Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Opvoeding moet gedragen worden door liefde voor het kind én door liefde voor de wereld'

24 januari 2018

'Opvoeding moet gedragen moet worden door liefde voor het kind én door liefde voor de wereld', zegt Daan Roovers in een artikel op De Correspondent. 'Opvoeden is nu een soort puppytraining geworden. Kinderen krijgen vaardigheden aangeleerd, veters strikken, de tafel van 7, en zodra ze dat allemaal kunnen zijn ze zelfstandig. Vind ik een beetje armoedig. Je kunt ook proberen ze een wereldbeeld bij te brengen. Ik vind dat ouders daar nu niet erg ambitieus of bevlogen over praten', stelt ze in een interview met Lex Bohlmeijer. In haar pamflet Mensen Maken gaat ze daarom in op het belang van een algemeen vormende opvoeding.

Op woensdag 14 februari 2018 zal Daan Roovers een masterclass in Driebergen verzorgen over het NIVOZ-jaarthema ‘Volwassenheid’. Klik hier voor meer informatie. 


‘Je kunt je als ouder niet meer permitteren om niet meer geïnteresseerd te zijn in het nieuws van de kinderen, als de kinderen wel geïnteresseerd zijn in nieuws,’ betoogt Roovers in haar pamflet Mensen maken – Nieuw licht op opvoeden, dat in deze Maand van de Filosofie verscheen.

Het Jeugdjournaal is vaste prik voor de kinderen (7 en 9) van filosofe Daan Roovers. Toen ze zelf kind was, was er ook al wel een School TV-journaal, maar niet met een frequentie van iedere dag. En hoewel ze ziet hoe zorgvuldig de makers van die programma’s omgaan met het brengen van wereldnieuws bij de belevingswereld van een kind, raakt het Jeugdjournaal haar daardoor soms extra hard.

Geen cynisme, geen sluiten van je ogen, geen gelatenheid dus, maar een pleidooi voor een liefdevolle, betrokken, optimistische verhouding tot de wereld. Een wereld die je geleidelijk wilt doorgeven aan je kinderen, maar tegelijkertijd wilt verbeteren.

Daarvoor gaat Daan onder anderen te rade bij Hannah Arendt: ‘Opvoeding is de plaats waar liefde voor kinderen en liefde voor de wereld samenkomen. Dat had ik nog bij niemand anders zo gelezen. (...) Optimisme is volgens Arendt altijd gerechtvaardigd omdat de wereld ongewis is, omdat er mogelijkheden zijn, omdat de toekomst open ligt.’

Ook Jean-Jacques Rousseau komt langs, met zijn ‘negatieve opvoeding’: het kind moet zoveel mogelijk vrijgelaten worden. Volgens Daan Roovers draait Rousseau’s opvoedingstheorie echter niet alleen om vrijheid, maar ook om aandacht. Een kind moet kunnen opgroeien tot mens, niet per se tot burger, en als ouder blijf je zoveel mogelijk naast je kind staan. Het kind leert zichzelf zoveel mogelijk het leven en de opvoeder is steeds in de buurt, brengt zoveel mogelijk tijd met zijn of haar kind door, zonder dat die tijd per se ingevuld of volgepland is.

Zie dit filmpje voor een mooi gesprek met Daan Roovers over opvoeden:Wil je Daan Roovers zelf zien spreken? Op woensdag 14 februari 2018 zal Daan Roovers een masterclass in Driebergen verzorgen over het NIVOZ-jaarthema ‘Volwassenheid’.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief