Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Onderwijsavond met Iliass El Hadioui: Uitsluitend insluiten, over een inclusieve schoolcultuur in een stedelijke context (terugblik)

Iliass El Hadioui nam op woensdag 15 maart 2023 de vierde NIVOZ-onderwijsavond voor zijn rekening, deze keer weer in Driebergen. El Hadioui is socioloog/docent aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en stond aan de wieg van het professionaliseringsprogramma De Transformatieve School, een programma waarin scholen aan de slag gaan met een veilige en vruchtbare leercultuur voor iedere leerling én voor leraren, om uiteindelijk samen een sterk collectief te vormen dat het hoofd kan bieden aan de uitdagingen van grootstedelijkheid en diversiteit.

In zijn lezing ging El Hadioui in op zijn recente boek ‘Grip op de mini-samenleving’, waarin hij laat zien hoe scholen er in kunnen slagen alle leerlingen deelgenoot te laten worden van de sociale en onderwijskundige inclusie in de klas. In dit boek én de lezing was er ook uitgebreide aandacht voor het werk van de leraar als onderdeel van een collectieve prestatie. Iliass maakte ook de verbinding  naar een nieuw boek dat rond de zomer zal verschijnen. Daarin laat hij zien dat het grote inclusieverhaal, op macroniveau, en het kleine verhaal dat zich afspeelt in de klas en op de school, op een kwetsbare manier verbonden zijn. En dat er voor iedereen iets op het spel staat. Hij introduceerde in dit kader ook het begrip sociale boulimia i.

Je vindt op deze terugblikpagina:

Iliass el Hadioui stond al eens eerder op het NIVOZ-podium, in oktober 2017: Over gelijke kansen in superdiverse klassen.

 

Algemene inleiding voor alle NIVOZ-onderwijsavonden

In een samenleving die steeds diverser wordt en waarin ongelijkheid toeneemt, wordt het belang van goed onderwijs steeds groter. Goed onderwijs vergroot immers de kansen op een goede toekomst, zo is de gedachte. Toch plukt niet elk kind in Nederland in dezelfde mate de vruchten van ons onderwijssysteem.  Bovendien is het de vraag of het huidige systeem leidt tot een samenleving die we voor ogen hebben. Daarom stellen wij in deze serie NIVOZ-onderwijsavonden de vraag: Wat is er nodig om íeder kind goed onderwijs te bieden? En, als we streven naar een rechtvaardige samenleving waarin ieders waarde wordt erkend, ongeacht afkomst of diploma, wat betekent dat dan voor het kijken naar én omgaan met verschillen? 

In zes onderwijsavonden gaan we samen met onze sprekers op zoek naar hoe dit ideaal eruit kan zien en hoe jij daar als onderwijsprofessional een bijdrage aan kan leveren. De sprekers nemen hun perspectieven en ervaringen uit zowel de sociologie, de pedagogiek als de onderwijspaktijk mee.  Deze NIVOZ-onderwijsavond met Iliass El Hadioui vond plaats in theater Maitland op landgoed De Horst in Driebergen.

Overzicht (data en sprekers)

Driebergen én Rotterdam
NIVOZ heeft voor de nieuwe schooljaargang zes Onderwijsavonden geprogrammeerd. Daarvan zullen er vier in Driebergen plaatsvinden, in het vertrouwde theater Maitland op landgoed de Horst dat plaatsbiedt aan maximaal 270 mensen. De andere avonden organiseren we op een nog nader te bepalen locatie in Rotterdam, de plek waar NIVOZ naartoe is verhuisd.

Driebergen - De Horst 1

Rotterdam

Meer info over deze avonden en de sprekers vind je achter de link.

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief