Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Podcast over de betekenis van THUIS, op school, in de wijk, in gesprek? Shadi, Carla, Hosein en Yosine luisteren elkaar tevoorschijn

3 juli 2024

'Thuis zijn en voelen' is belangrijk. Voor onderwijs, voor leren, maar evenzeer voor de dagdagelijkse omgang met elkaar, in de klas, in de buurt of de wijk, in de samenleving die we met elkaar vormen. Juist nu, in deze tijd van (al dan niet gedwongen) migratie, met de voortschrijdende individualisering en ratrace waarin we onszelf hebben gebracht.

Wat betekent thuis voor jou? In deze podcast beluister je vier mensen, Shadi, Hosein, Carla en Yosine. Ze schoven aan tafel bij een dialoogavond - op 27 mei jl. - in het Rotterdamse Dokhuis, thuis van stichting NIVOZ. En luisterden elkaar tevoorschijn.

Dit is de achtste aflevering van Dokpraat, het podcastkanaal van het Rotterdamse Dokhuis. Abonneer je via Spotify.

Deze podcast is in het Engels. Een tweede aflevering over Thuis volgt nog voor de zomervakantie.

Op de bewuste maandagavond maakten we van het Rotterdamse Dokhuis een Dok-thuis. Er was eten, er was muziek, er werden korte films vertoond en er waren stille hoekjes. We speelden, maakten, vertelden en deelden. Er was een binnen en een buiten, om te kijken en te luisteren, om op jezelf te zijn en samen te komen, om te genieten en om te niksen.

Waar gaat thuis bij jou over? Is het een plek, in de buitenwereld? Of vind je het ook aan de binnenkant? Hoe maak je samen een thuis? Op school, in de buurt, aan tafel, in gesprek?

Iedereen was uitgenodigd om iets van 'thuis' mee te nemen, iets dat het gevoel of waarde erbij representeert of symboliseert. We waren met mensen uit buurt en wijk, van stad en platteland, vanuit uiteenlopende gronden en (verre) afkomst.



Achtergrond

In deze technocratische tijd raakt de ziel in en schoonheid van het leven achterop. Niet alleen in onderwijs, zorg en andere intermenselijke verkeer, maar ook in het contact met dieren, de natuur en de dingen. Wederkerigheid in relaties is heilig, maar staat onder druk. Waar horen we bij, worden we als vreemde welkom geheten en met open armen toegelaten? Hoe zit het met onze sense of belonging.

Maar ook: Thuis is geen pantoffel die we zomaar even aantrekken. welke rol speelt ‘het vreemde’? Of zoals auteur en filosofe Joke Hermsen het oppert: in hoeverre moeten we niet eerst langs en door het vreemde trekken om werkelijk thuis te geraken? Het vreemde van de ontmoeting met de ander, het vreemde van je herinneringen, van je dromen en nachtmerries, van je verlangens of van het onbewuste? Om uiteindelijk die vraag te kunnen beantwoorden: wie ben ik? En wie herkent mij als degene die ik ben?'

Sietske Dijkstra verzorgde een inleiding. Ze schreef en verkent het begrip al mee dan tien jaar en heeft een aantal publicaties uitgebracht. Met Rob van der Poel en Michiel de Ronde nam ze een podcast op waarin ze het begrip – ook voor onderwijs - verkende. Thuis zijn, een verkenning met Michiel de Ronde: ‘Wat betekent thuis als dit onder druk komt, als mens, als professional?’

Sietske Dijkstra werkt op het terrein van relationele en sociale veiligheid, was vml. lector bij Avans, onderzoeker en is auteur van...

Een korte impressie

Dokthuis, een korte impressie van een okhuis-avond over THUIS from HETKIND.ORG on Vimeo.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief