Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Ik kan een heleboel. En vandaag kan ik nog meer!'

3 februari 2022

Als leerkracht Sjaak van Moorsel op televisie de negentig jaar oude schrijfster Yvonne Keuls hoort vertellen over hoe ze als kind op de muur van haar kamertje schreef: “Ik kan een heleboel!” raakt dat hem, en doet het hem denken aan de kinderen in zijn klas en hoe mooi deze uitspraak is.

Het is zondagavond: morgen weer naar school. Het is een periode waarin we allemaal druk zijn met de portfolio’s van de kinderen. Kinderen kunnen over zichzelf vertellen en leerkrachten kijken ook terug en vooruit. Maar nu nog een paar uurtjes weekend.

Ik kijk het programma ‘Matthijs gaat door’ terug. Schrijfster Yvonne Keuls is te gast in de rubriek ‘Forever young’. Een bekend schrijfster, negentig jaar oud, meer dan honderd boeken geschreven.

Yvonne zegt: ‘Toen ik één jaar oud was, kon ik mezelf zien als versie één. Elk jaar wordt het weer een andere versie. Ik kneed mezelf en wordt ook door anderen gekneed. Dat maakt me uiteindelijk tot wie in ben. En dan dit jaar versie negentig.’

Ik denk aan morgen, weer naar school. Ook de kinderen in mijn klas worden elk jaar door zelf opgedane ervaringen en ervaringen met klasgenootjes, vriendjes, ouders en leerkrachten weer een nieuwe versie van zichzelf.

Yvonne Keuls vertelt: ‘Als meisje schreef ik op het nieuwe behang in ons huis ‘Ik kan een heleboel’. Mijn moeder was hier niet blij mee, ze werd zelfs boos. Zij zorgde er zelfs voor dat alles werd weggehaald. De volgende dag had ik echter op het behang geschreven ‘..en vandaag kan ik nog veel meer!’.

Wat prachtig dat een kind dit van zichzelf vindt! Wat geweldig dat Yvonne ziet dat ze vandaag nog meer kan, en de dag daarna waarschijnlijk nog meer. Hier gaan onze portfolio’s ook over: wat kan ik allemaal? Dat is een heleboel, en iedere dag leren we bij. Soms met vallen en opstaan, maar we leren elke dag.

Hoe kijken we terug op de afgelopen periode? En wat willen we voor de komende periode? Wanneer we dit samen (leerkracht, ouders en kind) goed weten, en wanneer we daar, jij en ik, ons programma op afstemmen, dan weet ik zeker dat je kunt zeggen: ‘En vandaag kan ik nog meer!’

En ik zag dat Yvonne Keuls, negentig jaar oud, hier nog steeds veel plezier aan beleeft. Voor ieder kind houd ik deze zinnen vast:

Ik kan een heleboel.
En vandaag kan ik nog meer.

Mooi dat de portfoliogesprekken eraan komen.

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel.

 

Reacties

1
Login of vul uw e-mailadres in.


Marcel Nabuurs
2 jaar en 0 maanden geleden

Geweldig, elke dag blijven we leren. Dag in dag uit.

Login of vul uw e-mailadres in.


Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief