Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Onderwijsavond met Monique Leygraaf en Nina Hosseini in Rotterdam: Waar draagt kritisch opleidingsonderwijs aan bij?

Op donderdag 26 januari 2023 beleefden we in Rotterdam onze eerste NIVOZ-onderwijsavond. Monique Leygraaf was te gast in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam-Katendrecht. Ze doet onderzoek naar kritisch opleidingsonderwijs vanuit het perspectief van social justice. Tijdens haar lezing ging zij in op de vraag wat 'kritisch opleidingsonderwijs' is in relatie tot gelijke kansen. 

Dr. Monique Leygraaf is lector Kansengelijkheid aan de Hogeschool iPabo in Amsterdam. Nina Hosseini - die aanvankelijk ook op het podium zou staan, maar door ziekte geveld was - doet promotieonderzoek binnen het onderzoeksdomein Diversiteit & Kritisch Burgerschap onder begeleiding van Monique Volman (UvA) en Monique Leygraaf.

Je leest hier terug:

 

Algemene inleiding voor alle NIVOZ-onderwijsavonden

In een samenleving die steeds diverser wordt en waarin ongelijkheid toeneemt, wordt het belang van goed onderwijs steeds groter. Goed onderwijs vergroot immers de kansen op een goede toekomst, zo is de gedachte. Toch plukt niet elk kind in Nederland in dezelfde mate de vruchten van ons onderwijssysteem.  Bovendien is het de vraag of het huidige systeem leidt tot een samenleving die we voor ogen hebben. Daarom stellen wij in deze serie NIVOZ-onderwijsavonden de vraag: Wat is er nodig om íeder kind goed onderwijs te bieden? En, als we streven naar een rechtvaardige samenleving waarin ieders waarde wordt erkend, ongeacht afkomst of diploma, wat betekent dat dan voor het kijken naar én omgaan met verschillen? 

In zes onderwijsavonden gaan we samen met onze sprekers op zoek naar hoe dit ideaal eruit kan zien en hoe jij daar als onderwijsprofessional een bijdrage aan kan leveren. De sprekers nemen hun perspectieven en ervaringen uit zowel de sociologie, de pedagogiek als de onderwijspraktijk mee.

Overzicht NIVOZ-onderwijsavonden (data en sprekers)

Driebergen én Rotterdam
NIVOZ heeft voor deze schooljaargang zes Onderwijsavonden geprogrammeerd. Daarvan zullen er vier in Driebergen plaatsvinden, in het vertrouwde theater Maitland op landgoed de Horst dat plaatsbiedt aan maximaal 270 mensen. De andere avonden organiseren we op een nog nader te bepalen locatie in Rotterdam, de plek waar NIVOZ naartoe is verhuisd.

Driebergen - De Horst 1

Rotterdam

Meer info over deze avonden en de sprekers vind je achter de link.

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief