd, dat ik me dan verder kan ontwikkelen.

We maken ook professioneel ruzie met elkaar op onze school. We stoeien hoe we het beter kunnen doen voor onze kinderen. Ook op onze school sturen we bij, zoeken naar hoe het beter kan. Maar altijd is onze missie en visie het vertrekpunt.

En dat moet ook zijn wanneer de inspectie langs komt. We moeten vooral niet verkrampen. We moeten ze uitnodigen, mee laten denken. Hoe kunnen we ons onderwijs nog mooier en beter maken voor onze kinderen? Met onze visie. Met onze missie.

Want ik word niet voor niets geraakt door Bram Stemerdink. Dát is het, hier gaat het om! Als je je ideologie loslaat raken mensen uit zicht. Dan vergeet je waar het over gaat. Laten we het samen doen.

Ik zou zeggen, de koffie staat klaar.

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief