Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Toshiro Kanamori

Childfen full of Life, Japanse pedagoog

De bekroonde documentaire ‘Children full of life’ biedt een indringend beeldverslag van Mr. Toshiro Kanamori (1946), een inspirerende, zeer authentieke leerkracht die tegen de conservatieve stroom in verbondenheid creëert met en onder zijn leerlingen. Inmiddels is de film door veel leerkrachten en onderwijsbegeleiders bekeken. En de reacties zijn telkens hetzelfde: mensen zijn diep onder de indruk.

Kanamori, filosoof en cultuurhistorisch vrijdenker met een krachtige mensvisie heeft een wens: Kinderen leren samen gelukkig te worden. De documentaire is voor Japanse begrippen uitzonderlijk, maar ook binnen onze context zeer bijzonder. Mr. Kanamori (in de documentaire uit 2003 57 jaar) is al meer dan 30 jaar leerkracht. Regelmatig bezoeken leerkrachten zijn lessen vanwege zijn bijzondere visie en aanpak: Hij moedigt kinderen aan plezier te hebben en vertelt dat de kinderen zowel hun eigen sterke kanten als die van hun vrienden moeten bevestigen en laten bevestigen. Hij wil een klas waar kinderen een sterke emotionele band hebben en reikt ideeën aan hoe dat in het leven kan.

Tijdens het bezoek van meester Kanamori aan Nederland (3-12 september 2012) – op initiatief van NIVOZ en in samenwerking met meer dan 17 partners –  hebben bijna 5000 mensen de Japanse leraar kunnen ontmoeten. Kanamori gaf Levenslessen door héél Nederland.

Kanamori wijkt  flink af van wat in Japan normaal is in het onderwijs. Dat gaat uit van dezelfde boeken en dezelfde trainingen voor alle kinderen. Zijn focus op kinderen die zelf goed kunnen nadenken en goed voor zichzelf en anderen zijn is een uitwerking van het werk van eerdere Japanse pedagogen, die rond de Tweede Wereldoorlog nog vervolgd werden voor deze vernieuwende onderwijsideeën. Kanamori heeft de lijn van deze ‘vrije leerkrachten’ met succes doorgezet: in 1997 kreeg hij een belangrijke onderwijsprijs voor zijn werk en zijn ideeën worden in steeds meer onderwijsprogramma’s vertaald. In 2003 kreeg hij Internationale erkenning met de film ‘Children Full of Life’, over het dagelijks leven van groep 6 in Kanazawa,. T

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief