Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Onderwijsavond met Orhan Agirdag: Hoe kan diversiteit en kwaliteit van onderwijs samengaan?

Op 2 november 2022 verzorgde Orhan Agirdag de tweede NIVOZ-onderwijsavond van dit schooljaar in Driebergen. Hij is professor in de pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef het boek Onderwijs in een gekleurde samenleving’. In zijn lezing gaf hij antwoorden op de vraag hoe diversiteit en kwaliteitsvol onderwijs samen kunnen gaan.

Orhan Agirdag is onderwijssocioloog. Hij stelt dat ongelijkheid niet alleen te maken heeft met de uitgangspositie van kinderen, maar veel meer met hoe ons onderwijssysteem is ingericht en hoe er in dat systeem wordt omgegaan met verschillen. In zijn lezing liet hij zien hoe je na kunt denken over 'omgaan met diversiteit in het onderwijs'

Op deze terugblikpagina vind je terug:

Meer informatie over de NIVOZ-onderwijsavonden
In een samenleving die steeds diverser wordt en waarin ongelijkheid toeneemt, wordt het belang van goed onderwijs steeds groter. Goed onderwijs vergroot immers de kansen op een goede toekomst, zo is de gedachte. Toch plukt niet elk kind in Nederland in dezelfde mate de vruchten van ons onderwijssysteem.  Bovendien is het de vraag of het huidige systeem leidt tot een samenleving die we voor ogen hebben. Daarom stellen wij in deze serie NIVOZ-onderwijsavonden de vraag: Wat is er nodig om íeder kind goed onderwijs te bieden? En, als we streven naar een rechtvaardige samenleving waarin ieders waarde wordt erkend, ongeacht afkomst of diploma, wat betekent dat dan voor het kijken naar én omgaan met verschillen? 

In zes onderwijsavonden gaan we samen met onze sprekers op zoek naar hoe dit ideaal eruit kan zien en hoe jij daar als onderwijsprofessional een bijdrage aan kan leveren. De sprekers nemen hun perspectieven en ervaringen uit zowel de sociologie, de pedagogiek als de onderwijspraktijk mee.

Overzicht NIVOZ-onderwijsavonden (data en sprekers)

Driebergen én Rotterdam
NIVOZ heeft voor de nieuwe schooljaargang zes Onderwijsavonden geprogrammeerd. Daarvan zullen er vier in Driebergen plaatsvinden, in het vertrouwde theater Maitland op landgoed de Horst dat plaatsbiedt aan maximaal 270 mensen. De andere twee avonden organiseren we in Rotterdam. Vanaf medio april 2023 hopen we onze nieuwe locatie in Rotterdam-Zuid, aan de Doklaan 10, in gebruik te kunnen nemen. Op die plek, in dat pand, is een fraai auditorium dat 45 mensen kan herbergen.

Driebergen - De Horst 1

Rotterdam - Doklaan 10

Meer info over deze avonden en de sprekers vind je achter de link.

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief