Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Vertrokken, maar verbonden: domo arigato Kanamori-Sensei

13 september 2012

Toshiro Kanamori is met zijn collega-vriend Naoto Tsuji terug naar Japan. Vanmiddag stapte hij op het vliegtuig naar Kanazawa. Hij heeft duizenden Nederlandse onderwijsmensen een onvergetelijke herinnering bezorgd en in onze ogen een ongekende prestatie geleverd. In tien dagen stond hij voor liefst 22 groepen, zagen 4300 mensen hem door het heel land, kregen 400 kinderen les van hem en legde hij meer dan 2000 kilometer af door heel Nederland. Welke 66-jarige leraar kan en zal hem dat ooit nazeggen...


Kanamori-sensei toonde zich aan het einde van de lange en toch ook vermoeiende schoolreis uiterst dankbaar. ''Dat ik door het NIVOZ en Ingrid Helsloot officieel was uitgenodigd om naar Nederland te komen, was een grote verrassing. Aanvankelijk had ik geen idee wat ik moest verwachten, maar ik was vooral blij dat ik het huis van Anna Frank kon zien. Daardoor was mijn bezoek al bij voorbaat een succes. Nu alles achter de rug is, heb ik het idee dat ik ook voor onderwijsmensen hier van enige betekenis heb kunnen zijn. En merk ik dat nieuwe Nederlandse vrienden heb gekregen.''

Alle videobeelden en artikelen/verslagen van bijeenkomsten, van de lessen die meester Kanamori gaf en zijn lezingen passeren de komende weken op hetkind.org de revue. In dit artikel  alvast een half uur van de avond in Driebergen, van 5 september.

Kanamori-Sensei sloot veel van de bijeenkomsten af met een korte vertolking van traditioneel Japans lied, waarin hij de waarde van het leven, het voedsel en de natuur en de vriendschap bezong. 'Verse vis, verse groenten en fijne vrienden'.

De Kanamori-schoolreis is mogelijk gemaakt door de mensen van hetkind.org i.s.m. alle partners en organisaties die als gastheer hebben gefungeerd tussen 3 en 12 september. Dat overzicht vindt u  aan de rechterkant. Onze dank gaat speciaal uit naar die mensen die hierbij het voortouw hebben genomen, zich sterk hebben gemaakt en/of een aanzet hebben gegeven om zijn/haar bijeenkomst te laten plaatsvinden of tot een goed einde te brengen:

Jan Metgod, Mark Weghorst, Ingrid Goot Bleumink, Paul Boersma, Lisette Schrage en Svenja van Harten, Johan 't Hart, Tijn Nuyens, Miriam Schreurs en Fionnuala Herder, Christa Wiersma, Jeanette Bakker, Willemijn van Gellecum, Henk Sissing, Jeanette Deenen, Henk Boer, Charlotte Visch, Rikie van Blijswijk, Guus Geisen, Natasja de Kroon, Pieter-Jan Struijk, Gérard Zeegers en Theo Roos

Domo Arigato!

Namens de centrale organisatie  van de Kanamori-tour: Ingrid Helsloot, Rob van der Poel, Jetty van der Grift, Marcel van Herpen, Nickel van der Vorm, Gabrielle Taus, tolk Ingeborg Hansen en de Japanse assistent-vertaalster Mako van der Ham en ... Toshiro Kanamori.

We zijn benieuwd naar uw verhaal, uw ervaringen, uw reactie en mogelijke vertaling naar de praktijk.
Deel de gedachten, de woorden, de beelden door een mail te sturen naar [email protected]

We blijven met elkaar in contact.Het videoverslag van de NIVOZ-avond op 5 september in Driebergen is van Wouter Habraken.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief