Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Toshiro Kanamori - elf dagen op bezoek in Nederland

De Japanse leraar Toshiro Kanamori - bekend van de documentaire Children Full of Life - was in september 2012 te gast bij stichting NIVOZ. In tien dagen maakte hij een intensieve rondreis langs scholen (po, vo en hbo), opleidingsinstituten en andere onderwijspartners. Kanamori - destijds 66 jaar - stond op liefst 22 verschillende podia, ruim 4300 mensen luisterden naar hem en ruim 400 kinderen kregen les van hem. Links naar videobeelden en artikelen/verslagen van bijeenkomsten, Masterclasses en schoolbezoeken staan hieronder.

De bekroonde documentaire ‘Children full of life’ (uit 2003) biedt een indringend beeldverslag van meester Toshiro Kanamori, een inspirerende, zeer authentieke leerkracht uit Japan, die tegen de conservatieve stroom in verbondenheid creëerde met en onder zijn leerlingen. Inmiddels is de film door veel leerkrachten en onderwijsbegeleiders bekeken. En de reacties zijn telkens hetzelfde: mensen zijn diep onder de indruk.

Kanamori, filosoof en cultuurhistorisch vrijdenker met een krachtige mensvisie, had een wens: Kinderen leren samen gelukkig te worden. De documentaire is voor Japanse begrippen uitzonderlijk, maar ook binnen onze context zeer bijzonder. Mr. Kanamori (in de documentaire 57 jaar) is al meer dan 30 jaar leerkracht. Regelmatig bezoeken leerkrachten zijn lessen vanwege zijn bijzondere visie en aanpak. Hij moedigt kinderen aan plezier te hebben en vertelt dat de kinderen zowel hun eigen sterke kanten als die van hun vrienden moeten bevestigen en laten bevestigen. Hij wil een klas waar kinderen een sterke emotionele band hebben en reikt ideeën aan hoe dat in het leven kan. De documentaire biedt voor onderwijsbetrokkenen interessante gespreksstof.

Tijdens het bezoek van meester Kanamori aan Nederland (3-12 september 2012) – op initiatief van NIVOZ en in samenwerking met meer dan 17 partners –  hebben bijna 5000 mensen de Japanse leraar kunnen ontmoeten. Kanamori gaf Levenslessen door héél Nederland. Voor een groot deel van de artikelen, bijdragen, foto’s, boeken en specials verwijzen we naar onderstaande links.

Kanamori toonde zich - met collega-vriend Naoto Tsuji - aan het einde van de lange en toch ook vermoeiende schoolreis - we legden ruim 2000 kilometer af - uiterst dankbaar. 'Dat ik door NIVOZ en Ingrid Helsloot officieel was uitgenodigd om naar Nederland te komen, was een grote verrassing. Aanvankelijk had ik geen idee wat ik moest verwachten, maar ik was vooral blij dat ik het huis van Anne Frank kon zien. Daardoor was mijn bezoek al bij voorbaat een succes. Nu alles achter de rug is, heb ik het idee dat ik ook voor onderwijsmensen hier van enige betekenis heb kunnen zijn. En merk ik dat nieuwe Nederlandse vrienden heb gekregen.'

Kanamori sloot veel van de bijeenkomsten af met een korte vertolking van een traditioneel Japans lied, waarin hij de waarde van het leven, het voedsel en de natuur en de vriendschap bezong. ‘Verse vis, verse groenten en fijne vrienden’.

De Kanamori-schoolreis werd mogelijk gemaakt door de mensen van NIVOZ i.s.m. alle partners en organisaties die als gastheer hebben gefungeerd . Zie de lijst links.

Onze dank gaat speciaal uit naar die mensen die hierbij het voortouw hebben genomen, zich sterk hebben gemaakt en/of een aanzet hebben gegeven om zijn/haar bijeenkomst te laten plaatsvinden of tot een goed einde te brengen:

Jan Metgod, Mark Weghorst, Ingrid Goot Bleumink, Paul Boersma, Lisette Schrage en Svenja van Harten, Johan ’t Hart, Tijn Nuyens, Miriam Schreurs en Fionnuala Herder, Christa Wiersma, Jeanette Bakker, Willemijn van Gellecum, Henk Sissing, Jeanette Deenen, Henk Boer, Charlotte Visch, Rikie van Blijswijk, Guus Geisen, Natasja de Kroon, Pieter-Jan Struijk, Gérard Zeegers en Theo Roos.

Domo Arigato!

Namens de centrale organisatie  van de Kanamori-tour: Ingrid Helsloot, Rob van der Poel, Jetty van der Grift, Marcel van Herpen, Nickel van der Vorm, Gabrielle Taus, tolk Ingeborg Hansen en de Japanse assistent-vertaalster Mako van der Ham en … Toshiro Kanamori.

Begin maart 2020 is Toshiro Kanamori op 73-jarige leeftijd overleden.
 

Artikelen n.a.v. zijn bezoek

Boek Levenslessen

In mei 2012 gaf Toshiro Kanamori toestemming om het boek Inochi no kyokasho naar het Nederlands te vertalen en beschikbaar te maken voor de Nederlandse onderwijswereld. Het boek - in 2003 geschreven en uitgebracht onder de titel Levenslessen van meester Kanamori - beschrijft een context en een achtergrond van waaruit hij zijn levenslessen geeft. Met één uitgangspunt: Als één kind niet gelukkig is, is niemand gelukkig. 'En dat betekent,’' schreef Marcel van Herpen in het voorwoord, 'dat buitensluiten de grootste misstand is en verbondenheid het grootste goed. Kansen bieden in plaats van selecteren. De school als afgeleide van het leven en niet andersom.’'

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief