Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De leraar als kunstenaar (in een notendop van 3 minuten)

27 september 2022

Is goed leraarschap niet gewoon een kunstdiscipline? Zou er eigenlijk niet gewoon een kunstacademie voor leraren opgericht moeten worden? Hebben we in alles wat we van leraar en docent verwachten niet stelselmatig over de 'kunst' daarvan heen gekeken? Deze vragen stonden centraal op het Musework Festival, afgelopen mei. In een filmpje van drie minuten krijg je een indruk en hoor je Saar Frieling (Hogeschool Leiden), Aziza Mayo en Jelle Ris (beiden NIVOZ) over het thema, dat een sterk pedagogische component in zich draagt.

Met een internationale onderzoekgroep bestaande uit Gert Biesta (Edinburgh met collega's), Hanke Drop (HU), Saar Frieling (Hogeschool Leiden), Patrick van der Bogt (HU), Thieu Besselink (RUU), Pieter Baay (divers MBO) en Bart van Rosmalen (HKU) werd tijdens Musewok het thema 'artistry of the teacher' verkend. Samen met een grote groep mensen met liefde voor kunst en onderwijs ontstonden er deze dag ontwerpen voor een kunstacademie voor leraren vanuit de gedachte dat kinderen en jongeren middels kunst een eigen plek in de wereld kunnen innemen in verbinding met anderen.

Kijk hieronder naar een korte impressie.

Woensdag 5 oktober: online filosofisch ontbijt met Gert Biesta

Op de dag van de leraar, volgende week woensdag 5 oktober, zal er om 8.30 uur een online filosofisch ontbijt plaatsvinden met Gert Biesta. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen. Zou je als voorbereiding bladzijde 44 en 45 willen lezen van de bijgevoegde tekst van Lawrence Stenhouse? Klik hier voor de zoom-link voor het ontbijt.


Dit is een bijdrage afkomstig uit de eerste aflevering van MusePost, een nieuwe manier van delen van wat het lectoraat Kunst en Professionalisering (Utrecht School of the Arts bezighoudt. MusePost verschijnt één keer per twee weken. Wil je in de toekomst MusePost ontvangen? Schrijf je dan hier in (aanmelden nieuwsbrief).

 

 

 

 

Trots op bezighoudt: MusePost.


 

Reacties

2
Login of vul uw e-mailadres in.


Anka Witkowska
1 jaar en 8 maanden geleden

fantastisch, ik ga aansluiten. Ik probeerde zojuist de zoom-link op te halen helaas was er niets te vinden. Of komt het pas morgen in de air, vlak voor het ontbijt van 8:30?
vriendelijke groet
Anka Witkowska

Login of vul uw e-mailadres in.Rob van der Poel
1 jaar en 8 maanden geleden

https://www.musework.nl/nl/page/12240/musepost-1-de-dag-van-de-leraar

Login of vul uw e-mailadres in.


Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief