Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Onderwijsavond met Iliass el Hadioui: Een inclusieve schoolcultuur in een grootstedelijke context, wat vraagt dat?

Iliass El Hadioui neemt op woensdag 15 maart 2023 de vierde NIVOZ-onderwijsavond voor zijn rekening, deze keer weer in Driebergen. Hij is socioloog aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en ontwikkelde de filosofie van De Transformatieve School die leraren helpt omgaan met straatgedrag op school. In 2022 kwam zijn boek Grip op de mini-samenleving uit. Over de zoektocht van leerlingen en professionals naar gelijke kansen binnen een stedelijke schoolcultuur.

Leraren zijn leider in de mini-samenleving van de klas. Hoe slagen zij er in grip te krijgen op de mini-samenleving en alle leerlingen deelgenoot te laten worden van de sociale en onderwijskundige inclusie in de klas? Iliass El Hadioui bespreekt wat een inclusieve schoolcultuur is in een grootstedelijke context en wat het vraagt van alle onderwijsprofessionals in en om de school. Iliass el Hadioui stond al eens eerder op het NIVOZ-podium, in oktober 2017: Over gelijke kansen in superdiverse klassen.

Er volgt hier later nog een specifieke inleiding van de hand van Iliass el Hadioui.
 

Artikelen over/met/van Iliass:
Dialoog in Rotterdam: 'Mensen van vlees en bloed in de complexe pedagogische realiteit'

Algemene inleiding voor alle NIVOZ-onderwijsavonden

In een samenleving die steeds diverser wordt en waarin ongelijkheid toeneemt, wordt het belang van goed onderwijs steeds groter. Goed onderwijs vergroot immers de kansen op een goede toekomst, zo is de gedachte. Toch plukt niet elk kind in Nederland in dezelfde mate de vruchten van ons onderwijssysteem.  Bovendien is het de vraag of het huidige systeem leidt tot een samenleving die we voor ogen hebben. Daarom stellen wij in deze serie NIVOZ-onderwijsavonden de vraag: Wat is er nodig om íeder kind goed onderwijs te bieden? En, als we streven naar een rechtvaardige samenleving waarin ieders waarde wordt erkend, ongeacht afkomst of diploma, wat betekent dat dan voor het kijken naar én omgaan met verschillen? 

In zes onderwijsavonden gaan we samen met onze sprekers op zoek naar hoe dit ideaal eruit kan zien en hoe jij daar als onderwijsprofessional een bijdrage aan kan leveren. De sprekers nemen hun perspectieven en ervaringen uit zowel de sociologie, de pedagogiek als de onderwijspraktijk mee. 

Locatie
Deze NIVOZ-onderwijsavond vindt plaats in theater Maitland op landgoed De Horst in Driebergen. De avond begint in elk geval om 19.30 uur en eindigt rond de klok van 21.30 uur. Vanaf 19.15 uur is de deur open.

Tickets (studenten met korting)

  • Een ticket kost 40 euro. Je kunt deze aan de rechterkant (computer) of onderin (mobiel) direct aanschaffen.
  • Ben je student, dan kun je er voor 15 euro bij zijn. En vragen we je een mail te sturen naar onze backoffice: [email protected] We stellen 25 plaatsen beschikbaar voor studenten.
  • Op deze overzichtspagina vind je meer info over het jaarthema. Op de afzonderlijke aankondigingspagina's - zoals deze - kun je losse kaarten kopen, per avond dus.

Schoolteams (ook korting)

Wil je met een compleet schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we je contact op te nemen met de backoffice; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 010-3225450 of [email protected]

Overzicht NIVOZ-onderwijsavonden (data en sprekers)

Driebergen én Rotterdam
NIVOZ heeft voor de nieuwe schooljaargang zes Onderwijsavonden geprogrammeerd. Daarvan zullen er vier in Driebergen plaatsvinden, in het vertrouwde theater Maitland op landgoed de Horst dat plaatsbiedt aan maximaal 270 mensen. De andere avonden organiseren we op een nog nader te bepalen locatie in Rotterdam, de plek waar NIVOZ naartie is verhuisd.

Driebergen - De Horst 1

Rotterdam

Meer info over deze avonden en de sprekers vind je achter de link.

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief